Sanat

“İstanbul Bienalleri”

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 10 Ekim 2007
Etkinlik Başlangıç - Bitiş Saati: 09:00
Yer: Aksanat, Beyoğlu - İstanbul
İletişim
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: http://www.akbanksanat.co...
AICA TR ve IFEA işbirliğiyle gerçekleşecek olan tartışma ve düşünce üretme toplantıları dizisi, İstanbul’un tarihi geçmişini, kentsel dönüşümünü, “merkez” konumunu, kültürel ve sanatsal konumunu tartışmaya açmayı planlıyor. Bu bağlamda gerçekleştirilecek olan ilk toplantı, “Çağdaş Sanatta Mesenlik” konusunu İstanbul örneği bağlamında tartışmayı hedefliyor. Mesenliğin kökeninin galericiliğin ilk örneklerine uzanıp uzanamayacağı, kurumlar, sanat çevresi ve izleyicisini kuşatan bir üçgende küratörün rolünün ne olduğu, İstanbul’daki değişimle ilişkili olarak sponsorluk sisteminde nasıl bir dönüşümün yaşandığı ve basının sponsorluk sistemiyle olan zorunlu / gönüllü ilişkilerinin ne olduğu “Çağdaş Sanatta Mesenlik” konulu ilk toplantıda tartışmaya açılacak.

“İstanbul’da Müzecilik ve Koleksiyon Gelişimi”ni masaya yatıracak olan ikinci toplantı ise, mesenlik sistemiyle bağlantılı olduğu düşünülen “müzecilik”in durumuna odaklanmayı hedefliyor. Bu toplantıya İstanbul’daki özel müzelerin yöneticilerinin yanı sıra, tartışmanın “Çağdaş Sanatta Mesenlik” konulu ilk toplantıyla bağlantılı olabilmesi açısından sponsorlardan ve yerel yönetimlerden temsilciler de davet edilecek.

“2010: Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” ana başlıklı toplantı dizisinde “İstanbul Bienalleri”ni konu edinen üçüncü toplantı, konuşmacıları ve dinleyicileri “merkez” - “çevre” ikilemi, İstanbul’un çok kez bienal teması olarak tercih edilmesi ve yine bu bağlamda “Doğu - Batı” sorununu yeniden düşünmeye ve irdelemeye davet edecek.

“2010: Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” konulu toplantı dizisinin üzerinde duracağı bir diğer konu, “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm / Kamusal Alanın Yeniden Tanımlanması” olacak ve bu bağlamda, kamusal alanın tanımındaki dönüşüm, bu dönüşümün sanata yansımaları, mutenalaştırma ya da soylulaştırma olarak dilimize tercüme dilen “gentrification”ın kent yaşamına yansımaları tartışılacak.

“Sanatın İçeriğindeki Dönüşüm” başlıklı bir diğer toplantıda, günümüz Türkiye’sindeki kültür - sanat ortamının karşı karşıya olduğu sorular / sorunlar ile bunların sanatın içeriğine yansımaları incelenecek. Türkiye ile benzer siyasal arka plana sahip olan ülkelerden davet edilecek olan katılımcılarla (Balkan ülkeleri, Kafkasya gibi) birlikte sanatın içeriğini belirleyen kıstasların neler olduğu somut örnekler üzerinden tartışmaya açılacak.

“Sanatın İçeriğindeki Dönüşüm” başlıklı toplantıyı, “Gender Studies” başlıklı bir toplantı izleyecek. Özellikle 1990’ların ortalarından itibaren tartışmaya açılan kimlik sorununun bir parçası olan ve minör bir problem olarak görülen “cinsel kimlik” tartışmalarının sanata yansımaları, konunun Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’dan davet edilecek uzmanları ile Türkiye’de bu konu üzerinde yoğunlaşan akademisyenlerin, sanatçıların katılımları ile tartışmaya açılacak.

“2010: Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” ana başlıklı toplantı dizisinin odak noktası olacak olan son konu, “Sanatın Kitle Kültürü ile Buluşması” olacak; bu bağlamda sanatçılar, küratörler, sanata destek veren, kâr amacı güden ya da gütmeyen kurumlardan temsilciler ile sanatın tüketicisi olarak tanımlanabilecek olan izleyici, eleştirmen, basın üçgeninin buluşma / ayrışma noktaları tartışmaya açılacak.

Program
10 Ekim 2007
Açılış Konuşmaları
09:00 - 09:15 Derya Bigalı (Akbank Sanat)

09:15 - 09:30 Pıerre Chuvın (IFEA)

09:30 - 09:45 Beral Madra (AICA)

09:45 - 10:00 Alexandre Toumarkıne (IFEA)

10:00 - 10:15 Burcu Pelvanoğlu (AICA)

10:15 - 12:30 I. Oturum “İstanbul Bienali: Kurumsal Analizler”
Moderatör:
Levent Çalıkoğlu (AICA TR, Yıldız Teknik Üniversitesi)
- Melih Fereli (İKSV Eski Müdürü - Yapı Kredi Kültür Sanat)
- Görgün Taner (İKSV Genel Müdürü)
- Beral Madra (AICA TR)
- Emre Baykal (AICA TR - Santralistanbul)
- Çelenk Bafra (İKSV)

12:30 - 13:00 Sorular

13:00 - 14:30 Öğle Yemeği

14:30 - 16:00 II. Oturum “İstanbul Bienali: Kuramsal Analizler”
Moderatör:
Haşim Nur Gürel (AICA TR, Eczacıbaşı Sanalmüze)

14:30 - 14:50 Marcus Graf (AICA TR)
“Different Models - Same Goal About The Various Organizational Structures Within The Istanbul Biennial 1 – 10”

14:50 - 15:10 Zeynep Yasa Yaman (Hacettepe Üniversitesi)
“Venedikli Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Portresi’nden İstanbul Bienalleri’ne: Yeni Bir Çevrende Kimlik Arayışı”

15:10 - 15:30 Çay / Kahve Molası

15:30 - 15:50 Ali Akay (AICA TR, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
“İstanbul Bienalleri’nin Meşruiyeti”

15:50 - 16:10 Stephen Wrıght (AICA Fransa)
“Istanbul / Istanbul: Self-Referential Nominalism and Tatutological Imperative In The Creative City”

16:10 - 17:00 Sorular ve Tartışma
Sanat
Sanat Etkinlikleri Arşivi
Sanat etkinliklerine ulaşmak istediğiniz ayı listeden seçiniz.