Sanat

Müze merakı saran iş dünyasının koleksiyonerleri harıl harıl yer arıyor

Tarih: 24 Temmuz 2006 Kaynak: Referans Yazan: Sibel Cingi

Rahmi Koç, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Ethem Sancak'ın başlattığı müze açma trendi, iş dünyasını etkisi altına aldı. Tonbak koleksiyonuna sahip Erdoğan Demirören'den 1000 tablodan oluşan koleksiyonu bulunan Mustafa Taviloğlu'na, Koç Ailesi'nden Ömer Koç ve Semahat Arsel'e kadar birçok isim müze açmak için harıl harıl yer arıyor. Artan taleple tablo fiyatları da rekor kırıyor.

İş dünyasının koleksiyon sahibi ünlü isimlerinin yeni hobisi müze açmak. Rahmi Koç, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Ethem Sancak'ın başlattığı akım, iş dünyasını etkisi altına aldı. Çok değerli tonbak koleksiyonu olan Erdoğan Demirören'den 1000 tablodan oluşan koleksiyona sahip Mustafa Taviloğlu'na, Koç Ailesi'nden Ömer Koç ve Semahat Arsel'e kadar birçok isim müze açmak için harekete geçti. Açılması planlanan müzelerin adresi ise Haliç, Fatih, Eminönü, Sultanahmet, Beyazıt, Fener ve Balat'ın bulunduğu tarihi yarımada...

Antika eser ve tabloların satışını yapan Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam, müşterileri arasında koleksiyonunu toplumla paylaşmak ve gelecek nesillere taşımak isteyen birçok koleksiyoncu bulunduğunu söyleyerek "Önümüzdeki aylarda müze açma hazırlıklarını açıklayacak çok değerli koleksiyoncular var" diyor.

Semahat Arsel tarihi yarımadada yer arıyor
İş dünyasının önde gelen isimlerinin sahip oldukları koleksiyonlar müze açma heveslerini kamçılıyor. Çok değerli tombak koleksiyonuna sahip olan Demirören Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, Profilo Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cefi Kamhi, 35 yıldır resim toplayan ve koleksiyonunda binin üzerinde resim bulunan Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ve Hedef Allience'nin patronu Ethem Sancak müze açma hazırlığında. Açtığı müzelerle iş dünyasında başı çeken Koç Ailesi'nin üyeleri de yeni müzeler açmak için yer arayışına girdi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Koç, modern sanat müzesi açmak için yer ararken bir taraftan da Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel de tarihi yarımadada yer arayışlarına hız verdi. Son olarak Sultanahmet'te fiyatı 3 milyon dolar olan bir gayrimenkulü gezen Arsel'in kısa bir süre sonra kararını verip harekete geçeceği belirtiliyor. Yaklaşık bir senedir yer arayışında olduğu belirtilen Arsel'in, aradığı mekânın en az 700 metrekare büyüklüğe sahip olmasını istediği ifade ediliyor.

Özel müze yatırımları daha da artacak
Türkiye'de özel müzeciliğin Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi ve Suna-İnan Kıraç Antalya Kaleiçi Müzesi'yle başladığını belirten Koç Kültür Sanat Genel Müdürü Özalp Birol, son dönemde görkemli açılışları ve renkli etkinlikleriyle dikkat çeken Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Suna-İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin dinamik bir sürece imza attığını söylüyor. Müze açma girişimlerinin kurucularına kişisel ve kurumsal itibar kazandırdığını belirten Birol, şöyle devam ediyor: "Bu girişimler itibarın yanı sıra Türkiye'nin kültür-sanat yaşamına hareket ve nitelik getirdi. Önümüzdeki günlerde özel müze açma girişimleri ve yatırımları artarak devam edecek. Hazırlıkları devam eden ve Ekim 2006'da açılması planlanan Santral İstanbul da bunun somut bir örneği."

Tablolar rekor fiyatlara satılıyor
Antika eser ve tabloların satışını yapan Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam da müşterileri arasında koleksiyonunu toplumla paylaşmak ve gelecek nesillere taşımak isteyen birçok koleksiyoncu bulunduğunu söylüyor. Artam, "Önümüzdeki aylarda müze açma hazırlıklarını açıklayacak çok değerli koleksiyoncular var" diyor.

Müze açma girişimlerinin artması ile tablo fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Artam, şöyle devam ediyor: "Birçok önemli eserin müzelerde sergileniyor olması ya da önemli koleksiyonlarda yer alması nedeniyle piyasadaki tablo sayısı giderek azalıyor. Müzayedelerin son senelerde çok ilgi görmesi, sürekli rekor fiyatlara ulaşılmasında açılan müzelerin ve müze açma hazırlığındaki koleksiyoncuların büyük etkisi var. Talep çok ancak aynı derecede eser olmadığı için her müzayedede yeni bir rekor kırılıyor. İşte bu yüzdendir ki bu yıl satılan bir Osman Hamdi, Hoca Ali Rıza veya Şeker Ahmet Paşa bir önceki seneden çok daha yüksek değerlere ulaştı. Önümüzdeki müzayede sezonu eylül ayında başlayacak, değerli tablolar ve koleksiyonluk Osmanlı eserlerinden oluşan 239'uncu ve 240'ıncı müzayedelerimiz için eser kabulü şimdiden başladı."

Birçok firma koleksiyon oluşturmaya çalışıyor
Artam, son günlerde koleksiyoncuların en çok talep gösterdiği eserlerin başında Türk ve oryantalist ressamlara ait tabloların ve nadir bulunan Osmanlı eserlerinin geldiğini belirtiyor. Artam, "Şu anda sıfırdan bir koleksiyon oluşturmak, özellikle de klasik Türk resim ustalarının önemli eserlerine sahip olmak çok büyük kaynaklar gerektiriyor" diyor.

Artam'a göre müze açmak isteyen bir kişinin öncelikle iyi bir koleksiyoner olması gerekiyor.

"Koleksiyoncu aynı zamanda iyi bir araştırmacı da olmak zorundadır. Parfüm şişelerinden tablolara kadar sayısız alanda koleksiyon yapılabilir. İyi bir koleksiyoncu diğer koleksiyonların gelişmesini yakından izlemeli ve zamanı geldiğinde toplumla paylaşmalıdır" diyen Artam, "Gelişigüzel toplamalar koleksiyon özelliği kazanmıyor. Bu nedenle de birçok kişi ve özel kuruluş şu anda iyi bir koleksiyona ulaşmak için bizden destek alıyor" açıklamasını yapıyor.

Kıraç yeni müze için TRT'den cevap bekliyor
Yaptığı müze yatırımları ve bu işe ayırdığı 200 milyon dolarlık bütçe ile dikkatleri üzerine çeken Kıraca Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç'ın yeni hedefi ise İstanbul Tepebaşı'ndaki TRT binasını müzeye çevirmek. Bunun için gerekli tüm başvuruları yapan İnan Kıraç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TRT'den gelecek cevabı bekliyor. Sanata gönül veren Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından açılan Pera Müzesi'ne 100 metre mesafede ise Kıraçların bir diğer girişimi olan İstanbul Araştırmalar Enstitüsü yer alıyor. TRT binasının alınması ile birlikte burada bir kültür merkezi kurmayı planlayan Kıraç çiftinin en büyük hedefi bu bölgede bir kültür adası yaratmak. TRT binasının müzeye çevrilmesi için 100 milyon dolarlık bir kaynak ayrılmış durumda.

Beyoğlu, Galata ve Haliç'in yıldızı parladı
İş dünyasının müze açma girişimleri Beyoğlu, Haliç, Galata ve Balat'ta gayrimenkul fiyatlarına da yansıdı.

Tarlabaşı Bulvarı’nın her iki tarafındaki gayrimenkul alım-satımlarında da bir canlanma başladığını belirten Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Vizyon sahibi yatırımcıların Beyoğlu, Haliç, Galata ve Balat'ta gayrimenkul alım-satımları son sürat devam ediyor. Beyoğlu ya da 'Frenkler'in deyimiyle 'Pera'nın kültürel ve tarihsel dokusu profesyonel gayrimenkul yatırımcılarını cezbediyor. Turizm potansiyeli yüksek olan bu bölgeler kültür odağı haline geldi. Yıllardır söylenegelen ancak hep kâğıt üzerinde kalan Beyoğlu’nun gerçek anlamda bir kültür merkezi olması fikri artık pratikte hayata geçiriliyor. Bu durumun bölgeye pozitif etkisi çok açık. Zira bugüne kadar kuşkuyla bakılan Beyoğlu’nun arka sokakları, Galata ve Balat gibi tarihi semtler, alternatif yatırım arayışında olan bilinçli yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı" açıklamasını yapıyor. Soner, bir taraftan başlatılan kültürel yatırımlar, diğer taraftan iki yıldır ünlü markaların mağaza açmak için bulunduğu girişimlerle özellikle İstiklal Caddesi'nde bulunan binaların rayiç bedellerinde büyük bir yükseliş olduğunu söylüyor.

100 metrekarelik dükkânların ortalama satılık fiyatları
Taksim Meydanı ve Galatasaray’a kadar olan bölüm

Yıl Fiyat (bin dolar)
2005: 1.000-1.500
2006: 3.000-4.000

Galatasaray’dan Tünel’e kadar olan bölüm
2005: 800-1.200
2006: 2.000-3.000

Tünel civarında
2005: 350-600
2006: 1.000-1.500

Özel müzeler ziyaretçi akınına uğradı
Koç Kültür Sanat Genel Müdürü Özalp Birol, özel müzeciliğin ivme kazanmasıyla kalıcı koleksiyon sergilerinin yanında açılan kısa dönemli yeni sergilerin ve bunlara bağlı olarak gerçekleştirilen etkinliklerin halkın bu alana ilgisini de tetiklediğine dikkat çekiyor. "Jean Dubuffet", "Picasso", "Henri Cartier-Bresson", "Çekim Merkezi", "Profiller", "Avcı Mehmed'in Alay-ı Hümayunu", "Rodin" gibi sergilerin büyük ilgi gördüğünü belirten Birol, "Haziran 2005'te kapılarını açan Pera Müzesi'ni bugüne kadar 114 bin kişi ziyaret etti" diyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde dört ay boyunca sergilenen "Picasso İstanbul'da" sergisini 251 bin 500 kişi ziyaret etmişti.

Koç Müzesi 12 yaşına girdi
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, müze hayalini Sütlüce'de hayata geçirdi. Temelleri Bizans'a dayanan tarihi bir mekânda kurulan Rahmi Koç Müzesi'nde sanayinin gelişimini yansıtan eserler sergileniyor. 1994 yılında açılan müzede 13. yüzyıl usturlablarından 20. yüzyıl Harley Davidson motosikletlere kadar sekiz yüzü aşkın antika eser yer alıyor. Müzede Rahmi Koç'un mumyası da bulunuyor.

Vehbi Koç'un ilk işyeri müze oldu
Ankara Kalesi'ndeki tarihi hanlardan biri olan Çengelhan, Koç Holding tarafından alınarak 4 milyon dolara müze haline getirildi. Restorasyonuna 2003 yılında başlanan Çengelhan Rahmi Koç Müzesi'nde, en eskisi 1850'ye ait 800 civarında obje sergileniyor. Toplam 32 odaya yerleştirilmiş gerçek objeler Avrupa'daki Sanayi Devrimi'nden bugüne kadar teknoloji alanındaki gelişmeleri göz önüne seriyor.

Koç, eşi adına da müze açtı
Vehbi Koç Vakfı tarafından hayata geçirilen bir diğer müze ise Sadberk Hanım Müzesi. Müzede Türkiye'nin en büyük sanayicilerinden Vehbi Koç'un eşi Sadberk Hanım'ın hayatı boyunca topladığı Türk elişi sanatının örnekleri, gümüş, porselen, cam, çini gibi eserlerin yanı sıra Hüseyin Kocabaş koleksiyonundan oluşan iki binin üzerindeki eser sergileniyor. Eserler, nem çekici aletler, tozları süzen cihazlar yardımıyla korunuyor.

Kıraçlardan sanata dev bütçe
Kıraça Holding Başkanı İnan Kıraç ve eşi Suna Kıraç, Pera Müzesi'ni kurdu. 12-13 trilyon liraya mal olan müzede İnan Kıraç'ın 5 trilyon liraya geçen yıllarda satın aldığı Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı tablosu da sergileniyor. Beyoğlu Tepebaşı'nda bulunan 8 katlı müze 3 bin 700 metrekare büyüklüğünde. Müzenin giriş katında Kıraçlar'ın Kütahya koleksiyonları ile "Anadolu Ağırlıkları" olarak adlandırılan Anadolu'da yaşamış tüm uygarlıkların kullandığı ağırlık araçları bulunuyor.

Eczacıbaşı 17 yıllık hayalini gerçekleştirdi
Oya Eczacıbaşı, 17 yıllık hayalini İstanbul Modern Sanat Müzesi ile gerçeğe dönüştürdü. 2005 yılında açılan “Modern Sanatlar Müzesi” eğitim binası, sergi salonları, kafeteryası, lokantası, sineması ile bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Karaköy Rıhtımı’ndaki 4 numaralı antrepoda 8 bin metrekarelik alan üzerine kurulan İstanbul Modern Sanat Müzesi, açıldığı günden bu yana ziyaretçi rekoru kırıyor.

Sabancı'nın Atlı Köşk'ü müze oldu
Sabancı Ailesi, yıllardır topladığı sanat eserlerini daha geniş kitlelerle paylaşmak üzere “Atlı Köşk”ü müzeye çevirdi. 1998'de Sabancı Üniversitesi'nin kırk dokuz yıl süreyle kullanımına verilen tarihi yapı, içindeki değerli eserlerle birlikte Haziran 2002'de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi olarak ziyarete açıldı. Daha sonra resim koleksiyonlarını sergilemek ve geçici sergiler düzenlemek amacıyla Atlı Köşk’ün yanına bir de galeri binası yapıldı.

Sanat
Takvim
<<Ocak 2016>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.