Sanat

Karşılaşmalar İçin Bir Arayüz: PİST

Tarih: 31 Temmuz 2006 Yazan: Didem Yavuz

PİST'ten bir görünüm
Fotoğraf: PİST arşiv

İstanbul’daki hararetli dönüşüm noktalarından biri olan Pangaltı’nın, Dolapdere’yle birleştiği bir kesitte; köhneleşmiş doku, konut alanı ve alt kültür eğlence mekanlarından oluşan bir örüntü içinde “yerel” bir yaklaşımdan hareket eden PİST, 2005 yılı sonunda kurulan, disiplinler arası, alternatif bir sanatsal yaratım ve projeler mekanı. Birbirine komşu üç dükkanı kendi deyimleriyle bir “iniş kalkış alanı” haline getiren oluşum, deneysel sanat ürünlerine uyarladıkları sokak ve kent içine “yerleştirme” tatbikatları ile performanslar ve sergilemeler düzenliyor, konuşmalar ve tartışma alanları yaratıyor, tüm bu ürünlerin bir kayıt altında tutulması adına da çalışmalarını POST adlı süreli yayınlarında topluyor.

Sanatsal üretimlerin gerçekleştiği “mekan”ı geleneksel atölye kavramından kurtararak “yer” içinde sorgulayan PİST, çalışma alanlarını buluşma ve karşılaşmalar için “arayüz”, deneysel pratiklerin gerçekleştiği etkileşimli bir laboratuar haline getiriyor.

Son olarak “Rezerve Edilmiştir” başlıklı sergiler serisini 07 - 09 Temmuz 2006 tarihleri arasında gerçekleştiren oluşum “Anlık Etki” temasıyla, Gülçin Aksoy, Osman Bozkurt, Aslı Çavuşoğlu, Işıl Eğrikavuk, Extramücadele, Gözde lkin, Ahmet Öğüt, Didem Özbek, Ani Setyan, Erinç Seymen, Yasemin Toksoy, Vahit Tuna ve Nalan Yırtmaç gibi farklı medyumlarla çalışan sanatçılar ile 15’er dakikalık bir performaslar serisi gerçekleştirdi. 20 Temmuz 2006’da “Rezerve Edilmiştir” üzerinden yapılan toplantıda, 3 gün süren sergilerdeki işler, kamusallık, temsil ve mahremiyet tartışıldı.

e-Flux Video Rental Arşivinin İstanbul Ayağı; PİST
PİST yerli ve yabancı diğer alternatif oluşumlarla da sıkı ilişki içinde. Şimdiye kadar pek çok dünya şehrini dolaşan ve son durağı İstanbul olan e-Flux Video Rental (EVR ) arşivini, Ekim 2006’dan Ocak 2007’ye kadar ücretsiz kütüphane gibi işletecek, düzenli video gösterimleri yapacak. EVR arşivi 50 ülkeden 570 sanatçıya ait videoart eseri içermekte. Ancak PİST’in EVR projesi için taşıma ve sergilemenin sürekliliği adına destekçilere ihtiyacı var.Konuyla İlgili Linkler
  • Didem Özbek ve Osman Bozkurt'la PİST Hakkında

    İmaj Galerisi
  • Sanat
    Takvim
    <<Ağustos 2017>>
    Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31      
    Sanat Haberleri Kategorileri
    Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.