Sanat

İsimsiz Gerçek

Tarih: 5 Şubat 2007


Ayça Tüylüoğlu, 8 Şubat-10 Mart tarihlerinde x-ist’te görülebilecek son sergisi “İsimsiz Gerçek”te dikkatimizi, gündelik yaşamımıza ‘olağanmış gibi’ sızan ‘olağan dışı’ şiddete çekiyor.

Sanatın cesur ve zorlayıcı olması gerekliliğini savunan x-ist, 8 Şubat 2007-10 Mart 2007 tarihleri arasında Ayça Tüylüoğlu’nun yeni resimlerinden oluşan “İsimsiz Gerçek” başlıklı sergisine ev sahipliği yapacak. Tüylüoğlu, gündelik yaşamımıza ‘olağanmış gibi’ sızan ‘olağan dışı’ şiddete karşı kendi yarattığı ‘ikon’larla tepki gösteriyor.

Ayça Tüylüoğlu’nun hayal kırıklığına uğramış izleyiciyi uyandırma arayışındaki çalışmaları, bazen bir kelime oyununu ya da ipucunu içinde saklarken, bazense öznenin tüm ciddiyetini yüzeye çıkarıyor. Tüylüoğlu için sanat, Türkiye’de ve dünyada olup biteni sorguladığı; kırılganlığını, duyarlılığını hatta korkularını kimi zaman görünür kıldığı, kimi zamansa ‘don kişotvari’ savaştığı biricik alan. Sanatçı, “İsimsiz Gerçek” vesilesiyle şunları söylüyor:

“Korkularımı kovmak istiyorum. Çatıları, çocukları, sözleri, özgürlükleri canlarından çalınan insanlara canım acıyor.

(...) ‘Sesini kesmeli, sözünü saklamalısın..’ can güvenliğin için dendiğinde, korku ve kedere hapsolmuş, susmaktansa; benim için değerli olan her şeyi var etmek, korumak için konuşmayalım, sormalıyım: Hangi hassas noktasıdır o milletin dokunulunca can alınan? 1970 – 80’lere şaşkın, kederli bakışımı, 2000’lerde utancıma dönüştürülmesine izin vermemek için yürümeliyim.”

Gazeteci ve sanat eleştirmeni Evrim Altuğ ise, sergi kataloğu için kaleme aldığı “Göz alabildiğince vicdanlı olabilmek” başlıklı yazısında sanatçı için şöyle diyor:

“Kent kökenli, pek gayretli, maharetli bir genç kadının, yaşadığı Dünyanın anlam çoğulluğuna mümkün olabilecek en bireysel ve mahrem, en özverili ve özgüvenli fırça temaslarıyla dokuna dokuya ürettiği bu mekân - resimler, ‘ikibinli yılların’ Dünyasında hâlâ ‘çeyizi düzülesi’ kimi olguların, en başta da şefkat ve umudun olabilirliğine, kalabilirliğine işaret eder, ama bunu garantilemez, ıssız, ancak yine de muştular bir doku, bir zanaatkâr yan içeriyor.

(...)Sizi bu resimlere temin ederim ki, varolduğu Dünya ve temsil ettiği cinsiyetin acılarına karşı duyarsız kalmayan genç bir kadının fırçasından çıkan bu dile, anca yeni bir dille karşılık verilebileceği inancım, tam:

Bu resimlerin her biri, birer betim-hane benim için. Her birinde bir parçamla ayrı ayrı büyüyüp, zor, çok zor bir Dünyaya karşı bu resimler içinde geze göre bir biçimde yetiştiğimi, biriktiğimi hissediyorum. Resmin re-habi(li)tasyon kudreti var; hayatı yeniden kurma inancı ve potansiyeli var bu ‘iyileşip duran’ ama ezelden beri yorgun imgelerde.”

Ayça Tüylüoğlu
Günümüz sanatının en dikkat çekici sanatçılarından biri olarak kabul edilen Ayça Tüylüoğlu, Londra’daki Middlesex Üniversitesi Sanat ve Tasarım Bölümü’nde eğitim aldıktan sonra Leeds Metropolitan Üniversitesi’nde resim ve illüstrasyon okudu. Ardından Milan’da Istituto Marangoni’de Moda Tasarımı üzerine bir yıl eğitim aldı. Birçok karma sergiye katılan sanatçı, büyük ilgi uyandıran ilk kişisel sergisi “Alternatif Bilinç”i 2005 yılında açtı.
Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.