Sanat

Aşk Halleri

Tarih: 26 Şubat 2007


Mehmet Çağlarer’in “Aşk Halleri” adlı fotoğraf sergisi 13 Şubat – 5 Mart 2007 tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

İş Sanat’ta sahne alan sanatçıların gösteriden önceki son dakikalarını görüntülediği fotoğraflardan oluşan "Sondakika" adlı sergisi ile büyük beğeni kazanan Mehmet Çağlarer, “Aşk Halleri” sergisini aşıklara armağan ediyor. Çağlarer, dünyanın birçok yerinden âşıkların siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan sergisi için şunları söylüyor:

"Elimde makinemle çeşitli ülkelerin sokaklarında dolaşırken âşıkların “dışarıdaki” hallerinin ne kadar benzeştiği dikkatimi çekmeye başladı. Bu benzeşme önce sıradan karşılanabilir; sonuçta “insanlık halleridir” denebilir. Ama değişik kültür ve coğrafyalardaki “insanlık halleri”ne baktığınızda çok ciddi farklar görürsünüz. Kimi ülkelerde toplu ulaşım araçlarında kitap/dergi/gazete okuyanlar çoğunluktadır kimisinde okumayanlar, kimisinin sokaklarında “çıt” çıkmaz kimisi gece yarısı bile sessiz olamaz, bazı yerlerde açıkta bir şeyler yemek ayıptır bazılarında sokakta her kes bir şeyler atıştırır…

Beni etkileyen bu farklı toplumlardaki ortak hâlleri fotograflamaya 1987’yi 88’e bağlayan gece Frankfurt’ta başladım ve hâlâ da sürüyor.



Amaç yalnızca âşıkların nasıl sarıldıklarını, öpüştüklerini fotograflamak, kartpostal çalışması yapmak değildi. Çalışmada küslükler de var paylaşmak da, yağmurlu hâller de güneşli havalar da, “genç” aşklar da var ilerleyen yıllardaki hâller de.

Sergide Türkiye, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İngiltere, A.B.D, Japonya, Pakistan ve Yunanistan’ın çeşitli kentlerinde çekilmiş 55 fotograf yer alıyor. Gerçek sayı çok daha fazla ama o çalışmalar başka bir zaman sergilenecek.

Hepsi siyah beyaz, neden siyah beyaz? Çünkü siyah beyazı çok seviyorum ve bu çalışmaya siyah/beyazın renkliden daha çok yakışacağını düşündüm. Renkli de çalışıyorum, onu da seviyorum ama…

Siyahla beyaz arasındaki yedi ara -gri- tonla böyle bir hikaye anlatmak pek kolay değildi (kuşkusuz renkli daha az uğraştırıp daha ”vurucu” olabilirdi”); dolayısıyla hem “yapmanın” zor olmasının hem de izleyenlere aradaki renkleri “doldurmak” özgürlüğünü sağlamasının bir değeri olduğuna inandığımdan siyah/beyazı tercih ettim.

Neden 14 Şubat: Bu günün “eskiden” Türkiye’de de dünyanın başka ülkelerinde de şimdiki kadar yaygın kutlanmadığını biliyorum. Bu yaygınlaşmayı hediyelik eşya, yemek/eğlence yerleri gibi sektörlerin desteklediğini düşünüyorum. Tam karşısında değilim ama yine de “sevgi” sözü içeren bir günün bu kadar ticarileşmesi de çok sempatik gelmiyor. O nedenle ben de o günde sevgililere bedava bir şey sunmak istedim."
Sanat
Takvim
<<Nisan 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.