Sanat

Sultanlar'ın İstanbul fotoğrafları

Tarih: 2 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Yıldız Sarayı fotoğraf albümleri ilk kez kitap ve sergiyle günışığına çıkıyor. Sanat tarihçisi Nurhan Atasoy'un danışmanlığında hazırlanan 'Yadigar-i İstanbul' sergisi 16 Mart'a kadar Yıldız Sarayı'nda açık kalacak.

Osmanlı dönemi İstanbul'unun fotoğrafları Yıldız Sarayı'nda görülebilir. Akkök Yayınları, Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un danışmanlığıyla Yıldız Sarayı fotoğraf albümlerinden derlenen 'Yadigar-i İstanbul' başlıklı sergi ve aynı fotoğraflardan oluşün bir kitap hazırladı.

Titiz bir çalışma
Temeli Abdülhamid döneminde atılan ve zaman içinde 430 fotoğrafçının 36 bin 535 fotoğrafını barındıran albümlerden seçilen eserlerin yer aldığı kitap, sergiye de kaynaklık ediyor. 1 Mart'ta açılan 'Yadigar-ı İstanbul' sergisi 16 Mart'a kadar Yıldız Sarayı Silahhane Binası'nda açık kalacak. Sergi ve kitap, sanat tarihçisi Atasoy tarafından Yıldız Sarayı Kütüphanesi'deki fotoğraf albümleri içinden yaklaşık 1970'li yıllarda başlayan titiz bir çalışmayla seçildi. 'Yadigar-ı İstanbul'un basın toplantısında bir konuşma yapan Atasoy, "Bu koleksiyon çeşitli dallardaki bilim adamlarına kaynak oluşturmak açısından büyük önem taşıyor. Yadigar-ı İstanbul kitabı ve sergisi aynı zamanda Atatürk'ün de vasiyetinin gerçekleşmesi anlamına geliyor. Çünkü 1924'te Atatürk Yıldız Sarayı Kütüphanesi'ni dolaplarına kadar her şeyiyle İstanbul Üniversitesi'ne vererek bilimin hizmetine sundu" dedi.

Bir kısmı Sultan Abdülaziz ve Sultan Reşad Devrinden, çoğunluğu ise Sultan II. Abdülhamid zamanından seçilmiş fotoğraflardan oluşan sergi, dönemin İstanbul'unu ve sarayın İstanbul'a bakışını yansıtıyor.

'Yadigar-ı İstanbul' sergisinin bir diğer özelliği de Osmanlı'da fotoğrafın ortaya çıkışına ve yaygınlaşmasına ilişkin ipuçları sunması. Sergi, fotoğrafın Osmanlı yaşamına girmesi, fotoğrafhanelerin kurulması, fotoğrafçılığın özendirilmesi ve ödüllendirilmesi, fotoğrafçılığı öğreten yayınların yapılması, polis teşkilatında fotoğrafçılık, nüfus tezkerelerine ve pasaportlarına fotoğraf konulması, suçluların fotoğraflarla belgelenmesi, yabancılara fotoğraf çekme izni verilmesi, fotoğraflarla sergilere katılım gibi konularda yepyeni bilgiler veriyor.

Atasoy, basın toplantısında sergiye ev sahipliği yapması nedeniyle Yıldız Sarayı'yla ilgili genel şikayetini de belirtti. Atasoy, Yıldız Sarayı'nın bütünlüğünün korunmadığını belirterek binalarının çeşitli müesseselerin elinde olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

'Yadigar-ı İstanbul' kitabından elde edilen gelir de Türk Eğitim Vakfı'na aktarılacak.
Sanat
Takvim
<<Nisan 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.