Sanat

Nikos Economopoulos “Balkanlarda” Fotoğraf Sergisi

Tarih: 19 Haziran 2007
İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Leica Galeri, 31 Mayıs – 28 Temmuz 2007 tarihleri arasında, Nikos Economopoulos’un “Balkanlarda” başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. 

Nikos Economopoulos, sergisi hakkında şunları söylüyor: "Yunanistan, Türkiye ve zaman içerisinde diğer Balkan ülkelerinde fotoğraf çekmeye başladığımdan beri niyetim gerçeği anlatmak değildi. Nesnel gerçekliğin kendini beğenmişliğine hiç bir zaman inanmadım.

Balkan insanını samimi fakat aklı devre dışı bırakan bir şekilde gözlemlemek beni kendimden almıştı. Hislerim her zaman olumlu değildi, hatta sık sık beni dayanılmaz biçimde kızdırıyordu. Birkaç haftalığına eve geri döndüm ve bu süre içinde hislerim hakkında konuşmak dahi istemedim. Bir süre sonra onları özledim ve oralara tekrar gittim.

Zamanla kendimden mantıklı açıklamalar bekler oldum ve birbiriyle çatışan hislerimi anlamaya çalıştım. Balkan paradoksu benim için çoktan bir saplantı haline gelmişti. Bu paradoksu politik ve askeri kararlarda, sanat ve kültürde, tarihte, insanların günlük yaşantılarında, alışkanlıklarında ve geleneklerinde farkeder olmuştum. Hatta kendi seçimlerimde bile, fotoğraflarımın içerik ve formunda, birbirleriyle çelişen hislerimde, amaçsızca toplumsal kimliğin parçalarını bir araya getirme tutkumda.

Balkanlar’da çoğu zaman olaylar Batı tarzı muhakeme yerine hislerle veya yüceltilmiş bir geçmiş duygusuyla tanımlanır. Hayat bu hareketli bölgede zaman zaman mantıksızlığa kaçan olağandışı bir tempo tutturmuştur. Sevgiden nefrete, barıştan savaşa, kutlamadan katliama geçiş farkedilmeyecek kadar kısa sürede gerçekleşebilir. Burada anın sembolleri yıkılmış binalar ve devrilmiş anıtların oluşturduğu bir manzaraya serpiştirilmiştir. Bu yıkıntılar gerçekleşmemiş umutların ve kaybolan inançların sesi olur. Burası hem saf hem tehlikeli bir dünyadır çatışan kimliklerin tutuşturduğu."

Özgeçmiş
Nikos Economopoulos, 1953’te Yunanistan’da doğdu. Parma’da (İtalya) hukuk öğrenimi gören Economopoulos, Yunanistan’da günlük gazete ve dergilerde gazetecilik yaptı. Bu arada fotoğraf çekmeyi sürdürdü ve 1988’de bütünüyle fotoğrafçılık yapmaya karar vererek Yunanistan ve Türkiye’de uzun süreli bir projeye başladı. 1990’da Magnum’a katıldı, Balkanlar’da (Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya ve eski Yugoslavya) fotoğraf çekmeye başladı; bir yandan bölgesel, etnik ve dinsel gerilimleri, öte yandan geleneksel toplumsal ve dinsel törenlerin sürekliliğini inceledi. Bu çalışmasının ardından 1995’te In the Balkans adlı kitabı yayınlandı.

Ödüller
2001. Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü, Yunanistan
1990. Belgesel Fotoğraf alanında Mother Jones Award, ABD.

Sergiler
2005. Benaki Müzesi, Atina, Yunanistan
2001. Pamukbank Galerisi, İstanbul, Türkiye
2000. Zappion, Atina, Yunanistan; Makedonya Modern Sanat Müzesi, Selanik, Yunanistan - 1998. Centre Méditerranéen de la Photographie, Bastia, Fransa
1997. Mediatine, Brüksel, Belçika.

Kitaplar
2002. Economopoulos, Photographer, Benaki Müzesi / Metaixmio, Yunanistan
2001. About Children, Metaixmio, Yunanistan
2000. Dance Ex Machina, Difono, Yunanistan
1998. Lignite Miners, Indiktos, Yunanistan
1995. In the Balkans, Abrams, ABD / Libro, Yunanistan.

Leica Galeri Hakkında
Leica markasının oluşturulmasında mühendisler ve çalışanların emekleri kadar dünyaya bakışımızı değiştiren Tokyo ve Viyana’da açılan galerilere ilave olarak 1 Şubat 2007’da açılan Leica Galeri Leica fotoğrafçılarının da pay sahibi olduğunu bilen Leica, kültürel faaliyetlerinin bir parçası olarak Leica Galeri’lerin ilkini 1976 yılında Wetzlar’da açtı. Daha sonra Solms’a taşınan bu ilk Leica Galeri’nin ardından New York, Frankfurt, Melbourne, São Paulo, İstanbul ile bu sayı sekize ulaştı. Bundan böyle Leica Galeri İstanbul’da açılacak sergiler Leica galeri ağıyla bütün dünyada duyurulacak.

İstanbul Fotoğraf Merkezi Hakkında
İstanbul Fotoğraf Merkezi, 6 Mart 2003’te dünya ölçeğinde, arşiv-müze kalitesinde fotoğraf koleksiyonları oluşturulmasına öncülük etmek, fotoğrafın bir kültür olayı olduğunun bilinciyle daha çok ve daha doğru şekilde geniş bir perspektifle yaygınlaştırılması amacıyla, temel, siyah beyaz, stüdyo tanıtım alanlarında fotoğraf seminerleri vermek ve uluslararası ilişkiler ve bağlantılar sağlayarak ülkemizde fotoğraf sevgi ve bilgisinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. O tarihten beri de bu yönde gerçekleştirdiği faaliyetler ile İFM, Türkiye fotoğrafçılık camiasında kendine saygın bir yer edindi.
Sanat
Takvim
<<Mayıs 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.