Sanat

Tape Republic

Tarih: 20 Eylül 2007 Yazan: Didem Yavuz

Fotoğraf: PİST arşivi

PiST'in Artist Information projesi paralelinde gerçekleşen ilk Sanatçı Yürüyüşü(*) 19 Eylül’de, Osman Bozkurt'un Tape Republic isimli çalışması üzerine, Aksaray Laleli’de gerçekleşti. Bozkurt’un çalışması, dünya-ekonomi ve onun kentler üzerindeki dönüşümünün, sosyal ve kültürel alandaki izlerini takip etmek üzere kurgulanmış. Bozkurt, takip nesnesi olarak, bölgede adeta “anonimleşmiş” bir kullanıma sahip olan “koli bant”larını bir üst okuma aracı olarak kullanıyor. Bantlar, paketleme elemanının ötesine geçerek bölgede insanların nesneyle kurdukları ilişkiler adına yeni açılımlar sergilemekte. Nesnenin dönüştürülmesi, tamiri, yeniden üretimi ve süslenmesi; aynı hareketin tekrarlandığı ve bu hareketin kaplandığı alanda, eşikler ve erime noktalarıyla sınırlanıyor. Bu hareket, tekrar edildiği bölge içinde -sosyal, kültürel, ekonomik- başka bir boyutu dokuyor.

Bozkurt’a göre, Laleli - Aksaray bölgesi, küreselleşmenin yansımalarını net olarak izleyebileceğimiz bir yer. 90’lara kadar bu bölge ikamet ve ticaret bölgesi olarak karşımıza çıkıyor ancak 90’larda yaşanan kırılmayla Türkiye’nin geçiş noktalarından biri haline geliyor. Şöyle ki; Doğu Avrupa ve Sovyetlerin dağılması ile bölge kısa süre içinde bavul ticaretine konu oldu. Serbest piyasa ekonomisinin dalgaları içinde devlet önceleri bu konuya ılımlı yaklaştı ve özel düzenlemelerle KDV ödenmemesi adına çaba gösterdi, böylelikle döviz girdisi sağlanıyordu. Bu kayıt dışı ekonomi 2000’lere kadar devam etti ve bu yıllardaki yeni KDV düzenlemeleri ile kayıt içine alınmaya çalışıldı. Önce Beyazıt sonra Laleli bu konuda tam bir merkez oldu ve buna paralel bölgede yan sanayiler de oluşmaya başladı. Bir geçiş noktası olarak bugün bölgede yaklaşık beş yüz otel ve yedi bin irili ufaklı “üretim yapmayan” (sadece satış amaçlı) mağaza (firma) var.

Bozkurt’a göre ürünler önceleri valizlerle taşınırken bugün özel yöntemlerle paketleniyor. Koli bantı bölgede en çok tüketilen şeylerden biri olarak Dolar'a endeksli satılıyor. Rulosu 1 $! Farklı şekillerde, farklı büyüklüklerdeki koliler için farklı paketleme yöntemleri geliştirilmiş. Gemilerle taşındıkları için iç içe paketleniyor ve izolasyon adına çuval, çöp torbası ve bant yöntemi kullanılıyor, Bunu yaparken ya tamamen bantlıyorlar ya da yalnızca kenarlara bantlama işlemi uygulanıyor. Bölge içinde her otelin ya da binanın bir paketleme ve depolama noktası var. Araç trafiğinden çok yük taşıyan insan trafiği mevcut. Paketleme aracının esas nesnesi bantlar bölge içinde pek çok farklı iş için kullanılmakta.

Bozkurt, kayıt dışı ekonominin ürünlerinin paketleme aracı bantların, bölge içinde esas işlevi dışında, yeniden yaratım nesnesi olarak kullanımına ve bu kullanımın tanımladığı alana dikkat çekiyor. Özerk ve bağımsız bant bölgesi içinde kapatılmış ve dönüştürülmüş bu alanda son 20 yılın Türkiye’sini okumak mümkün. Bozkurt’un çalışması, bir nesne ve tanımladığı alan üzerinden izleyiciyi dünya-ekonomiyi okumaya davet ediyor ve beden-nesne-yön-hareket gibi geniş bir aralıkta, pek çok girdi arasında, düşünce ve çağrışımlar salınımı yaratıyor.

Tape Republic, 4 Ekim'e kadar PiST'te sergileniyor. PiST her Çarşamba ve Cumartesi saat 15:00 - 19:00 arasında açık. Diğer günlerde randevuyla ziyaret edilebilir. Sanatçı Yürüyüşleri önümüzdeki günlerde şu tarihlerde devam edecek:

- 01 Ekim 07 Pazartesi 15:00 - 19:00
Yasemin Özcan Kaya, Kolon

- 22 Ekim 07 Pazartesi 15:00 - 19:00
Linda Herzog, Mihriban

- 05 Kasım 07 Pazartesi 15:00 - 19:00
Sanatçı Yürüyüşü IV

PiST///
Dolapdere Caddesi
Pangaltı Dere Sokak
No 12 / 14 / 16
Pangaltı 34375
İstanbul
http://www.pist.org.tr
www.pist-org.blogspot.com
[email protected] 

* Sanatçı Yürüyüşleri, İstanbul’a dair iş üreten sanatçıların rehberliğinde düzenlenen şehir turlarıdır. Sanatçı, 16 kişilik bir izleyici grubuyla yola çıkarak şehrin işiyle ilgili semtine gidiyor, burada hem işi hem de şehrin o bölgesi üzerine konuşuyor, izleyicilerle tartışıyor.İmaj Galerisi
Sanat
Takvim
<<Eylül 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.