Sanat

İşte gerçek proje

Tarih: 14 Temmuz 2005 Kaynak: Hürriyet Yazan: Emre İskeçeli

Daha yapımına onay çıkmadan tepki çeken 5.1 milyar dolarlık Haydarpaşa Projesi’nin gerçek çizimlerini Hürriyet ele geçirdi. Selimiye Kışlası’nın kaybolduğu proje, lale şeklinde 7 gökdelen ve eski İstanbul evlerini anımsatan az katlı yapılardan oluşuyor.

Haydarpaşa Garı ve çevresindeki bin dönümlük alanı, yaşam ve ticaret merkezine dönüştürmeyi hedefleyen ‘Haydarpaşa Projesi’, başlamadan tartışmaları da beraberinde getirdi. Projeyle ilgili olarak bugüne dek basında çıkan haberlerde ya 11 Eylül’de yıkılan Dünya Ticaret Merkezi benzeri binalar Haydarpaşa fotoğrafı üzerine yapıştırıldı ya da grafik servislerinin hayalgücü ile hazırlanan çizimler kullanıldı. Çalık Grubu’nun da yer aldığı Gap İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret A.Ş. ortak girişimi ve Türkiye Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak anonim şirketin sahibi olduğu 5.1 milyar dolarlık projenin çizimlerini Hürriyet ele geçirdi.


7 Tepe, 7 Lale
Üzerine kurulduğu 7 tepeyi sembolize eden 7 lale şeklindeki gökdelen ve eski İstanbul evlerini anımsatan az katlı yapıların yer aldığı Haydarpaşa Projesi kapsamında, uluslararası kongre, fuar ve sosyal etkinlik merkezleri kurulacak. Proje kapsamında uluslararası liman, marina ve yat kulübü; alışveriş ve ticaret merkezi, spor ve sinema kompleksi, okul, hastane, su arıtma tesisi ile akaryakıt istasyonu da yer alıyor. Aynı anda birden fazla büyük çapta organizasyona evsahipliği yapabilmesi planlanan Haydarpaşa Projesi tamamlandığında, Sabiha Gökçen Havaalanı gibi mevcut tesislerden daha çok yararlanılacağı da düşünülüyor. Toplam 5 fazda tamamlanacak projenin 4 yıl içinde bitirilmesi öngörülüyor.

Gar prestij mekanı
Doğrudan 240 bin, dolaylı olarak 600 bin kişiye iş imkanı sağlamayı amaçlayan proje kapsamında, otel olacağı söylendiğinde birçok sivil toplum örgütünün tepkisini çeken tarihi Haydarpaşa Garı’nın da, restore edilerek bir prestij mekanına dönüştürülmesi hedefleniyor.

Projenin Hazine arazisi olan alanı, 5234 Sayılı Kanun’a eklenen geçici beşinci madde ile Maliye Bakanı yetkisiyle TCDD’ye bedelsiz olarak devredilebilecek.

Çizimler Belçika’da hazırlandı
Haydarpaşa, Kadıköy-Harem arasında yer alan ve İstanbul’un en değerli alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Çalık Grubu’nun, Belçika’da yaşayan Türk mimar Şefik Birkiye’ye çizdirdiği projede Selimiye Kışlası laleyi andıran 7 gökdelenin arkasında kayboluyor.

Erdoğan destekliyor
Başbakan Tayyip Erdoğan da tepkilere rağmen bu proje konusunda ısrarlı olduğunu, ABD ziyareti dönüşü açıklamalarda belirtmişti. Erdoğan, uçakta verdiği demeçte, ‘Haydarpaşa’daki ticari merkez kompleksinde 8-9 bin yataklık bir turizm merkezi oluşacak. Hatta Marmara Üniversitesi’ne kampus yeri gösterip, eski Haydarpaşa Lisesi binasını da alabilirsek bu bölge çok canlanır’ demişti.

Sanat
Takvim
<<Haziran 2018>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.