Sanat

Gülnur Sözmen Sanal Müze'de

Tarih: 15 Eylül 2008


Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 38 yıllık fotoğrafçı, FOTOS Fotograf Sanatçıları Derneği kurucu üyelerinden Gülnur Sözmen’i konuk ediyor. Türkiye’nin ve dünyanın doğa ve kent görünümleri kadar sanayi alanlarına ve işçilerine de odaklanan Gülnur Sözmen’in seçimini kendisinin yaptığı 90 fotoğraftan oluşan sergi, www.sanalmuze.org internet adresinde gezilebilecek.

Gülnur Sözmen, fotoğrafçılıkta ışığın önemini şu sözlerle ifade ediyor:

“Hatırlayalım ki; renkler de ışıkla var olduğuna göre; ne kadar çok göremediğimiz renk var kimbilir? Biz fotografçılar, iyi ki sadece ansiklopedik ya da fiziksel tanımlarla yetinmiyoruz; ve biliyoruz ki herşeyi görerek çekseydik renkli bir fotokopi makinasından farkımız kalmayacaktı. Işığın diğer frekanslarını göremiyor ancak o müthiş titreşimin enerjisini hissediyoruz..çektiğimiz kareler bu enerjiyle beraber titreşirse, o zaman başımızın üstündeki gözlerle değil kalbimizdeki göz devreye giriyor ve fotograflarımız fotokopi makinasının sonuçları olmaktan çıkıyor (şükürler olsun!)

   

Sadece bakan bir göz; ışığın fiziksel olarak aydınlatıcı yanıyla ilgilidir...

O göze göre; ışığın ondan başka bir görevi yoktur yani doğal yoldan gökyüzünün aydınlanması yapay yoldan lambalarla aydınlanmak gibi, üstelik, bunun bir önemi olmadığı gibi düşünerek vakit kaybedilecek bir durum da değildir. Ancak bu görüş, görsel sanatlarla uğraşan hiç bir disiplinin benimseyemeyeceği bir tutumdur.

Ne yazık ki; bu anlayışla da yıllardır pek çok iş ve sanat adı altında bazı çalışmalar yapıldığına tanık oluyorum. Unutulmaması şart ki görsel sanatlarla uğraşan her göz, 'bakan gözüne' ek olarak 'gören gözünü' de devreye koyabilmelidir. Hatta onu birbiriyle değiştirmelidir.



Hayat; ışık ve onun sonuçlarından biri olan renklerle örülüdür. Her dalın sanat çalışmasında da bu vardır. Görsel sanatlar ve ışık ise birbiriyle bir bütündür. Görsel sanatlar aslında ışıkla anlatımdır, ışığın anlatımıdır. Resmin tarih içindeki evreleri; ışığın zaman içindeki değişik algılanabilen titreşimlerinin birer izdüşümüdürler.. Mesela empresyonistler ışığın daha farklı bir titreşimini algılayabilerek, 'hissedileni' görünür kılmayı ışığı 'resmederek' başarmışlardı. Rembrant usta da öyle...

İyi ki 1800'lü yılların ortalarına doğru fotograf bulundu ve görsel sanatlara 'bir yıldız' eklendi. Eğer fotograf olmasaydı resim kendisine yeni kapılarını açamayacak, tam da kendisi gibi olma sürecine giremeyecek ve o dönemler için büyük bir tuzak olarak kapısında bekleyen “aynını yapma” işine muhtemelen, fotokopi bulunana kadar devam edecekti. Bu nedenle resim, başlarda çok korktuğu fotoğrafın hakkını daha sonraları teslim etmiştir.”
Sanat
Takvim
<<Mayıs 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.