Sanat

Doldurulmuş kuzuları, sıkan pabuçlarıyla Dali

Tarih: 17 Eylül 2008 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Hasan Cömert
Salvador Dali’nin doğduğu yerde yaşayan Türk heykeltraş Fetiye Boudevin, 19 Eylül’de İstanbul’da eserleri sergilenecek olan Dali’nin hayranlarına nelerle karşılaşabileceklerine dair tüyolar veriyor.

Fransa’nın güneyinde Dali’nin doğduğu Figueres’e çok yakın bir yerde yaşayan heykel ve resim sanatçısı Fetiye Boudevin her yıl milyonlarca insanın akın ettiği bölgede yaşamanın nasıl bir şey olduğunu ve Dali’nin burada nasıl algılandığını NTVMSNBC’ye anlattı

Burası Dünyanın Merkezi
Başka bir ruh var burada, Figueres’te, İspanya’da. Diğer müzelerle arasındaki fark hemen hissediliyor. Heykel gibi tasarlanmış bir müze. Bu müze Figueres’in atardamarı gibi. Burası için ‘dünyanın merkezi’ deniliyor. Ruhuyla, hayatıyla, attığı her adımla ilahlaştırılmış Dali.

İnsanlar Onunla Gurur Duyuyorlar
İnsanlar onu burada çok sahipleniyor çünkü, gurur duyuyorlar Dali’yle. Hala ondan besleniyorlar. Tabii çok popüler olması halkın onu sahiplenmesinde büyük pay sahibi. Halk ona sanatını anlamasa da, aristokrat bir yaşam sürmüş olsa da, halkın içinden çıkmasa da saygı duyuyor, sahipleniyorlar. Biraz da Türk insanı gibi davranıyorlar. ‘Anlamasak da bizi simgeliyor’ diyorlar. Zaten sanatçının herkese hitap etmesi zordur.

ABD için Andy Warhol Ne Kadar Popülerse...
Andy Warhol New York için, pop-art için neyse Dali de burası için öyle. TV’lere, reklamlara çıkıyor, yani insanlarla ilişkisi anlamında popülist bir yapısı var. Burada yaşayanlar onu kahraman gibi görüyorlar.

Kendisi Bir Eser Aslında
Görsel anlamda da Dali bir sembol. Bıyığıyla, saçıyla, kıyafetiyle her şekilde bir sembol. Kendisi de bir eser o anlamda. Yani yaptıklarından ziyade kendisiyle de ortada. Dali’nin görsel gücü de o kadar güçlü ki insanları etkileme gücü bu sebeple daha da önem kazanıyor. Bu yüzden komple kendisini bir eser olarak görüyorum.

Yaşasaydı Teknolojiyi İyi Kullanırdı
Dali yaşadığı dönemde bile zamanın teknolojisini araştıran, yenilikleri takip eden biriydi. O zamanlar bile medyayı takip ederdi. Bugün yaşasaydı teknolojinin bütün nimetlerini kullanırdı.

Yatak Odasında Doldurulmuş Kuzular
Port Ligat’taki evinde zamanla genişlemeler, oynamalar yaptığını görebiliyorsunuz. Zaten balıkçı barınağından dönüştürmüş burayı. Eserlerinin çoğunu burada yapmış. Kendisini orada görebiliyorsunuz. 1997’de müzeye dönüştürülen evde yatağından kişisel eşyalarına kadar her şey özel ve teatral. Çok etkileyici ve hayatındaki her şeyin bir amaca hizmet ettiğini görebiliyorsunuz. Bunun dışında evinde en çok şaşırdığım şey ise yatak odasında gördüğüm doldurulmuş kuzulardı.

Ayağım Sıkarsa Kafamı Daha İyi Toparlıyorum
Dali bir gün bir konferansa gidiyor. Giderken ayağını sıkan bir ayakkabı giyiyor. Soruyorlar neden böyle bir ayakkabı giydiniz diye... Dali şu cevabı veriyor: “Ayağım sıkarsa kafamı daha iyi toparlıyorum. Bir yerde bir sıkıntı olmalı ki diğer yerler rahatlasın.”
Sanat
Takvim
<<Temmuz 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.