Sanat

Truva efsanesi sanat fuarında

Tarih: 20 Ekim 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Bahar Çuhadar
Ahmet Güneştekin, 18 parçadan oluşan dev eseri ‘Truva’nın Düşüşü’yle Contemporary İstanbul’da görücüye çıktı. Efsanelerin izini süren Güneştekin, eserinin belgeselini de çekti. 

On yılı aşkın bir süredir, Anadolu ve Mezopotamya efsanelerinin peşinde, ressam Ahmet Güneştekin. Şahmaran’ın, Zümrüt-ü Anka’nın, Sarı Kız’ın izinde kasaba, köy demeden dolaşıyor. Son işlerinden birinde yüzünü Truva’ya çevirmiş. Altı aylık bir çalışmanın ürünü olan ‘Truva’nın Düşüşü’ adlı eseri, 19 Ekim’e dek açık kalacak çağdaş sanat fuarı Contemporary 2008 İstanbul’da sergileniyor.

“Tanrıların insanlarla buluştuğu, savaştığı, aşkın ve ihanetin birleştiği, zaferin, acının aynı anda yaşandığı, zekânın, bilginin güçten önemli olduğunu anlatan bu efsane, bize ait bir dille, bize ait renklerle anlatılmalıydı. Farklı anlatımlardan araştırdım. Yazar arkadaşım Ferzende Kaya efsaneyi harmanlayıp yeniden metne döktü. Üç ay sürdü çalışmam, 18 parçadan oluşan bir yapıta dönüştü” diye anlatıyor, eserini Güneştekin. Eserle eş zamanlı olarak, Truva Savaşı’nın geçtiği yerlerde ve eserin yapımı sürerkenki çekimlerden oluşan bir de belgesel koymuş ortaya.

‘Rakamlar gerçek dışı değil’
‘Truva’nın Düşüşü’, Burhan Doğançay’ın 1 milyon dolarlık ‘Stonewall’ adlı çalışmasından sonra, 250 bin dolarlık etiketiyle fuarın en pahalı ikinci yerli eseri. Güneştekin, “Hiçbir sanat eseri maddi değeriyle ölçülmemeli elbette” diyor ve ekliyor:
“Ama ülkemizde sanata değer verildiği, sanatın bir piyasasının olduğu görülmeli. Ne Doğançay’ın eserinin fiyatı, ne de Truva’nın Düşüşü’nün fiyatı gerçek dışı rakamlar değil. Türkiye’de burjuvazi, iş dünyası, güçlü aileler yaşam biçimleriyle dünyadaki benzerlerinden aşağı değil. Tek fark, sanata mesafeleri. Bugün bir ev, bu rakamlardan çok daha yüksek rakamlara alıcı buluyorsa, ciddi bir yatırım aracı da olan bir yapıt, neden alıcı bulmasın ki?”

Dolaştığı kasaba, şehir sayısı beş bine ulaşmış Güneştekin’in. Resimlerini ve boyalarını doldurduğu tırla düşüyor yollara. Kentin gizemli bir noktasına kuruyor sergisini, çocuklarla resmi tartışıyor. Sonunda her çocuk kendi eserini yaratıyor. Ardından zanaatkârlarla yörenin kültürel izlerini işliyor. Daha önce ‘Güneşin İzinde’ adlı belgeseline taşığı deneyimler, yeni formatıyla cumartesi akşamları TRT 2’de yayımlanıyor. Öncesinde zanaatını İstanbul’a taşıdığı kentlere, çağdaş Türk sanatının bir temsilcisini götürüyor. ‘Ustalarla Güneşin İzinde’ adlı programda, konuğuyla kentte sergi açıyor, çocuklarla resim yapıyor ve efsanelerin izlerini sürüyor.
Sanat
Takvim
<<Temmuz 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.