Sanat

Maga'nın "Bir Deniz Masalı" yola çıktı

Tarih: 10 Kasım 2008 Kaynak: CNN Türk
İlker Maga'nın 1982'den günümüze kadar üzerinde çalıştığı "İstanbul: Bir Deniz Masalı" adlı fotograf sergisi İstanbul 2010 için Avrupa'da kamuoyu yaratmak üzere bugünden itibaren izlenime sunuluyor.

İlker Maga'nın 1982-2008 tarihleri arasında üzerinde çalıştığı projesi, çoğunluğu büyük formatlı siyah-beyaz 100 fotograftan oluşuyor.

Sergi ilk olarak bugünden itibaren 4 Ocak 2009'a kadar Bremen Liman Müzesi galerisinde izlenime sunuluyor.

Sergi, Almanya ve Avrupa'yı gezdikten sonra 2010'da İstanbul'da sona erecek. Projeye, "Maga-İstanbul" adını taşıyan kitap dökümantasyon olarak eşlik ediyor.

Sık sık sergi yapmak yerine uzun süreli projeleriyle tanınıyor fotografçı İlker Maga. 1982'den bu yana İstanbul'u gözlemesi bunun bir kanıtı. "Neden İstanbul?" sorusunu şöyle cevaplıyor Maga:

"Biraz dünya gördükten sonra İstanbul'un dünya açısından önemini daha çok kavradığımı sanıyorum. Dünyada İstanbul'la karşılaştırılabilecek bir şehir bulmak zor. Tarih sahnesine çıktığı günden bugüne kadar önemini hiçbir zaman yitirmemiş bir başka şehir bulmakta zorlanıyorum.

Adı konmamış, resmî sınırları çizilmemiş de olsa dünyanın en büyük "eski şehir"i yine İstanbul'da. Güzellikleri şehrin onlarca köşesine bu oranda yayılmış ikinci bir şehir de bilmiyorum. İstanbul'u görerek elde edilecek şehir ölçüsü acımasızdır; bu şehri gören biri, daha sonra göreceği şehirleri İstanbul ölçüsüyle değerlendirir ki, ölçünün acımasızlığını bu anlamda kullanıyorum.

Coğrafik yapısı, doğal güzellikleri edebî ve felsefî konular için yeni başlıklar açmaya her zaman imkân tanır. Bu şehirde yaşamak, daha doğrusu hangi şehirde yaşadığının farkında olmak ve bundan olumlu anlamda yararlanmak bence bir ayrıcalık.

Bu ayrıcalıklı insanlardan biri sayıyorum kendimi. Bu şehir pek çok projeme mekân oldu. Bir şekilde aldım. Şimdi aldıklarıma karşılık bir şeyler vermek istiyorum."

Maga, projesinin politik hedefleri olduğunu da vurguluyor:

"Avrupa'da belli bir süre geçirdikten sonra burada entellektüel dünya dahil, hatırı sayılır bir kesimin İstanbul hakkında ya yanlış ya da eksik bilgileri olduğunu fark ettim. Kötüsü, bildiklerinin ağırlıklı bir bölümünü ne yazık ki klişeler oluşturuyor. Klişelerle anlamak, anlama çabalarının en ucuz ve en az zahmetlisidir ki, belli bir düzeye sahip insanların bu kolaycılıktan uzak durması gerektiğine inanıyorum.

Yaşayan İstanbul'u anlatmaya çalıştığım sergi ve kitabımın bu klişelerin kırılması ve kültürlerarası diyaloğa katkıda bulunmasını istiyorum. Sergi ve kitap, her izleyeni için bir İstanbul davetiyesi aynı zamanda. Ortaçağ'da İstanbul'u görmek, bu şehirde bir dönem yaşamış olmak bir ayrıcalıktı. Ben İstanbul'u görmenin hâlâ bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum.

Çağdaş bir insan olabilmek için sağlam bir temele sahip olmak gerekiyorsa, bu sağlam temeli oluşturan ögelerden biri 'İstanbul'u görmek'tir. İstanbul'u gören ve orada yaşayan birinin şehir ölçüsü büyük oranda değişir. Bu yanıyla projemin politik hedefleri olduğunu söyleyebilirim."

Şimdiye kadar 14 fotograf yayınını yazar, fotografçı ve editör olarak hayata geçiren Maga, şimdiye kadar bir monografik fotograf kitabina sahip değildi. "Bir Deniz Masalı"na eşlik eden "Maga-İstanbul" Maga'nın ilk fotograf kitabı olma özelliğini taşıyor.
Sanat
Takvim
<<Ağustos 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.