Sanat

Bu odalar hayallerinize sığmayacak

Tarih: 12 Kasım 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Musa İğrek
Rahmi Koç Müzesi minyatür oda sanatının günümüzdeki tek aktif temsilcisi Amerikalı sanatçı Henry Kupjack'ın eserlerini İstanbul'a taşıyor.

'Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar' başlığıyla 16 Aralık'ta açılacak sergide sanatçının her bir detayı aslına uygun şekilde ele alınmış 21 minyatür odası yer alacak. Müzede dün gerçekleştirilen toplantıya Kupjack, Rahmi Koç Müzesi Müdürü Ertuğrul Duru ve Zen Diamond Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş katıldı. Babasının sanatını günümüze taşıyan Kupjack'ın varisinin bulunmadığını söyleyen Duru, "Kupjack'ın odalarında küçücük bir kutunun içinde her bir detayı titizlikle ve aslına uygun şekilde ele alınan bir dünya var. Sergi, Kupjack'ın Avrupa ve Ortadoğu'daki en büyük sergisi olma özelliği taşıyor." dedi.

Kupjack, toplantıya üç aylık bir süre zarfında tamamladığı Osmanlı Kahvehanesi'ni yansıtan minyatür odayı da getirdi. Sanatçı İstanbul'da 18. yüzyıla ait butik eser olmadığı için Osmanlı Kahvehanesi'ni yaparken zorlandığını belirtti. Yurtdışında bir müzede eserlerini gören Rahmi Koç'un kendisini aradığını anlatan Kupjack, 'Osmanlı Kahvehanesi' fikrinin de Koç'tan geldiğinden söz etti. 'Amacım odaları öylesine gerçek yapmak ki bakıldığında odanın içindeymiş gibi hissettirebilmek.' diyen Kupjack, minyatürlerde yılların deneyimi ve çocukluk hayal gücünün etkisi olduğunu dile getirdi.

Epey sabır isteyen minyatür odaların yapımında daha çok metal, ahşap ve kumaş gibi malzemeler kullanan sanatçı, ölçek için cetvel gibi mekanik aletlere güvenmiyor ve "Sadece bakarak neyin doğru ölçekli olduğunu söyleyebilirim." diyor. Babası ile birlikte 600 minyatür oda yaptıklarını ifade eden Kupjack, odaların fiyatlarının 300 ile 600 bin dolar arasında değiştiğini, sergide yer alacak 20 eserin ise toplam fiyatının 15 milyon dolar olduğunu belirtti. Kupjack, "Her yeni oda yeni bir meydan okumadır." dedi.

Sergide, Florida Naples Sanat Müzesi, Winterthur Müzesi, Chicago Sanat Enstitüsü, Boston Kütüphanesi ve Illinois Devlet Müzesi gibi dünyanın belli başlı müze ve galerilerinde sergilenen 21 ayrı tematik minyatür oda yer alacak.
Sanat
Takvim
<<Ekim 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.