Sanat

Guernica’nın 55 bin parçalı reprodüksiyonu

Tarih: 17 Kasım 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ayten Serin
Kütahyalı Tacettin Demirer’in (40) Stonever adlı firması, İspanyol resssam Pablo Picasso’nun ünlü resmi Guernica’nın bir reprodüksiyonunu yaptı. Bunda enteresan bir yan yok, bu ünlü resmin kopyalarını her yerde bulmak mümkün. Ancak kullanılan malzeme mermer ve traverten olunca iş değişiyor.

Tacettin Demirer, Kütahya’dan dünyanın dört bir yanına traverten ve mermer ihraç ediyor. Pazarda kendilerini tanıttıkça diğer firmalardan ayrılan bir iş yapmak istemişler. Böylece, dünyaca ünlü ressamların eserlerinin reprodüksiyonlarını yaparak, kendilerine bir kartvizit oluşturmayı hedeflemişler. Ama sanatın etkileyiciliği onları da etkisi altına almış: "Biz tanıtım amacıyla yola çıktıysak da sonradan işler değişti ve bu tabloları inşaat malzememizin önünde kartvizit gibi kullanmaya kıyamadık. Çünkü eserler ortaya çıktıktan sonra insanın sanata olan ilgi ve sevgisi artıyor" diyor Tacettin Bey.

Sanat danışmanları Tuğba Bekmez (35). Guernica 9 ayda meydana getirilebilmiş. Bekmez’in asistanlığını Tacettin Bey’in kardeşi Nesrin Demirer yaptı. "Çılgın bir projeydi" diyor. "Bu iş geniş bir ekiple yapılmadı, 2 kişinin 9 ay hayatını koymasıyla oluştu. Taşları normalde o incelikte kesmek imkansız. Bu yüzden taşların bazıları elle şekillendi. Sonuç orijinali ile yanyana koyunca neredeyse aynı oldu. Siyah gri ve limestone (kırık beyaz) denilen taşları kullandık. Resimde önemli olan siyahların ve grilerin tonlamasıydı. "

Boyama defterine resim yapar gibi çalıştılar. Çünkü tablonun altında aynı boyutta bir şablonu vardı. Birçok bıçağın geniş yüzeylerinin değil de sırtlarının yan yana dizildiğini hayal edin, işte bu 2 mm.’lik sırtlar sıkıştırılarak resim elde edildi.

Tabloda tamamıyla doğal taşlar olan Türk mermeri ve Türk traverteni kullanıldı. Üzerine herhangi bir kimyasal madde veya boya uygulanmadı, sadece taşları panoya tutturabilmek için kullanılan yapıştırıcı var.

Tacettin Demirer bu tip eserleri yapmaya devam etmek istediklerini söylüyor. Zaten Henri Matisse ve Picasso’nun başka bazı resimlerinin reprodüksiyonlarını da yapmışlar. Ve Mısır figürlerinden anonim bazı mozaikleri var. Dekorasyon işlerinde gelen talepler doğrultusunda da benzer figürleri uygulamışlar.
Sanat
Takvim
<<Ağustos 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.