Sanat

Siemens Sanat Sonbahara "Ambivalans Video" ile Giriyor

Tarih: 17 Kasım 2008



Türkiye'de güncel sanatın önde gelen destekçilerinden Siemens Sanat, sonbahara genç sanatçıların video eserlerinden oluşturulan "Ambivalans Video" sergisiyle giriyor. T.Melih Görgün ve Mürteza Fidan'ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, 5 Kasım - 26 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Sergide, Yasemin Nur Toksoy, Çağrı Saray İrem Tok ve Ahmet Albayrak'ın yapıtlarına yer veriliyor.

‘Ambivalans Video' sergisinde iki çalışmasıyla yer alan Çağrı Saray, ‘Handke'ye saygı' adlı eserinde Peter Handke'nin ‘Lied Vom Kindsein' (Çocuk Olmanın Şarkısı) adlı şiirinden yola çıkarak, bugünün metropol insanının yalnızlığını tarif ediyor.

Yasemin Nur Toksoy ise "O kadar uzak o kadar yakın" adlı eseriyle herhangi bir fiziksel varlığın hareketli, yakınlaşan veya uzaklaşan bir gözlemci tarafından farklı zaman ve veya konumlarda nasıl farklı algılandığını gözler önüne seriyor.

Sergi sanatçılarından İrem Tok başkalarının hayatını dışarıdan izlemenin verdiği heyecan ve merak duygusunu işlerken, diğer bir sanatçı Ahmet Albayrak eserlerinde, sınırların, mekanların ve bedenin muğlaklığının izlettirilebilir olanın keskin dijital haliyle uzlaşmasına işaret ediyor.



Serginin küratörlerinden Mürteza Fidan "Aynı bedensel mekanda insan, hem kendidir, hem de kendinin karşıtıdır; olduğu şey olmadığından dolayı masumdur ve olduğu şey olmaktan dolayı da suçludur. Diyalektiğin bu çeşitli angajmanları karşısında niteliksel tutarlılık suskun kalırken, hezeyan insanın bu sessiz parçalanmalarından meydana gelir" diyor ve ekliyor; "Bu marazi insani gerçeklik, insanın ahlaki ve toplumsal gerçekliğiyle dolaysız çelişki içindedir. Çift kutuplu marazi insani gerçeklik, ancak yapıtın kökensel gerçekliğinde mevcuttur"

Foucault'nun deyimiyle, bir yapıt kendisini kesintiye uğratan akıl bozuklukları sayesinde bir boşluk, bir sessizlik zamanı yaratıp, cevapsız bir soruyu ortaya atmakta, dünyanın onun içinde kendini sorgulamak zorunda kaldığı bir parçalanmayı harekete geçirir.

Mürteza Fidan'a göre yapıt, bu patetik ikilemleri hep kendi sınırlarına, yapıtın esas olduğu, meczupluğun olmadığı yere iter. Ancak, bu patetik ikilemler yapıtla çağdaştır; çünkü onun gerçeğinin zamanını başlatır.

"Ambivalans Video" sergisi 5 Kasım - 26 Aralık 2008 tarihleri arasında haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında Siemens Sanat'ta ziyaret edilebilir.

Sanat
Takvim
<<Ekim 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.