Sanat

Sanat AIDS'le savaşıyor

Tarih: 3 Aralık 2008 Kaynak: Taraf
Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles kentindeki J. Paul Getty Müzesi'nin Tarih Öncesi ve Tunç Devri Bölümü'nün merkezinde bulunan ve Yunanistan'daki kazılarda gün ışığına çıkarılan "arp çalan adam" heykeli siyah kumaşla örtüldü. Bunun nedeni ise; ne mermer heykeli temizlemek ne de bir bakım onarım çalışması... Heykel, Dünya AIDS günü için gerçekleştirilen sembolik bir sanatsal eylem nedeniyle siyahlara büründü.

Milattan önce 26. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Kyklad tipindeki heykel, 19 yıldır tekrarlanan Sanatsız Bir Gün/A Day With(out) Art adlı organizasyonun bir parçası. Organizasyonun amacı ise AIDS hastalığının yol açtığı trajedileri önemsemeyen ve bu hastalıkla mücadele etmeyi bırakan uluslararası sanat camiasının görevini üstlenmek ve toplumu bu felaket hakkında bilinçlendirmek.

Müzenin yöneticilerinden Rainer Mack, her yıl bu organizasyonu yaptıklarını ve bunun artık bir gelenek haline geldiğini söylüyor. Mack bu heykeli seçmelerinin sebebini şu şekilde özetliyor: "Bu heykeli seçerken göz önünde bulundurduğumuz nokta bir müzisyen olması. Arp çalan adam genel olarak sanatçıyı temsil ediyor."

Geçtiğimiz yıllarda da AIDS'in ne kadar önemli bir problem olduğuna dikkat çekmek için AIDS grupları, ulusal ve uluslararası sanat organizasyonları ile müzeler ve galeriler işbirliği içerinde çalışıp ortak projeler yürütmüşlerdi.

Visual AIDS adlı, sanatçılar tarafından kurulmuş ve sanatın, hastalığın etkilerini anlatmakta ne kadar önemli olduğunu vurgulmayı amaçlayan gönüllü organizasyonun yöneticilerinden biri olan Nelson Santos, pek çok sanat etkinliğinin AIDS konusuna kendiliğinden parmak bastığını ve etkinlik düzenleyicilerinin büyük bir bölümüne bunu hatırlatmak zorunda kalmadıklarını belirtiyor. Santos böyle bir etkinliğin tek günlük olmasının sorunun öneminin altını çizmekte yetersiz kaldığını belirtse de "Yine de bir adım" demeyi ihmal etmiyor.

LACMA, MOCA, Fowler Müzesi ve Hammer Müzesi gibi ülkenin güneyinde yer alan müzelerden bazıları, geleneği bu yıl uygulamadılar ancak hastalığı anlatma amaçlı sergiler ve sanat eserleri sergilediler.

A Day With(out) Art isimli organizasyon, ilk kez 1989 yılında Visual AIDS tarafından hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiş olanları onurlandırmak ve insanları bilinçlendirmek amacıyla düzenlenmişti.

Sanat
Takvim
<<Temmuz 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.