Sanat

Sanal Müze'de Çağının Ötesi Resimleriyle 16. Yüzyıl Ressamı Giuseppe Arcimboldo

Tarih: 15 Aralık 2008

Su, 1566

Vertumnus, 1590 veya 1591

Eczacıbaşı Sanal Müzesi, bu sene gerçekleştireceği son sergide Rönesans dönemi İtalyan ressam Giuseppe Arcimboldo'yu konuk ediyor. Arcimboldo, 1562 yılında ülkesini terkederek İmparatorluk Sarayı'nda, Bohemya Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru olan Maximillian'ın yanında sanatçı olarak ve ayrıca başka görevlerle yıllarca çalışmıştır. Küratörlüğü Haşim Nur Gürel tarafından yapılan sergi, döneminin çok ötesinde çalışmalara sahip olan bu ressamın 45 yapıtını www.sanalmuze.org internet adresinde "Uluslararası Koleksiyonlar" bölümünde sunuyor.

Sergiye eleştirel metni eşlik eden Haşim Nur Gürel, ressamı şu sözlerle anlatıyor: "Arcimboldo'nun resimlerinin bir önemli özelliği de "uzaktan" ve "yakından" farklı algılanmalarıdır. Uzaktan belli veya anonim kişilerin portreleri olarak algılanan bu resimlere yaklaşıldığında portre özellikleri yavaş yavaş kaybolur ve resmi oluşturan sayısız mahlukat, nebatat veya nesnelerin ayırdına varmaya başlarız. Bu nedenle, resimleri şaşırtıcı çelişkiler barındırdıkları için yapıldıkları dönemde de günümüzde de ilginç bulunmuşlar ve izleyicilerinin belleklerinde izler bırakmışlardır.

Onun gizli niyetinin yüzeysel bakış ile derinlemesine felsefi bakışın ikisini de içeren imgeler yaratmaya çalışmak olduğu, imgenin tümü ve ayrıntılarının farklı algılanmaları üzerine izleyicilerini düşündürtmek olduğu da söylenebilir. Doğanın yaratıkları ile insan yüzünün garip yapılandırılmalarının ardında gerçeğin gizlenme çabası kadar açığa vurulma amacı da söz konusu olabilir.

Neticede bugün de geçerliliğini koruyan "modern", "sürrealist" veya "postmodern" sıfatlarını kolayca taşıyabileceği ileri sürülebilecek, günümüze oldukça küçük bir yüzdesi sağ salim ulaşabilmiş sıradışı bir resim birikiminin yaratıcısıdır Arcimboldo.."

Sanat
Takvim
<<Ekim 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.