Sanat

Bazı Yanlışlar Doğruları Götürmez

Tarih: 22 Aralık 2008
x-ist, Seda Hepsev'in "Bazı Yanlışlar Doğruları Götürmez" adlı sergisiyle sezona devam ediyor. 2007'de x-ist'te açılan "Yutan Eleman" adlı sergisiyle büyük yankı uyandıran Seda Hepsev'in yapıtlarından oluşan yeni sergisi 25 Aralık 08 - 17 Ocak 09 tarihleri arasında x-ist'te görülebilir. Seda Hepsev 2007 yılında x-ist'te açtığı kişisel sergisi "Yutan Eleman"da, statü ve sınıflarıyla çatışan davranışlar içinde erkek figürleri üzerinden toplumsal cinsiyet, kadın ve kimlik meselelerine eğilmişti.

Yeni sergisinde Hepsev, toplumun kadrajını belirlediği bireyin fotoğraf aracılığıyla temsilini ve bu bireyin aile kurumu içindeki konumunu sorguluyor. Sanatçı, vesikalık fotoğrafların yanı sıra, düğün kutlama gibi aile fertlerini bir araya getiren "kusursuz hatıra fotoğrafları"nı, yaptığı ufak müdahelelerle yeniden biçimlendirip tuvale aktardı.

Bir anlamda portre resim geleneğine ihanetini Seda Hepsev şu şekilde açıklıyor:

"Aileyi, içinde cinsiyet, iktidar, ekonomi olgularının yoğun olarak yaşandığı bir kurum olarak düşünmek benim için önemli. Buna karşın, ailenin devamlılığı beklenen, sarsılmaz, kutsallığı kabul edilmiş ve tartışılmayan bir tarafı da var. Aile fotoğraflarında ise bu dokunulmaz hal, en kusursuz şekliyle temsil edilmeye çalışılıyor. Özellikle de evlilik, kutlama gibi aile fertlerini bir araya getiren anlar, fotoğraf aracılığıyla bir kez daha tasdiklenmiş oluyor. Ben bu onaylanmış görüntülere müdahale ederek, aile kurumunun sarsılmaz yapısında belki hafif bir titreşim hissettiriyorum. Bu aynı zamanda portre resim sanatındaki toplumsal kimliğin temsil alanına da yapılmış bir müdahale. Çünkü olumlanması istenen bir görüntü hiç olmaması gereken bir duruma dönüşüyor."

Hepsev'in önceki yapıtlarında görülen foto-gerçekçi yaklaşım, bu sergideki işlerde, yapıtın yaklaşınca algılanacak anlam katmanı ihtiyacı içinde eriyen nitelikte.

Seda Hepsev, 1978 İstanbul
x-ist "Kesişme" sergilerinin ilkinde Seda Hepsev'in yapıtlarını izleyici ile buluştururken, genç sanatçının ilk kişisel sergisi "Yutan Eleman"a Haziran 2007'de ev sahipliği yaptı. Türkiye'de olduğu kadar yurt dışında da büyük beğeniyle karşılanan genç sanatçının çalışmaları, "İstanbul Now" (Viyana), Regionale (Fransa) "Art Dulcinium" (Sırbistan Karadağ), "11. Avrupalı ve Akdenizli Genç Sanatçılar Bienali" (Atina) olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok sergide yer aldı. Sanatçı aynı zamanda Pro-Helvetia, Christoph Merian Foundation IAAB ve KUVA gibi uluslararası kurumlar tarafından İsviçre ve Finlandiya'da davetli sanatçı olarak çalıştı.

Sosyal konum, kadın ve kimlik meseleleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Hepsev yapıtlarında, bir yandan tüketim kültürünün gündelik yaşamdaki uzantılarını yapıtlarına taşırken, diğer yandan metropol yaşantısı içindeki davranış biçimlerine büyüteç tutar.

Sanat
Takvim
<<Nisan 2019>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.