Sanat

Konak Meydanı yeniden canlandı, Kastamonu konakları turist çekti

Tarih: 4 Nisan 2005 Kaynak: Milliyet Yazan: Elif Berköz

İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi ile Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Çalışmaları bu yılki Aydın Doğan Ödülü'nün sahibi oldu.

İzmir yakın geçmişte ünlü Konak Meydanı'nı yeniden eskisi gibi kullanır oldu. Kastamonu ise tarihi konaklarını yeniledi ve turistlerin dikkatini çekti. Bu iki şehre yenilikler getiren isimlerse Aydın Doğan Vakfı'nın 9'uncusunu düzenlediği Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahipleri. Konusu "Kent mimarisi, kent dokusu" olan ödül bu yıl İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi ile Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Çalışmaları'nın oldu. İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi'nin yaratıcıları mimar Ersen Gürsel ve Haluk Erar. Ödülü paylaştıkları kişi ise eski Kastamonu valisi Enis Yeter. Yeter şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müsteşarı. Ödül sahipleri projelerini ve sonuçlarını anlattı.

Konak Meydanı'yla ilgili proje öncesinde nasıl bir hazırlık yaptınız?
Haluk Erar: İzmir'in kentsel tarihi üzerine kitap okuduk. Bu bir kamusal alan düzenlemesi olduğu için orada yaşayan kişilerle ve uzmanlarla görüştük. Mimarlar, şehir planlamacıları, tarihçiler, aydınlatmacılar, mühendisler, peyzaj mimarları ve sanatçılardan oluşan bir ekiple çalıştık. "Var olan olumsuz fiziki yapıyı nasıl olumlu hale dönüştürebiliriz?" sorusunun cevabını birlikte aradık.

"Yağmur suları artık nereye gideceklerini biliyor"

İstanbullu olmanıza rağmen gide gele ikinci memleketiniz İzmir olmuştur herhalde.

Ersen Gürsel: Evet. Haftanın beş günü İzmir'deydik. Günde 16 saat çalışıyorduk. Kendimizi İzmirli gibi hissetmemizde halkın ve merhum Ahmet Piriştina'nın çok etkisi oldu. Projeyi hep desteklediler çünkü. Bu saatlerimizin bir kısmını çevredeki kahvelerde oturarak, halkla konuşarak ve fikirlerini alarak geçirdik. Belediye binasının çatısına çıktık, vapurların Konak İskelesi'ne getirdiği insanların indikten sonra hangi yönlere gittiğini izledik. Projemizin belirleyici hatlarını onların istikametleri oluşturdu.

Düzenleme sayesinde Konak Meydanı'na neler eklendi?
Haluk E.: Bu proje 20 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bunun yaklaşık 5 bin metrekarelik alanı doğal taşlarla kaplandı. Meydana bir kaktüs bahçesi ekledik. Kent tarihi parkı yaptık. Bir de bizim meydana en önemli katkımız yağmur sularının artık nereye gideceklerini çok iyi bilmeleri oldu.

"İzmirlilere yitirdikleri meydanı iade ettik"

Projenin amacı neydi?
Ersen G.: İzmirlilere eskiyi anımsatacak ama bugünü de yansıtan bir proje hazırladık. Tabii onları meydana yabancılaştırmadan... Konak Meydanı Sarıkışla'nın 1955 yılında yıkılmasıyla önemini yitirmeye başlamıştı. Biz yitirilmiş kamusal alanı İzmirlilere iade ettik. Amaç İzmir halkının meydanı tekrar yaşatmaya başlamasıydı. Projenin hayata geçmesiyle Konak İskelesi işlevini artırdı. Kemeraltı Çarşısı canlandı. Yaya hareketi hızlandı, merkez önemini tekrar kazanmaya başladı. Meydanın değişiminin ardından çevredeki dükkan sahipleri dükkanlarını güzelleştirmeye, tabelalarını yenilemeye ve binalarını boyamaya başladı.

"Cepheleri yeniledik, sokakları güzelleştirdik"

Sizin çalışmalarınız sayesinde Kastamonu'da ne değişti?
Enis Yeter: Konaklama, alışveriş ve yemek yemek için yeni yerlerin yaratılması turist sayısını artırdı. Kurduğumuz el sanatları çarşısı sayesinde ebru, el dokumaları, sepet örme, ahşap boyamacılığı, bakırcılık gibi el sanatlarının yapıldığı ve ürünlerin satıldığı bir mekana sahip oldu Kastamonu. Şehrin kültürünü koruyan bir çalışma oldu bu.

Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Çalışmaları'na hangi tarihte başlandı?
1997'de Kastamonu valisi olduğum dönemde başladım. 2003'te valilik görevinden ayrılana kadar da sürdürdük. Valilik olarak en önemli işlerimizden birinin kültürel dokuyu, eski mimariyi yaşatmak olduğu için çalışmalara başladık.

Sonra eski konakları yenilemeye koyuldunuz, değil mi?
Evet. Sadece şehir merkezinde 500'ün üzerinde tarihi yapı var. Biz ilk olarak Sirkeli Konak'ı satın aldık ve restorasyonunu tamamladık. Konağı otel ve restoran olarak hizmete soktuk. Sonra tarihi bir evi satın aldık, onardık, 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi haline getirdik. Arkasından devamı geldi. Valilik olarak konakları satın aldık ve onları otel ve restoran haline getirmeyi sürdürdük. Cepheleri yeniledik, sokakları güzelleştirdik.

Kaç tarihi yapı restorasyondan geçti?
30. En işlevsel yenilemelerden biri Hükümet Konağı'nın zemin katında yapıldı. Depo olarak kullanılan bu yeri müzehaline getirdik.

Projenin mimarı kimdi peki?
Vedat Tek. Tek, İstanbul Sirkeci Postanesi'nin, Moda Vapur İskelesi'nin, Ankara'da İkinci Meclis Binası'nın ve Kastamonu Hükümet Konağı'nın mimarı. Mimar ve restoratörlerin yanı sıra köy ustaları ve endüstri meslek lisesi mezunları ile de çalıştık.

Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.