Köşe Yazısı

Kaya Arıkoğlu

Mimar Gözüyle Kentsel Tasarım 23 Eylül 2010
Elektronik iletişimin gelişmesi ve küresel dünya içinde kaybolma korkusuyla "birey" kendi varlığını kanıtlamak istiyor. Örneğin "Facebook", "Fanbox", "Linkedin" benzeri sitelerde, her şahıs kendi kurduğu sanal dünyanın odak noktası olmaya çalışıyor.
"Kentlerin Yaşam ve Ölümleri"18 Mart 2010
Jane Jacobs "Life and Death of Great American Cities" (Amerikan Kentlerinin Yaşamları ve Ölümleri) kitabını 1961'de yayınladı. Jacobs o devrin kent planlama ve kentsel dönüşüm teorilerini eleştirirken, rasyonel görünen planlama kararlarının, kentlere yarardan çok zarar verdiğini vurguluyordu. Kitap, 60'lı yılların sonunda ABD mimari öğreniminin ayrılmaz bir parçası oldu.
Steingruber'in Alfabesi30 Nisan 2009
Mimari fanteziler finanse etmenin lüksünü Türkiye kaldırabilir mi? Ne yazık ki, sonsuz "Batı" hayranlığı sürdükçe, "aç karnına kaymak yerken karnımızı bozmaya devam etmemiz" kaçınılmaz gibi görünmekte.
Michael Sorkin’in Önerisi30 Eylül 2005
UIA İstanbul 2005 Kongresinde birçok “yıldız” mimarın sunumunu dinledikten sonra Michael Sorkin’in konusuna tekrar dönmek istiyorum. Sorkin bireysel mimarlık yerine metropollerin küresel problemleriyle ilgilendi.
“Küresel Söylemler” / “Yerel Eylemler”6 Haziran 2005
Son zamanlarda uluslararası yayınlar ve konferanslar dikkatinizi çekmişse, mimaride soyut formların tercih edildiğini fark etmişsinizdir. Soyut formların bu kadar olağan olmaları, Frank Gehry’nin “enginar” veya “armadilo” benzeri soyut yapılarına bile gözümüzü alıştırmaya başladı.
“The City of Tomorrow” (“Geleceğin Kenti ve Planlaması”)21 Şubat 2005
“Seyahatim tamamlandı, ama daha hiç bir şey söyleyemedim. Türklerin yaşantıları hakkında tek bir kelime sarf edemedim - tek bir kelime!...
"Mekansal Tercihlerimiz"24 Eylül 2004
Mekan değiştirdikçe yaşamımı sürdürdüğüm ortamı değerlendirmem daha kolay oluyor. Yurtdışı seyahatlerimde "Dünya nereye gidiyor ve ben bu gelişim içinde neredeyim?"...
Korumanın Maliyeti8 Nisan 2004
Belki Arkitera Forum'da Bossa Apartmanı'nın yıkım konusunu takip etmişsinizdir. Adanalıların bu yıkıma ilgisiz kalmalarının ardından İstanbul'dan gelen tepki bize ümit verdi.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.