Köşe Yazısı

Orhan Ayyüce

Cengiz Bektaş'a Teşekkür Ederim1 Temmuz 2010
Los Angeles'a yirmili yaşlarda iken gelmiştim. O zamanlar bu diyarlarda öyle fazla Türkler yoktu. İnternet daha uzun seneler gelmeyecekti. Tam anlamıyla dünyanın öbür tarafındaydık. Ara sıra elimize geçen Türkçe gazete veya herhangi bir haber kaynağını evire çevire okur, kitaplarımızın arasında saklardık.
Sakin Olun Arkadaşlar1 Nisan 2010
Son dönemlerde yaptığım çalışmalarda mimarinin geçirmekte olduğu dönüşümleri konuşuyorum, yazıyorum. Bazıları yaşananlara yol kavşağı, çağ atlama benzetmesi yaparken, başkaları ekonomik kriz aşılır aşılmaz işlerin normale döneceği fikrindeler. Mimaride jenerasyonal bir değişim gerçekleşiyor. En hararetli tartışmalar mimarinin görsel kalesi "formalizm" üzerine.
İbrahim Hakkı Konyalı, Sinan ve Babamdan Kalan Bir Miras17 Aralık 2009
Önümde bir kitap duruyor. Daha doğrusu İbrahim Hakkı Konyalı'nın 1948 yıllarında binbir güçlükle bulduğu kağıtla basılmış Mimar Koca Sinan'a ayrılmış. Örnek adlı mecmuanın iki sayısının Osmanlı tarihi meraklısı olan rahmetli babam tarafından ciltlenmiş iki nüshası.
Güncel Meseleler8 Temmuz 2009
Ekonomi bir gün düzeldiğinde ne olacak? Ben işler normale dönünce tekrar eski alışkanlıklara, iş yapma ve yatırım modellerine devam edileceğini, üstelik mimarın sesinin daha da kısılacağını sanıyorum.
Ya Bizden Başkaları?8 Nisan 2009
Son günler bayağı hareketliydi... Bir taraftan yeni başlayan yarıyılda öğrencilerimle haşır neşir olurken diğer taraftan da Postopolis adlı bir konferansta Los Angeles ile ilgili bir yazı ve sunum hazırlamaktaydım.
Hüseyin Alptekin'i Hatırlarken8 Ocak 2009
Senelerden 1974, Mart ayı civarı idi. 10'lu yaşlardaydım. Okulla pek ilişkim yoktu. Bir arkadaşımla İzmir'den İstanbul'a gitmek gerekiyordu. Bir akşam üzeri otobüse atladık. Yan koltuktaki arkadaş, geçen sene aramızdan ayrılan sanatkâr Hüseyin Alptekin'di.
Bir Jürinin İçinden27 Kasım 2008
Olur ya, sihirbazlar sahnede yaptıkları illüzyonların sırrını vermezler. Birçok meslek dalında resmi olmayan fakat herkesin uyduğu kurallar vardır. Meslektaşlar işlerinin sırlarını saklarlar.
Portatif Olimpiyatlara Doğru28 Ağustos 2008
Ben istedim diye olacak değil ama ileride olimpiyatlar portatif olsun istiyorum. Küçük bütçeli bir olimpiyat olsun. Portatif olsun. Denensin. Spor ve sporu sevenler için yapılsın, dünyada barış ve adalet için olsun. Olimpiyat-reklam-tüketim üçgeni bozulsun. Dünyanın sonu mu gelecek?
Mimarın Ölümlü Dünyası29 Mayıs 2008
Önünden geçerken diyorsunuz ki, şu ünlü mimar yapmış bu binayı... Mimar meşhur, bina görkemli, üstelik gazete ve dergi yazıları, boy boy resimler, röportajlar, atışlar tutuşlar filan da var.
Mimarlık Okullarından: Sci Arc6 Mart 2008
“Nasıl olsa” birşeyler yazarken size şu bizim Sci Arc’taki sınıfı anlatayım. Geçen aydan beri Michael Rotondi ile beraber stüdyodayız, on beş öğrenci var bir de ben. Benim durumum farklı.
Oradan veya Buradan26 Kasım 2007
Bu benim Arkitera’da ikinci köşe yazım. Genelde İngilizce yazıp sürdüyorum bu faaliyeti. Mimari ve kentler hakkında yazmak için orada veya burada olmanız gerekmiyor. Bazı zamanlar bu tip yerleşilmemişlik etrafınıza daha objektif bakmanıza bile yardımcı olabiliyor. Tipik bir Dünya vatandaşı olabiliyorsunuz yani.
Los Angeles Günlüğü11 Mayıs 2007
Açıkca söylemek gerekirse, orası ya da burası farketmez mimar mimardır diyelim şimdilik. Saat sabahın körü, güneş yükseliyor, Los Angeles'tayız ve mimarız. Biraz gürültü patırtı yaptık ama ne Tina ne de ikiz köpekler uyandı. Duşumuzu da aldıktan sonra iş-güce doğru yelkenler fora. Neyse ki nuh nebi bir arıza yapmadan çalıştı. Fakat, o da ne?
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.