Köşe Yazısı

2008 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Levent Şentürk“Neden Hiç Büyük Kadın Mimar Yok?”Levent Şentürk, 27 Haziran 2008
'Neden hiç büyük kadın sanatçı yok?' gibi basit bir soruyu layıkıyla yanıtlarsak, zincirleme bir tepkime yaratarak kabul edilegelmiş varsayımların ötesine geçmekle kalmaz, tarihi, sosyal bilimleri, hatta psikolojiyi ve edebiyatı da kucaklayabilir...
Mahmut ŞenolSaklı Odaların Kuytu Köşelerinde Kapalı DolaplarMahmut Şenol, 20 Haziran 2008
Kaçmak, öteki canlılara göre kıyaslanırsa, insanın bilgelik kazandığı tek yetenek olmalıdır. Elias Canetti, diyor ki, “Kaçmak eylemi insana ait tabiattaki tüm canlılar arasında görülebilecek en gelişmiş yetidir...”
Satoshi KawamotoMimarlık Tarihi Olmayan Tarihi ŞehirSatoshi Kawamoto, 12 Haziran 2008
Tokyo günümüzde Dünya’daki en futuristik şehirlerinden biri olarak anılıyor. Bu bir gerçek, Odaiba gibi yapay adalarda, son moda ticari bina ya da Roppongi gibi yatırımcılar tarafından inşa edilen iş merkezlerinde “gelecek”i görebiliriz.
Haydar KarabeyUstalar... UstalarımHaydar Karabey, 5 Haziran 2008
Beyazıt’ta bir “Ermeni Kalfa”nın yaptığı söylenen taş bir evde doğdum. Evi dedem yaptırmış. Ben kendimi bildiğimde, Kalfa’nın adı hatırlanmıyordu. Ancak, birçok vesile ile sık sık hayır ve rahmetle anılırdı.
Orhan AyyüceMimarın Ölümlü DünyasıOrhan Ayyüce, 29 Mayıs 2008
Önünden geçerken diyorsunuz ki, şu ünlü mimar yapmış bu binayı... Mimar meşhur, bina görkemli, üstelik gazete ve dergi yazıları, boy boy resimler, röportajlar, atışlar tutuşlar filan da var.
Simla Sunay Özdemirİstanbul’u İstanbul YapmakSimla Sunay Özdemir, 22 Mayıs 2008
Bir şehirde on yıl boyunca aynı bankta oturmamışsanız, hangi manzara sizin için bir anlam ifade eder? Zihninize çektiğiniz fotoğrafları tazelemek istediğiniz gün geldiğinde ilk nereye gideceksiniz?
Hüseyin YanarÇöp Tenekesindeki MimarlıkHüseyin Yanar, 15 Mayıs 2008
Çöp tenekesi işe yaramayanların, umursanmadan fırlatıp atıldığı bir yerdir. Paul Klee’nin elinin hemen altında olduğunu bir zamanlar bir yerlerde okuduğum özel yeri ise buna ters bir örnektir.
Gürhan TümerPara Bulmak, Yapı YapmakGürhan Tümer, 1 Mayıs 2008
Yazarak, konuşarak yani sözcükleri kullanarak ya da bir kağıdın üzerine bir kalemle çizerek, uzun bulvarlı, geniş meydanlı, gökdelenli kentler ya da duvarları altın, çatısı gümüş, kapıları elmas olan düşsel, ütopik şatolar, saraylar tasarlayabilirsiniz.
Mahmut ŞenolOrkestranın Ses MühendisiMahmut Şenol, 24 Nisan 2008
Arkitera’da yazmak her babayiğidin harcı değildir. Benim mimar meydanında havlu atıp pes dememe, ramak kaldı... Arkitera’nın kibar, ağırbaşlı, saygılı editörü Emine Merdim hanımefendi cesaretlendiren sözler etmese, bezginliğimi ele verecek gibiyim.
Ertuğ UçarMimarın EviErtuğ Uçar, 18 Nisan 2008
Bir aralar kendi tasarladığım bir evde yaşamak hevesim vardı. Yaşayacağım evin benim tarafından tasarlanmış, hatta inşa edilmiş olması gerektiğini düşünüyordum. Üstelik bu kaçınılmazdı. Her mimarın er ya da geç vereceği bir sınav.
Haydar KarabeyMedya ve MimarlıkHaydar Karabey, 11 Nisan 2008
Mimarlık ve mimarlar medyanın en ilgisiz, en yabancı, en bilgisiz olduğu konulardan biridir. Ama hemen belirtmeliyim ki, mimarlık da medyanın bu ilgisizliğine, bilgisizliğine karşı kayıtsızdır, birazdan onu da açıklamaya çalışacağım.
Ebru Ersözİstanbul’un Yeni Ofis Bölgeleri İhtiyacıEbru Ersöz, 3 Nisan 2008
Türkiye’nin ekonomik kalbi olan İstanbul, stratejik konumuyla Avrupa ve Ortadoğu’daki faaliyet gösteren şirketlerin yönetim ofislerini kurabilmesine de imkân sağlıyor. Bu nedenle dünyanın önemli iş merkezi şehirlerinden biri olmaya aday konumda.
Zühre SözeriHafızam Beni Yanıltıyor mu, Neler Oluyor?Zühre Sözeri, 28 Mart 2008
Bu günlerde ne zaman yazmaya kalkışsam, cümlelerim beni şaşırtacak kadar birbirine karışıyor ve bir bağ kuramayacağım kadar ilişkisiz kalıyor.
Arif AtılganEleştiri ve Öneri ÜzerineArif Atılgan, 20 Mart 2008
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi seçimleri sürecinde ve sonrasında birçok şey söylendi, yazıldı. Ben seçim günü yaşadığım küçük bir enstantaneden hareket ile bir süredir çokça tartışılan “eleştiri ve öneri” üzerine değerlendirme yapmak istiyorum. Doğrusu uzun süredir bunun ihtiyacını da hissettiğimi ifade etmek isterim.
Gürhan TümerDünya’daki Bin Bir Evden Birkaç Tanesi Üzerine Bir YazıGürhan Tümer, 13 Mart 2008
Gerçeküstücülük (Sürrealizm) Akımı’nın kurucularından André Breton’a gelince, onun da bir cam evi vardır. Breton’un yalnızca evi camdan değildir, evin içindeki yatak, yatak örtüsü de camdandır. Bu da Breton’un cam evinin, Philip Johnson’un ya da Mies van der Rohe’nin cam evinden daha cam bir ev olduğunu gösterir.
Orhan AyyüceMimarlık Okullarından: Sci ArcOrhan Ayyüce, 6 Mart 2008
“Nasıl olsa” birşeyler yazarken size şu bizim Sci Arc’taki sınıfı anlatayım. Geçen aydan beri Michael Rotondi ile beraber stüdyodayız, on beş öğrenci var bir de ben. Benim durumum farklı.
Mahmut ŞenolAsansör, Emekli Albaya Teslim!Mahmut Şenol, 28 Şubat 2008
Kendi ekseninde dönmek becerisine sahip olan bu yuvarlağın çevresine bir de ip takılınca ortaya çıkan şeye, makara dendi. Bu, tıngır mıngır çalışan döngel alet, makaradan kukara bir şey olmasın diye ona sarılan ipin ucuna bir de ağırlık bağlandı.
Hüseyin YanarBir OdaHüseyin Yanar, 21 Şubat 2008
Bu yazıyı oda seçimlerinden önce kaleme almıştım. Acıların üzüntülerin içinden rengarenk bir sanat çıkaran, kendi halindeki dost bir sanatçıyı uzaklardan bu sütunlarda gündeme getirmek istedim. Sonunda yazıyı tekrar okuduğumda hala devam eden tartışmalar, kan revan içinde kalmış umutları ile Tarja’nın Odası'nı hatırlattı.
Selen MorkoçAkıl Tutulması ve MimarlıkSelen Morkoç, 14 Şubat 2008
Max Horkheimer Akıl Tutulması adlı kitabında pozitivizmi bir çok yönden eleştirir. Ona göre pozitivist olarak nitelendirilen bütün ekollerin özelliği bilimi koşullarından bağımsızlaştırıp mutlaklaştırmalarıdır.
Erbatur ÇavuşoğluYağmur Duası, Eleştirel Teori ve ReflekslerErbatur Çavuşoğlu, 7 Şubat 2008
Kokulu Kentler kitabından hatırlıyorum, Üsküplü köylüler yaptıkları yağmur duası kabul olmayınca kızmıyor, sevimli ve pragmatist bir sebep icat ederek, durumu olumluyorlarmış.
Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız