Yarışmalar

İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması

Son Başvuru Tarihi: 8 Mart 2010
İletişim
Telefon: 0 212 886 21 51
Faks: 0 212 886 21 71
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.incideri.com.tr
Yarışma SonuçlarıÖdüller

1. Ödül:

Kanat Cakşıbekov, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

2. Ödül
Esra Sak ve Beril Karabatak,İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

3. Ödül
Tutku Sevinç ve Didem Sağlam, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Yarışma BilgileriYarışmanın Amacı
"İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması" İnci Ayakkabı'nın 2010 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu için vitrin tasarımı yapılması amacıyla açtığı yarışmadır. Bu kapsamda, anılan yarışmanın amaçları arasında,

* Sosyal sorumluluk çerçevesinde geleceğin tasarımcı adaylarını teşvik ederek mesleki gelişimlerine destek olmak,
* Vitrin tasarımı alanında yeni ufukların geliştirilmesine ve Türkiye'deki tasarım kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmak,
* Geleceğin tasarımcı adaylarının sektörde tanınırlığına katkıda bulunmak

başta gelmektedir.

Yarışmanın Konusu: İz
Hepimiz yaşam yolculuğumuzda iz bırakarak anılarımızı unutulmaz kılarız. Bir insanın hayatında bıraktığımız "iz" den kumsalda yürürken bıraktığımız "iz" e kadar... Yapılan her konuşma, kazanılan her başarı bizden geriye kalan izlerin birer parçasıdır.

Biz kendi yaşamımızda birçok iz bırakırken, İNCİ AYAKKABI da 63 yıldır yürüdüğümüz yollarda iz bıraktı ve bırakmaya devam ediyor.

"İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması" hayatımızda bıraktığımız izleri genç tasarımcıların yaratıcılıklarıyla vitrinlere taşımak amacıyla düzenlenmektedir. Bu bağlamda yarışmanın konusu üretilebilir ve özgün tasarım olması ana şartı çerçevesinde İNCİ AYAKKABI'nın 2010 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu için, yeni tasarım kavramları ve ilkeleriyle, "iz" temalı tasarımların ortaya konmasıdır.

Yarışmaya Katılma Koşulları
Yarışmaya katılacak tüm tasarımlar daha önce başka bir yarışmaya gönderilmemiş ve sergilenmemiş olmalıdır. Yarışmaya, üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Mimarlık, Grafik Tasarım, Görsel Sanatlar ve Tasarım, Tekstil ve Moda Tasarımı, Sahne Dekorları ve Kostümü bölümlerinden, lisans ve yüksek lisans öğrencileri katılabilirler. Katılımcıların yarışma başvuru tarihinden 6 ay öncesine kadar, adı geçen bölümlerin öğrencisi olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.

Not: Yarışmaya İnci Ayakkabı Çalışanları Katılamaz

Yarışmanın Değerlendirme Aşaması
"İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması" bir aşamadan oluşmaktadır.

I. Aşama: Yarışmaya gönderilmiş olan tasarım önerileri, öğretim üyeleri, tasarımcılar ve İNCİ AYAKKABI üyelerinden oluşan jüri ekibi tarafından elemeye tabi tutularak 3 adet proje derecelendirilecektir.

Genel Değerlendirme Kriterleri
"İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması"nın üretilebilir ve özgün tasarım olması ana şartı çerçevesinde, yeni tasarım kavramları ve ilkeleri ile tasarım yapılması doğrultusunda genel değerlendirme kriterleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

* İnci Ayakkabı kurum kimliğine uygun olmak,
* Yarışma temasına uygun olmak,
* Vitrin tasarımına yeni bir yorum getirmek,
* Yeni tasarım kavramları, yeni biçimler ve uygulama ilkelerini vurgulamak,
* Günümüzün üretim koşullarına uygun çözümleri gerçekleştirmek,
* Üretim maliyeti düşük tasarım çözümleri önermek.

Kurallar
Tasarımlar 140 cm. yarıçapında ve 306 cm. yüksekliğinde daire planlı, silindir formundaki bir vitrin için yapılacaktır (tasarımın yapılacağı vitrinin fotoğraf ve detaylı ölçülerini gösteren çizimlere bu sayfanın en altından ulaşılabilir.)

Her proje için 50x70 cm. normunda en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) sayfalık kağıt üzerinde, beyaz zeminde bir tasarım teslim edilecektir.
Her projede;

* Tasarımın temel ilkelerini ve uygulamalarını anlatan görünüşler (perspektif, detay çizimleri, vb.)
* Tasarımın 1/20 ölçekli plan, cephe ve kesit görünüşleri yer alacaktır.

Tasarıma ait açıklamalar, sayfanın altından 5 cm. yukarıda çizilecek bir çizginin alt kısmına belirtilen sırayla yazılacaktır:

* Tasarımın konsepti,
* Kullanılacak malzeme,
* Kullanılacak teknikler

Yarışmacılar, tasarımlarının her sayfasının sağ üst köşesine 3 harf ve birbirinden farklı 5 rakamdan oluşan (Örneğin: ABC12345) bir rumuz yazacaklardır. Yarışmaya birden fazla proje ile katılanlar, her tasarım için ayrı bir rumuz vereceklerdir. Katılımcılar yarışmaya en çok üç tasarımla katılabilecektir. Tüm katılımcıların teslim ettiği tasarımlar öğretim üyeleri, tasarımcılar ve İNCİ AYAKKABI üyelerinden oluşan jüri ekibi tarafından değerlendirilerek birinci, ikinci ve üçüncü seçilen tasarımlar ödüllendirilecektir.

Yarışmacılardan İstenilenler
İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması'na katılmak için gerekli olan çizim ve anlatım kuralları aşağıda sıralanmıştır:

Tasarımcılar bütün anlatımlarını, 50x70 cm. boyutundaki en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) sayfalık beyaz zemin üzerinde gerçekleştireceklerdir. Tasarımlar ve açıklamaları, yukarıda belirtilen kurallara tam olarak uygun olmak koşuluyla, elle çizilebilir veya bilgisayar ortamında hazırlanabilir. Kağıt üzerine "yapıştırma" işlemleri kabul edilmez. Yarışmacılar yarışmaya, www.incideri.com web adresinden veya "Yarışma Başvuru Formu"nu doldurup imzalayarak katılabilir. Yarışmacılar söz konusu Başvuru Formu'ndaki ilgili bölüme aynı rumuzu yazıp diplomat zarfa koyarak, kapalı büyük zarfın içinde tasarım ile birlikte teslim ederler.

Grup çalışmalarında, ''Başvuru Formu", grubun bütün üyeleri tarafından imzalanacaktır. Yarışmacılar yarışmaya sundukları bütün çalışmaların kendilerine ait olduğunu ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmeleri halinde sorumluluğun yarışmacıya ait olduğunu bildiren metni imzalayıp başvuru formunun ekinde teslim edecektir. Ayrıca kendilerine ulaşmayı sağlayacak her türlü gerekli kimlik bilgisi, adres, telefon, faks, e-posta adresi gibi bilgileri tam ve doğru olarak ''Başvuru Formu"nun ilgili bölümlerine yazarak diplomat zarfın içinde teslim edeceklerdir.

Ayrıca yarışmacıların, eğitim gördükleri üniversiteden alınmış ve son kayıt durumlarını gösteren onaylı belgeyi Başvuru Formu'na eklemeleri gerekmektedir.

Önemli Uyarı: Büyük Zarfın Üzerine Rumuz Haricinde İsim, Adres, Herhangi Bir Yazı ve İşaret Yazılmayacaktır (Rumuz mutlaka yazılmalıdır).

Tasarımların Teslim Yeri ve Tarihi
Yarışmacılar tasarım zarflarını, teslim günü olan 08 Mart 2010, saat 16.00'a kadar yarışma sekreterliğine şahsen veya posta/kurye/kargo ile ulaştıracaktır. Gönderi tarihinin, son teslim günü olan 08 Mart 2010' u aşmayacak şekilde programlanması yarışma katılımcısının sorumluluğundadır. Gönderi tercihi yüzünden oluşabilecek gecikmelerden dolayı yarışma organizasyonu sorumluluk taşımaz.

Uyar: Tasarım Zarflarının Posta/Kurye/Kargo Ücretleri Gönderen Kişinin Kendisi Tarafından Karşılanacaktır.

Yarışma Koordinatörü
Yrd.Doç.Dr. Deniz Ayşe Yazıcıoğlu
Kadir Has Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı

Jüri Üyeleri
Jüri Başkanı: Yrd.Doç.Dr. Deniz Ayşe Yazıcıoğlu
Kadir Has Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı

Üye: Adil Öngel - İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı

Üye: Bahar Korçan - Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı

Üye: Hakan Yıldırım - Moda Tasarımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Üye: Benan Kapucu - Tasarım Editörü

Üye: Merve Saçış - İnci Deri Mamulleri San. ve Tic. A.Ş. Tasarım Müdürü

Üye: Nil Tuncer - İnci Deri Mamulleri San. ve Tic. A.Ş. Halkla İlişkiler Müdürü

Raportörler
Ümre Ak
Songül Koç

Ödüller
İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması'nda başarılı olan tasarımlara birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verilecektir.

Birincilik Ödülü
2.000 TL ve Başarı Belgesi
PHILIPS 22PFL3404H LCD TV
Bread & Butter Berlin Summer 2010'a 1 kişilik bilet *

İkincilik Ödülü
1.500 TL ve Başarı Belgesi
LENOVO S10-2 59-025486 Black Netbook

Üçüncülük Ödülü
1.000 TL ve Başarı Belgesi
KODAK C140 Dijital Fotoğraf Makinesi

* Hediye kapsamına 7-9 Temmuz 2010 tarihleri arasında Almanya'nın Berlin şehrinde düzenlenecek olan Bread & Butter Summer 2010 fuarı giriş bileti, İstanbul-Berlin-İstanbul uçak bileti (economy), 2 gece 3 gün oda-kahvaltı konaklama, vize bedeli ve alan vergileri dahildir. Konaklamanın yapılacağı otel bilgisi daha sonra duyurulacaktır.

Ödüllerin Açıklanması ve Sergi
Değerlendirme sonucunda ödül kazanan yarışmacıların isimleri ödül töreninde açıklanacaktır. Yarışma finali ve ödül töreni Mart ayı içinde gerçekleştirilecektir. Yarışmaya katılan her yarışmacı, tasarımların sergilenmesine, bu şartname koşulları içinde izin verir.

Tanıtım
İnci Ayakkabı Ulusal Vitrin Tasarımı Yarışması'na gönderilen tüm eserlerle ilgili doküman ve görsel malzemelerin, eğitim, tanıtım, sergileme ve uygulama amacıyla kullanım hakkı İnci Deri Mamulleri San. ve Tic. A.Ş.'ye ait olacaktır.

Tasarım Hakları
27 Haziran 1995 tarihinde yürürlüğe giren 554 sayılı , "Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"ye göre, yarışmaya katılan bütün yarışmacılar, yarışmaya katıldıkları "yeni ve ayırt edici niteliğe sahip" tasarımlarının korunması için, T.C. Türk Patent Enstitüsü'ne başvurma ve tasarımlarına "Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi" almaya hak sahibidirler. İsteyen yarışmacılar, Türk Patent Enstitüsü Hipodrom Caddesi No:115 (06330) Yenimahalle / ANKARA adresine başvurabilir.

Yarışmaya katılan tasarımlar:
* Dereceye giremeyen tasarımlar, ödül töreninden sonra yarışma sekreterliği adresinden geri alınabilir.
* 01 Nisan 2010 saat 16:00'a kadar geri alınmayan tasarımlar için İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. ve TİC. A.Ş. sorumlu tutulamaz.
* Dereceye girerek ödül almış olan tasarımlarla ilgili olarak 31/12/2011 tarihine kadar ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde tasarım sahibi bu tasarımın herhangi bir bedel ödenmeksizin İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. ve TİC. A.Ş. tarafından ticari amaçla kullanılmasına, umuma arzına rıza göstermiştir. Yine bu tasarımlara ilişkin her türlü telif hakkı 31/12/2011 tarihine kadar herhangi bir bedel ödenmeksizin İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. ve TİC. A.Ş.'ye ait olup bu tasarımların Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde ticari amaçla uygulanması, işlenmesi ve kullanılmasına ilişkin her türlü mali haklar münhasıran İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. ve TİC. A.Ş.'ye ait olacaktır. Yarışmaya gönderilen ancak ödül almamış tasarımlardan herhangi birinin ticari amaçlı kullanımı, işlenmesi ve uygulanması için 31/12/2011 tarihine kadar satın alım bedeli EN ÇOK 500,00 TL. olabilir. Ödül almış veya almamış tasarımın yukarıda belirtildiği şekilde yarışmacı tarafından T.P.E. nezdinde tescil edilmiş olsa dahi bu konuda taraflar arasında ayrıca bir sözleşme imzalanmasına, tasarım sahibinin rızasının alınmasına gerek olmaksızın işbu şartname hükümleri geçerli olup işbu maddede belirtilen koşulların gerçekleşmiş olması durumunda ticari kullanım ve umuma arza ilişkin her türlü izin 31/12/2011 tarihine kadar ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olmak üzere peşinen İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. ve TİC. A.Ş.'ye devredilmiştir.
* Ticari amaçlı kullanılacak ve uygulaması yapılacak olan tasarım yarışmaya katılan herhangi bir eser olabilir.
* Satın alınan ya da ödül alan tasarımın bir kısmı ya da tamamı eğitim, tanıtım, sergileme ve uygulama amacıyla kullanılabilir.
* İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. ve TİC. A.Ş., yarışmaya katılan tasarımlardan uygun gördüğü tasarımların sergilenmek amacıyla, bir ya da birden çok sayıda örnek modelini üretebilir ve bu modelleri geçici ya da 31/12/2011 tarihine kadar sürekli sergileyebilir.
* Yarışmaya gönderilen tasarımların özgün olmamasından doğacak tüm hukuki sorumluluklar, yarışmacıya aittir.
* Bu yarışmaya katılanlar, bu yönetmeliğin belirlediği koşulları kabul etmiş sayılırlar.

Takvim
Yarışmanın ilanı: 04 Ocak 2010
Tasarımların son teslim tarihi: 08 Mart 2010
Jüri değerlendirmesi: 13 Mart 2010
Ödül töreni ve kazananların ilanı: 24 Mart 2010

Yarışma Arşivi
Yayınlanan yarışmaların kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz kategoriyi listeden seçiniz.