Yarışma Projeleri

Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması

Tarih: Eylül 2008
Mansiyon (Ramazan Avcı-Seden Cinasal Avcı-M. Feza Yıldırım-Serdar Uslubaş-Vedat Ateş-Orhan Demirel-Erkan Halıcı)


Proje Müellifi

Ramazan Avcı (Ekip Başı)
Seden Cinasal Avcı
Merih Feza Yıldırım
Serdar Uslubaş
Vedat Ateş
Orhan Demirel
Erkan Halıcı

Yardımcı
Ahmet Buğra Avcı

Küçükçekmece’yi var eden dinamikler, değişen roller ile birlikte, ilçenin gelişimini engeller olmuştur. Cazip konumu nedeni ile Halkalı Caddesi etrafında gelişen sanayi, ihtiyaç duyduğu olduğu iş gücünü yakın komşuluklarında var etmiştir. Ancak mevcut doku bugün, her iki yakasında gelişen konut ve ticaret alanlarını birbirinden ayıran, ortak mekan ve anlayış geliştirmelerini engelleyen kırmızı bir çizgiye dönüştürmüştür.

Proje, Halkalı Caddesi'nin karakterini değiştirerek, bir geçiş güzergahı olmaktan çıkarıp odak noktaların, kentsel donatıların yer aldığı, ticaretin ve rekreatif etkinliklerin cadde üzerinde yer alan servis yolları ile caddeye eklemlendiği yeni bir merkez yaratma önerisidir. Doğu-batı yönünde uzayan bu yolların tüm bu aktiviteyi ve kentsel hizmetleri Küçükçekmece’nin mevcut dokusunun içine kadar ulaştırmayı hedef almaktadır.

Etki alanı yarışma sınırları içinde kalan bir düzenleme, Küçükçekmece İlçesi'nin dönüşümünde model olmaktan uzak olacağı gibi bu dönüşümü de tetikleyemeyecektir. Oysa ticaretin ağırlıklı olarak yer aldığı, cadde ile bağlantılı yan yollar tüm bu hizmetleri içerdeki konut alanlarına kadar yayabilecek, noktasal bir merkezden çok, aks üzerinde gelişen kentsel hizmetler eşit şekilde tüm kentlinin kullanımına sunabilecektir. Bağlantı yollarının dengeli ve stratejik dağılımı yeni doku ile eski dokunun uyumunu kolaylaştıracaktır.

Mekan Stratejisi
Proje mekansallaştırılırken doğu-batı yönünde gelişmiş eski sanayi dokusu, bağlantı yollarının da bu yönde gelişmiş olması gibi kriterler göz önüne alınmış genel olarak bu izler devam ettirilmiştir. Bu sayede Halkalı Caddesi'nin potansiyelinden daha fazla parsel faydalanabileceği gibi, dar kenarları batı yönüne bakan binalar önemli tasarruflar sağlayacaktır. Hemen tüm adalarda avlular caddede yaratılacak yeni, hareketli yaşama alternatif olarak daha özel mekanlar sağlayacaktır. Halkalı Caddesi boyunca yaratılan kesintisiz yeşil koridor hakim rüzgarın, doğal geçişini engellemeden alan içinde dolaşımı sağlamaktadır. Bu sayede alanın kendi mikro klimasını yaratması öngörülmüştür. Yapılar arasındaki boşlukların sürekliliklerine önem verilmiş, tüm alan bütün bir doku gibi tasarlanmıştır. Her ölçekte kendini belli eden bu karakter güçlü bir kimlik oluşturacaktır.

Ulaşım
Mevcut durumda birbirinden kopuk konut adalarının birleştirilmesi gereklidir. Alanın ulaşımının ana yükü Halkalı Caddesi'dir. Havaray hattı ve metro hattı bölge ulaşımında otomobil kullanımı azaltacağından Halkalı Caddesi geniş kaldırımlarında yayaların gezdiği hareketli bir güzergah olarak kent yaşamına katılabilecektir.

Proje, bağlantı yollarının ağırlıkta olduğu bir projedir. Bölgenin mekansal karakterini bu bağlantı yolları belirler bu yollarda trafiği taşımaktan çok servis amaçlı yollardır. Bağlantı yollarının çokluğu Halkalı Caddesi'ni hız yolu olmaktan uzaklaştıracak insan ölçeğinde tutacaktır.

Otoparklar
Alanda otoparklar açık ve kapalı olarak düzenlenmiştir. Parsellerin otopark ihtiyacını parsel içerisinde çözmek esas olup, bölgenin iş merkezi ve transfer alanı olması nedeniyle katlı otoparklar ve geniş otopark alanları alan içinde dağıtılmıştır. Araç trafiğini bölgeden uzak tutabilmek amacıyla yan yollardan servis alan otopark alanları oluşturulmuş bu sayede alan içinde yaya dolaşımına ağırlık verilmiştir. Otoparklar ağ örüntüsü içinde çeperlerde ve kesişim noktalarında konumlandırılarak, kolay ulaşılabilir ancak merkezde yaya kullanımına nefes aldıracak şekilde tasarlanmıştır.

Fonksiyon / Kullanım Stratejisi
Alan için önerilen yaklaşık alan kullanım değerleri şunlardır:

Kentsel Tasarım Alanı: 1.815.000 m²
Yapılaşma Alanı: 1.008.000 m²
Ortalama İnşaat Emsali: 1,2
Toplam İnşaat Alanı: 1.306.000 m²

Ticaret Üstü Konut Alanları: 80.000 m²
Toplam Konut İnşaat Alan: 210.000 m²
Ortalama Konut Alanı: 120 m²
Ortalama Aile Büyüklüğü: 4,07 kişi
Toplam Nüfus: 7.125 kişi

Konut Alanları: 175.000 m²
Ortalama Konut İnşaat Emsali: 1,2
Konut İnşaat Alanı: 210.000 m²

Ticaret Alanları, Karma Kullanım: 820.000 m²
Ortalama Ticaret Emsali: 1,1
İnşaat Alanı: 900.000 m²

Resmi Tesis, Kültür Sanat, EXPO: 341.000 m²

Senaryo bir bölgesel alt merkez yaratmak üzerine kuruludur. Hedef kullanıcılar alanın yakın komşuluğunda yaşayan Küçükçekmece sakinleridir. Programa eklemlendirilen Ar-Ge kullanımlarını ve ofisler alanın rolünü değiştirmiş gidecek olan sanayi dokusu yerine hizmet sektörünün ağırlığında yeni bir kullanım sunmuştur. Karma kullanımlar ve sosyal/kültürel işlevlerle harmanlanan bölge çağdaş donatıları sakinlerine sunabilecektir.

Önerilen Uygulama Etapları Aşamaları
1. İdari kullanım alanlarının projelendirilmesi
2. Halkalı Caddesi'nin doğu yakasında ofislerin ve alışveriş merkezlerinin inşası
3. Ar-Ge bölgesinin projelendirilmesi
4. Sosyal donatı alanlarının projelendirilmesi
5. Kongre ve Kültür Merkezi alanının projelendirilmesi
6. EXPO alanının Projelendirilmesi
7. Konut alanlarının projelendirilmesi
8. Konut ve karma kullanım alanlarının projelendirilmesi
9. Rekreasyon alanlarının projelendirilmesiİmaj Galerisi
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.