Etkinlikler

20 Gün 10 Okul Projesi

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 25 Temmuz - 29 Ağustos 2010
Yer: Eskişehir ve çevresi
İletişim
Web Sitesi: www.insaatagirilir.com/


20 Gün 10 Okul Projesi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin öğrenci eliyle yapılacak en büyük sivil toplum projesi 20 Gün 10 Okul, dileyen tüm üniversite öğrencilerinin, Ağustos 2010 süresince, 1 ay gibi kısa bir sürede, 10 adet ilköğretim ve anaokulunu, sıfırdan, eş-zamanlı olarak çevreye duyarlı/sürdürülebilir bir yapı anlayışı ile inşa etmesi projesidir.

Türkiye'deki üniversitelerden katılacak, toplam 500 öğrenci inşa süreci başlamadan önceki bir hafta içerisinde alacakları eğitimlerle ve her okulda 15 kişilik teknik ekip önderliğinde, 10 adet ilköğretim okulu ve anaokulu inşa edeceklerdir. Gönüllü öğrenciler, Türkiye'de yeni bir uygulama olan "yeşil bina" kavramına uygun olarak yapılacak ve uluslararası sertifikalandırmaya dahil tutulacak olan bu okulları kendi elleriyle inşa edeceklerdir.

İnşaat Mühendisliği Öğrenci Toplulukları Birliği (İMTB)'nin bir projesi olan 20 Gün 10 Okul, güncel siyasetten tamamen bağımsız, öğrenci tabanlı ve meslekî temelli bir sivil toplum girişimidir.

20 Gün 10 Okul Projesine Kimler Gönüllü Olarak Katılabilir ?
Projeye üniversite öğrencisi olan herkes projede çalışmasını engelleyecek bir sağlık sorunu bulunmadığı takdirde başvurabilir ve katılabilir.

Projenin gerçekleşeceği tarihler nelerdir ?
Proje, eğitim ve uygulama olacak şekilde, iki aşamada, 25 Temmuz - 29 Ağustos 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir:

25 Temmuz -1 Ağustos 2010 - Temel Şantiye Eğitimi

2 Ağustos - 25 Ağustos 2010 - İnşa Süreci

28 Ağustos 2010 - Açılış

Gönüllüler, proje boyunca ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?
Proje süresince gönüllüler, kişisel ihtiyaçlarının dışında hiçbir masraf yapmayacaklardır. Tüm ihtiyaçlar (ulaşım, konaklama, beslenme, eğitim, sigorta vb.), proje kapsamında karşılanacaktır. Konaklamalar, üniversite yurtlarında sağlanacaktır; gün içinde beslenme ihtiyaçları, şantiyede kurulacak yemekhanelerde, sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri ise konaklamanın yapılacağı tesislerde verilecektir. Proje öncesi verilecek eğitim "şantiye eğitim sahaları"nda yapılacaktır.

Şantiyede sosyal hayat nasıl olacak?
Gönüllü öğrencilerin proje boyunca motivasyonunu yüksek tutabilmeleri ve proje arkadaşları ile daha fazla iletişim kurabilmeleri adına, her akşam düzenlenecek bir çok eğlence, aktivite, seminer, konser, açıkhava gösterisi düşünülmektedir. Gönüllüler haftada bir gün çalışmayacaklardır. Çalışılmayan günlerde ise her gün yapılacak etkinliklerin yanı sıra daha özel etkinlikler planlanmaktadır.

Okullar nerede yapılacak?
Yapılan araştırmalar doğrultusunda, birçok ölçüt göz önünde bulundurularak Eskişehir ve çevresi pilot bölge olarak seçilmiştir. İnşa bölgeleri, Eskişehir il sınırları dâhilinde dengeli olarak yaklaşık 150 km'lik bir daire alanına dağılacaktır. Pilot projenin başarıya ulaşması durumunda projenin sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engel kalkacak ve proje bir sonraki senelerde de uygulanarak gelenekselleşebilecektir. Bir sonraki sene, projenin 7 bölgede 70 okulun öğrenci eliyle inşa edilmesine olanak verecek güce ulaşabilecektir. Belki hayal olarak görülen ya da imkansız gözüyle bakılan bu duruma tek bir sözle açıklık getirilebilir: "İmkansızı düşlemek onu başarmanın yarısıdır."

Okulların Özellikleri Nelerdir?
Tip Proje: Her biri yaklaşık 700-800 m2 taban alanlı 1,5-2 dönüm arazi içerisinde konumlanmış 10 adet tek katlı ilköğretim okulu ve anaokulu, rüzgar türbini benzeri çevreci ve Türkiye'de nadir görülebilecek uygulamalarla bezenmiş, eşsiz bir mimari ile uluslararası sertifikasyona tabi tutularak projelendirilmiştir.

Yapı Sistemi ve Malzemeler: Çevreye duyarlı yapı gereği okullar hafif çelik taşıyıcı sistemlerle ve doğaya zarar vermeyen, çoğunlukla geri dönüşümlü malzemelerden yapılacaktır.

Modern Eğitim Altyapısı: Projede 8 sınıf ve çok amaçlı bilişim ve teknoloji sınıfı, kütüphane, öğretmenler odası, anasınıfı, çevreci bir bahçe, tek potalı basket sahaları, zeminde büyük satranç tahtası uygulaması ve benzeri uygulamalar bulunmaktadır.

İşçilik: Şantiye başına 15-17 kişilik uzman teknik ekip önderliğinde her okulda 50 kişilik gönüllü öğrenci ekibi, inşa süresince tehlike içermeyen şantiye işleri yapacaklardır.

İnşaat Süreci: Mobilizasyon + 20 iş günü olarak öngörülmektedir.

Peki 20 günde okullar inşa edilebilecek mi?
Okulların hafif modüler çelikten inşa edilecek olması ve mobilizasyonun proje başlangıcından önce yapılacak olması okulların 20 gün gibi kısa bir sürede inşa edilmesine olnak sağlayacaktır.

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.