Etkinlik Dosyası

Kayıtdışı 01

Tarih: Şubat 2008
Tema [yer(siz)leşme]

Birbirinden beslenen/birbirine eklemlenen Yer-Yerleşme-Yersizleşme kavramlarının kayıtdışı 01 etkinliğinin teması olarak seçilmesinin nedeni günümüzde tasarım/mimarlık disiplini eksenli gelişmekle birlikte çağın gerekleri doğrultusunda pek çok disiplinin katkılarıyla biçimlenen güncel tartışma alanlarını yaratmasıdır. Temanın kayıtiçi/kayıtdışı çalışmalar/ürünler üzerinden geçmiş, günümüz ve geleceğe dair bir açılım sağlaması beklenmektedir. Aşağıda bunun için bir başlangıç bulunabilir.

Yerim neresi?
Evren dünya yurdum sokağım evim odam? Belki de yalnızca bedenim aklım ve ruhumdur yegane yerleşikliğim.. Galiba aslında hepimiz bir karbon molekülünde sıkışıp kaldık… Sıkışma mı??? Bilinen tüm sınırların kalkmakta olduğu söyleniyor oysa... Alabildiğine özgür dolaşımlar içinde yerim her yer… Küreselleşme, dünya toplumu, homojen toplum tartışmaları eskimek üzere… İnternet toplumuna üç var!!! Artık hiçbir yerde daha önceden olduğumuz gibi olamayacağız.. Kişisel alanlarımız bile kuşatma altında…Yalnızca oturduğumuz yerden her yere gidebilir, her yerde olabiliriz. Yerim oturduğum yer mi??? Yoksa gittiğim yerde miyim??? Mekânımın sınırlarına ne oldu dokunduğum, gördüğüm? Sınırları kaldırmaya çalışsa da kutuplaşmayı seven insan bir yandan yenilerini üretiyor durmadan... Yoksulluk, zenginlik… Gelişmişlik, geri kalmışlık… Bilgi, cehalet… Özgür düşünce, yaptırım Yeni sınırlar beraberinde yerinden olmayı, gittiğin yere yerleşmeyi de getiriyor ancak yeni yerde, ne geldiğin yerli olabiliyorsun artık, ne de gittiğin yerli.. Yeni bir dünya düzenin eşiğinde insanlık…Çocuklarımız dünyayı ve yaşamı bizden başka algılayacak… Onun nasıl algıladığını anlamayacağız…. O ise yeni bir dünya toplumunun üyesi olarak doğup… Yabancılaştığı bir başka düzen içinde bu yeri terk edecek…. Değişim hiç olmadığı kadar hızlı, daha da hızlanacak... İç içe, üst üste, zamandaş ve yerdeş ve ayrı mekanların ve bitmez tükenmez dolaşımın toplumu, beni, toplumdaki yerimi nasıl değiştireceğini… Bildiğimiz ve içinde var olduğumuz yer kavramının yeniden nasıl tanımlanabileceğini… Anlayamaz ve anlamlandıramazsak kendimiz için kaybolacağız…. Kaybolmadan, sıkışıp kalmadan, tüm tanımları, tüm etki alanları ile Yer…yersiz…yerleşme…

Yer(siz)leşme
Üzerine düşünelim tartışalım, fikir üretelim…Sahip olmuş olduğu, olduğu ve olacağı tüm anlamları için..

Kayıtdışı 01
Kayıtdışı 01
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.