Etkinlik Dosyası

Kayıtdışı 01

Tarih: Şubat 2008
Kayıtdışı Üzerine Söyleşi

Canan Erten: Kayıtdışı nedir?

Ayşen Ciravoğlu:
Kayıtdışı, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde bir grup öğretim üyesinin ve öğrencinin biraraya geldiği bir platform. Mimarlık Fakültelerinin çok fazla içine kapandığını ve bunun dışına çıkmak gerektiğini düşünen ve bu niyetle birtakım etkinlikler yapmaya soyunan bir grup. Gerek öğretim üyeleri gerekse öğrenciler eğitimle ilgil sıkıntılarını, eksiklikleri bireysel olarak dile getiriyorlar ancak biraraya gelip birşeyler yapmak çok fazla gerçekleşmiyor.

İçe dönük olma durumunu sorgulamak ve müfredatın dışında bir şeyler yapmak, enformelliği deneyimlemek hepimizin içinde olan birşeydi. Bunun için de mimarlık odaklı ancak farklı disiplinlerin de katıldığı bir tasarım haftası düzenlemek, bir araya gelmek, tartışmak, üretmek, sorgulamak ve özetle kabuğumuzun dışına çıkmak niyetiyle biraraya geldik.

Bu grubun şöyle de bir özelliği var burada yer alan isimler kalıcı değil. Bu kişiler kayıtdışı 01 etkinliği için biraraya geldiler, isimlerin zaman içinde değişmesi ve çeşitlenmesi, böylelikle bu ve benzeri etkinliklerin sürekliliğinin sağlanması bekleniyor.

CE: Peki neden Kayıtdışı?

Ayşen Ciravoğlu:
Çünkü herşey kayıt içinde aslında. Biz burada 4 senelik bir mimarlık eğitimi veriyoruz. Herşey müfredatta tanımlı, derslerin içeriğinden sürelerine kadar kayıt altında olan bir eğitimimiz var. Fakat biz bunun dışında da bir dünya olduğunu ve dışındaki bu dünyanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden kaydın dışına çıkmak ve dışarıda, başka ortamlarda üretilenlerin de –burada sadece mimari pratik hayatından bahsetmiyoruz- farkına varmak ve onlardan beslenmek gereğini hissediyoruz. Pek çok akademisyen, öğrenci, mimar, sanatçı ile kurumsal olmayan, daha serbest, daha rahat, resmiyetten uzak bir ortamda bir araya gelmek, beraber üretmek istiyoruz. Kayıtdışı böylesi bir buluşma için bir platform arayışı aslında.

Fulya Özsel Akipek: Bir de sadece kayıtdışı müfredatdışı anlamında da ilgimizi çekmiyor. Diğer bütün çağrışımları ile de ilgileniyoruz. Ortak dertlerimizi de biraraya toplayan bir söz oldu aslında. Birbirini doğrulayan, aynı güzeli beğenen insanların oluşturduğu bir ortam değil, gerçek hayattaki gerçek kaynaklardan beslenen bir ortamı da hayal ediyoruz. Güzel bir yemekte mutfağını merak ediyoruz, bir çekimde kamera arkasını merak ediyoruz. Gerçeklik ile tasarımın buluştuğu platform olarak kayıtdışını benimsiyoruz.

CE: Etkinliğin adı Kayıtdışı01. Neden 01? Ne kadar sürmesi planlanıyor?

Doruk Çiftçi:
Sürmesini planlanıyoruz fakat şu an periyodu belli değil. Düzenleyenler, okuldan ve dışarıdan katılanlar tarafından sürmesi yönünde genel bir istek var. Bizde sürdürmek istiyoruz, bu yüzden ilk olduğunu başlarken belirtelim diye 01 diye yola çıktık.



CE: Kayıtdışı01’i kimler düzenliyor? Ve ekip nasıl bir araya geldi?

Doruk Çiftçi:
Daha önceki sorularda biraz buna cevap vermiştik. İlk nasıl bir araya geldik diye sorarsanız? Bir gün oturup konuşurken, ders ya da ders dışında belirttiğimiz hepimizin dertleri vardı. Sonra, hani dışarıda böyle şeyler olabiliyor, herkes istekli neden böyle bir şeye girişmeyelim diye daha ufak çaplı olarak düşünmüştük. Fakat giderek büyüdü, biz de bu durumdan gayet memnunuz.

CE: Kayıtdışı01’in teması yersizleşme. Tema nasıl belirlendi?

FÖA:
Biz aslında ekip oluştuktan sonra bol bol beyin fırtınası yapan bir grubuz. İsmimizden başlayarak tema seçimi herkesin özgürce dertlendiği şeyleri ortaya dökmesi ile ortaya çıktı. Yersizleşme de epey farklı konuyu ve derdi biraraya toplayan güncel bir kavram olarak beğenildi.

CE: Etkinlik sadece mimarlık fakültesi altında yapılıyor? Sadece mimarlar için mi? Kimler katılabilyor.

DÇ:
İsteyen herkes katılabiliyor. Buna alan dışından hiç tasarımla ilgisi olmayan kişiler de katılabilir. Zaten şu an psikoloji, sosyoloji gibi farklı alanlardan pek çok insan başvurmuş durumda. Biz de en başından beri bunu istiyoruz. Diğer okul ve bölümler ile ilişkimizi sürdürdük. Çünkü tasarımın sadece mimarlara ya da tasarımcılara değil herkese açık olması gerektiğini, herkesi ilgilendirdiğini düşünüyoruz.

AC: Burada bir şeyi vurgulamak lazım. Katılım herkese açık ancak eğer atölyelere katılmak isteniyorsa, bunun için önceden kayıt olunması gerekiyor. Gerek tasarım haftası başlayana kadar internet üzerinden gerekse de ilk gün fakültemizdeki kayıt masasına başvurarak atölyelerde yer alınabilir. Bunun yapmamızın nedeni atölyeleri belli bir sayıda tutmamız gerekmesi.

DÇ: Ama tartışmalar herkese açık. Kişi sınırımız yok, ilgisini çeken herkes gelebilir.

AC: Tartışmalar ve atölyeler dışında da etkinliklerimiz olacak. Bunlar da herkese açık. Tartışmalar sabah 10-12 arası olacak, atölyeler ise 5 gün boyunca 14:00’den itibaren ucu açık olarak düzenleniyor. Yani ne kadar sürerse fakültemiz 24 saat açık olacak.

DÇ: Hatta bir gece etkinliğimiz bir de gece atölyemiz var. Film ve multimedya gösterimlerimize, oyunlarımıza, atölyelerimize yolu düşen herkesi bekliyoruz.Yalnız burada da atölye çalışmasına kayıt olunması gerekiyor. Bunun için bize yine fakültede ya da internet ortamında ulaşmanız yeterli.

AC: Bunlar akşam 8’de başlayıp gece 2’ye kadar sürecek etkinlikler. Burada özellikle temayla ilintili mekan ve zaman yanılsamaları üzerine kısa süreli üretimleri de kapsayacak başka tartışmalar yapmayı düşünüyoruz. Gece olmasının nedeni o. Biraz orada da yine kaydın dışına çıkma çabası var.

FÖA: Etkinlikler ile ilgili bilgiler broşürler dışında www.kayitdisi.org adresinden de takip edilebilir.

CE: Atölyelerden tartışmalardan bahsettiniz. Konuklar kimler?

AC:
Aslında gerek atölyelerimize gerek tartışmalarımıza çok yoğun bir katılım oldu. O anlamda bir sürü isim sayabiliriz. Bunlardan birkaç tanesini söylemek gerekirse: Tartışmalara katılacak konuklarımızdan birkaçı Uğur Tanyeli, Bülent Tanju, Levent Soysal, Murat Germen, Gamze Toksoy, Bahadır Tosunlar. Bir sürü daha burada sayamadığımız tartışmacımız var. Tartışma başlıkları ve katılımcıları broşürde ve internette bulunabilir.

Bunun paralelinde yien çok çeşitli atölyeler var. Örn. Sulukule üzerine, müzeler üzerine çalışmalar olacak, kayıtdışı istanbul, sinetopya isimli ve yine burada sayamadığımız pek çok atölye çalışmalarımız var. Burada ben kişisel olarak birşeyin atını çizmek istiyorum. Siz de farketmişsinizdir tanıtım metinlerimizde atölye lafının üzerini çizerek kullandık. Çünkü mimarlık ortamında atölye sözcüğü her ne kadar sıklıkla kullanılsa da sözlük anlamı "sanat ya da mimarlık öğrencilerinin talimat aldığı yer"; "bir usta sanatçının, birkaç asistan ya da çırağın ustanın imzası yönünde bir çalışmanın gerçekleştirilmesine katıldıkları yer" olan atölye, bizce tanımına paralel olarak geleneksel bir ortamı çağrıştırıyor. Stüdyo, workshop ya da çalıştay terimlerini de henüz yetersiz bulduğumuz için kayıtdışı 01 metinlerinde yine atölyeyi kullandık ancak terimin geleneksel karşılığının üzerini çizdik.

DÇ: Atölyelerin hepsi yersizleşme üzerine. Yürütücüler gerek teknoloji gerekse de sosyal bilimlerde uzman kişiler. Ama herkesin burada toplanmasının sebebi yersizleşme konusuna katkıda bulunmak.

CE: Kayıtdışı etkinliği YTÜ Mimarlık Fakültesi’nde yapılıyor. Sadece okul tarafından mı destekleniyor?

FÖA: Sponsorlarımız var, ayrıca destek verenlerimiz var. YTÜ bize büyük destek sağladı onu en başta söylemek gerekiyor. Bunun dışında Ytong, Viko, Işıklar, Yıldız Copy ve İkizler Ajans büyük destek sağladılar onlar olmadan bu etkinliği yapmamız mümkün olamazdı. Bir takım şeyleri kendi kendinize yapmanız mümkün oluyor ancak mekanları düzenlemek buradaki aletleri yoluna koymak ve bütün katılımcılar için güzel bir deneyim haline gelmesi için desteğe ihtiyacımız oldu. Hepsine tekrar teşekkür ediyoruz. Tabi iletişim konusunda Arkitera Mimarlık Merkezi’ne, bunun dışında web destekçimiz Parnas Görsel İletişim ve grafik tasarımda Çağatay Bisel’e tekrar teşekkür ederiz.

CE: Katılımcılar buraya gelip atölye çalışmasına katılacaklar ve birşeyler üretecekler. Tasarım Haftası sonunda çıkan ürünler nerede ve nasıl sergilenecek?

FÖA:
YTÜ’de profesyonel bir anlayışta ve sponsorlarımızın da desteği ile ses getirecek bir sergi yapmak istiyoruz. Bu kadar farklı alanda ve farklı formatta çıkan ürünlerden oluşan serginin az rastlanır birşey olacağını düşünüyoruz. Sonra da üniversiteler başta olmak üzere, kültür sanat merkezlerinde bunun gezici sergi olarak devam etmesini istiyoruz.

AC: Ama şunu da eklemekte fayda var. Cumartesi günü 16:30-20:00 arasında bütün atölye ve tartışmalarda konuşulanların özetleneceği bir sunum olacak. Bu sunuma da herkesi bekliyoruz. Belki profesyonel anlamda bir sergi Cumartesi gününe yetişmeyebilir ama yine dijital olarak neler konuşuldu neler üretildi onları görmek mümkün olacak.

CE: Kayıtdışı etkinliğinin finali nasıl olacak?

DÇ:
Açılışımız da biraz renkli olacak. Okulun desteğiyle güzel bir kokteylimiz var. Kapanış olarak da kelimenin tam anlamıyla partimiz var. Yine dışarıdan destekçilerimiz olacak, etkinliğe katılan, katılmayan herkes davetli, burada bulunmak isteyen herkes gelebilir. Güzel müzik ve eğlence ile final düşünüyoruz.

Kayıtdışı 01
Kayıtdışı 01
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.