Haberler

Yerli mermer kazandı

Tarih: 11 Nisan 2005 Kaynak: Yeni Asır Editör: Deniz Durna

Bundan sonra kamu inşaatlarında daha pahalı ve suni olan granitler yerine, o yörede çıkarılan taşlara ağırlık verilecek. Böylelikle ekonomik savurganlık da sona erecek.

2003 yılının Aralık ayında Yeni Asır'ın gündeme getirdi bir konu daha çözüme kavuşturuldu. Bundan sonra kamu inşaatlarında yerlisine göre daha pahalı ve suni olan granitler kullanılmayacak, o yörede çıkarılan taşlara ağırlık verilecek.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Bakan Zeki Ergezen'in imzası ile valiliklere gönderilen bir genelgede, kamu inşaatlarında yerli taş kullanılması istendi.

Özen gösterin
Yerli mermer kullanımı konusunda gerekli özenin gösterilmesinin istendiği genelgede, "Taşımanın genelde karayolu ile yapılmasının karayolu taşımacılığında akaryakıt ürünlerinin kullanılması ve bu konuda dışa bağımlılığımız dikkate alındığında ülkemiz kaynaklarını kullanılırken ne kadar dikkatli olmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Üretilen doğal taş veya mermerin kamu idarelerince bölgesi dışında kullanılmasında ekonomik boyutun göz ardı edilmemesi gerekir. Bu nedenle ilimizde yapılacak olan kamuya ait yapılarda o bölgede üretilen doğal taş ve mermerlerin kullanılması hususunda gerekli özenin gösterilmesini arz ederim." deniliyor.

Sevinçle karşılandı
Denizli Mermerciler ve Madenciler Odası Başkanı Samet Gündüz, bakanın bu kararının 552 milyon metreküp rezervle Afyon ve Balıkesir'den sonra Türkiye'nin üçüncü büyük mermer üreticisi olan Denizli'de büyük sevinç yarattığını belirtti.
Gündüz, "Denizli'de işlenen traverten mermeri dünyanın birçok ülkesine ihraç edilir ve yılda ortalama 120 milyon dolar döviz girdisi sağlanırken yurtdışından taklit malzeme getirilmesi çok yanlıştı. Gelişmiş ülkelerin mimaride ve alt yapı çalışmalarında yörelerinden elde ettikleri doğal taşları kullandığını hepimiz biliyoruz. Bunun bir nedeni yöre ekonomisine katkı sağlamak, diğeri ise maliyet açısından yerel yönetimlere bir yük getirmemektir" dedi.

İnşaatı bitip kullanılmaya başlanılan Adliye Sarayı için ithal mermer tercih edilmesinin kendilerini çok üzdüğünü belirten Gündüz şunları söyledi, "Dünyanın birçok ülkesinde Denizli'nin traverten mermeri kapışılırken, Türkiye'nin kendi vatanındaki taşına sahip çıkmamasını anlamakta güçlük çekiyorduk. Kamu inşaatlarında ithal granit kullanılmaması yönünde, ihale şartnamelerine özel bir madde konulmasını istiyorduk. Bunun için de birçok kereler toplantılar ve seminerler düzenleyerek konunun dikkate alınmasını ve mermer üreticilerine sahip çıkılmasını istemiştik. Sonunda Yeni Asır Gazetesi'nin haberleri ile sesimizi Bakan'a duyurduk. Bizleri biraz olsun rahatlatan bir genelge hazırlatıp tüm illerin valilerine gönderdi. Aylardır beklediğimiz çözümü için çok uğraştığımız bir sorunda böylece ortadan kalktı. Üyelerimiz adına çok teşekkür ediyoruz."

Savurganlık bitti
Dünyanın 7 yıldızlı tek oteli Burj Al Arab'da ve Gloria Estefan, Jean Claude Van Damme, Versace, David Beckham gibi ünlülerin villalarında Denizli mermerinin kullanıldığına dikkat çeken Faber Mermer'in Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Cinkaya ise, "Devlet yabancı özentisi ile yaptığı kamu binalarında yayımlanan genelge ile birlikte savurganlık yapmaktan vazgeçti. Sadece Adliye Sarayı'nda değil, Pamukkale Üniversitesi ile daha birçok binada yerli mermer ve taş yerine ithal taklit ve daha pahalı mermer kullanılmıştı. Arap ülkelerinden bazıları kamu binalarında traverten mermeri kullanılması için özel yasa çıkartırken bizim ülke olarak tam tersine hareket etmemiz, mermer üreticileri olarak bizleri üzüyor, derinden yaralıyordu. Artık bu sorunlar yaşanmayacak. Kentin doğasından kendine has çıkartılan yerle malzemeler çıktığı ilde yapılacak kamu binaları inşaatlarında kullanılacak. Bu mermer üreticilerine verilmiş en güzel hediyedir" diye konuştu.

Adliye Sarayı tepki çekmişti
Bereketli Beldesi'nde yapımı tamamlandıktan sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Adalet Bakanı Cemil Çicek'in de katıldığı bir törenle açılışı yapılan 4.8 trilyon lira keşif bedelli Adliye Sarayı'nda Çin'den ithal granit kullanılması yerli üreticilerin yoğun tepkisini çekmişti. Konunun Yeni Asır Gazetesi'nde manşetten kamu oyuna duyurulması ile harekete geçen Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, hazırlattığı genelge ile 'Kamu Binalarında İthal Malzeme Değil, Yerli Taş Kullanılmasını' ilgili birimlere duyurdu. Bundan böyle her ilde yapılan kamu binalarında o bölgeden çıkan yerli taş ve malzeme kullanılacak.

Öncelikle bölgede kullanılmalı
Yöresel taşların hem ekonomik, hem de bölge kültürünü yansıtması açısından önemli olduğunun belirtildiği genelgede şu ifadeler yer aldı: "Dünyanın en büyük ve oldukça çeşitli doğal taş yataklarına sahip olan ülkemiz, doğal taş ve mermer üretiminde sayılı ülkeler arasında yer almaktadır. Üretilen doğal taşların yüzde 75-80'i işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmekte olup, madencilik sektöründeki en yüksek ihracat ve istihdam hacmi ülkemizin hemen her yöresinde yapılan doğal taş üretimi ile sağlanmaktadır."

Denizli sınırları içinde veya çevre illerde zengin doğal taş ve mermer rezerv alanlarının bulunduğunun anımsatıldığı genelgede, "Bu ürünlerin üretim ve pazarlaması yerli üreticiler tarafından yapılmaktadır.

Her bölgenin kendine has doğal yapısını yaşatmak için inşa edilecek eserlerde o yörede çıkartılan doğal taş ve mermer kullandırmak sureti ile yöresel özellikleri korumak ve zenginleştirmek hepimizin görevidir. İl sınırları ve çevre illerde üretilen bu taşların öncelikle o bölgede kullanılmasında ayrıca ekonomik yönden büyük yarar vardır."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.