Haberler

İzmir’in Yol Haritası Stratejik Plana Onay

Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2006 -2017 dönemini kapsayan Stratejik Plan’a ilişkin mecliste iki gün üst üste gerçekleştirilen görüşmeler tamamlandı. Plan, CHP, ANAP ve DYP’li meclis üyelerinin olumlu oyları ile onaylandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, planın, ayağı yere basan ciddi bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesi’nin meclisi, bürokratı ve işçisi ilk defa ne yapacağını bilir hale gelmiştir. Yani, yol haritası belirlenmiştir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 11-12 Temmuz 2006 tarihlerinde iki gün üst üste Stratejik Planı görüşerek karara bağladı. Meclis üyelerinin görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdiği görüşmelerin ardından Başkan Aziz Kocaoğlu eleştirileri yanıtlayarak, “İzmir ile belediyenin vizyonunu karıştırmayın. Kentin dinamiklerinin önerdiği bütün öneriler değerlendirilmiştir. Bu planda şu yada bu eksik denebilecek bir şey yok. Ayakları yere sağlam basan ciddi bir çalışmanın ürünüdür” diye konuştu.

Stratejik Plan’da, kentin vizyonuna ve gelişimine katkı sağlayacak, İzmir’i, bulunduğu noktadan daha da ileri taşıyacak projelere yer verdiklerini kaydeden Kocaoğlu, “Bu plan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Stratejik Planı’dır. Projeleri, önceliklerine göre sıraladık. Dolayısıyla valiliğin veya Ticaret Odası’nın stratejik planları ile karıştırılmamalıdır. Biz, yapacağımız, yapabileceğimiz işlere yer verdik. Merkezi idarenin yetkisinde olan projelere yer vermedik; örneğin Bostanlı ile Üçkuyular arasında denizden tüp geçit yapılmasını daha önce dile getirdim. Ama bu merkezi idarenin yapacağı bir proje olduğu için Stratejik Plan’da yer vermedik. Çünkü hem bizim yetkimizde değil, hem de belediye kaynakları ile gerçekleştirilebilecek bir proje değil” dedi.

Stratejik Plan’da, kentin ekonomik gelişimine yönelik öneriler bulunmadığına ilişkin görüşlere katılmadığını vurgulayana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, işletme eğitimi ve masteri yaptığını hatırlatarak, “Ekonomiyi bilmediğimiz iddia edilemez. 3. Kent Merkezi, EXPO, Yarımada projesi, tarihi değerlerin ortaya çıkarılarak Agora-Kemeraltı-Kadifekale aksının birbirleriyle bağlantısının kurulması, tahtalı Havzası’nda organik tarımın geliştirilmesi için çiftçinin desteklenmesi, metro ve raylı sistem projeleri, yeni fuar alanı gibi daha birçok proje, bu kentin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak projelerdir” dedi.

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi sınarlarının 5 kat büyüdüğüne ve bağlı belediye sayısının 9’dan 57 çıktığına dikkati çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Belediyeyi yeniden kurduk. Yasanın başlangıçta getirdiği sıkıntıları aştık ve yatırımlarımızı yapıyoruz” dedi.

İzmir’in vizyonunun ‘belli olduğunu, ticaret-sanayi ve liman kenti olma yolunda gelişmesi gerektiğini anlatan Kocaoğlu, “Ama bundan sonrasında kültür-sanat, fuarlar-/kongreler, turizm kenti olmalıdır. Kongre merkezi, uluslar arası standartlarda fuar, uluslar arası alanda bir konser salonu yoksa bundan bahsedemeyiz. Biz bu eksiklikleri de tamamlama gayreti içindeyiz” diye konuştu.

İzmir’in En Büyük Projesi
Aliağa-Menderes Raylı sistem Projesi’nin, İzmir’in gelmiş geçmiş en büyük projesi olduğunu ifade eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje bu dönemde yaşama geçiriliyor. Üçyol-Üçkuyular metro hattı, 10 yıl önce planı yapılmış bir proje. 10 yıl beklemiş bir projeydi sanki kentin ihtiyacı yokmuş gibi. Bizim dönemimizde temeli atıldı, hayata geçiriliyor.”

Eski Kordon’un canlandırılması için dolgu alanlarında konut yapılması önerilerini de değerlendiren Kocaoğlu, “Kordon’daki yüksek apartmanları yıkıp, daha önce burada bulunan mimaride yeni binalar yapılması önerilirse bu doğru olur ve güzel olur derim. Ama, dolgu alanında yapılaşma olmaz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’ndan Proje Örnekleri:
-Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi tamamlanıp hizmete alınacak.
-Üçyol-Üçkuyular metro hattı tamamlanacak, metronun Narlıdere, Buca, Bornova merkez-Evka-3 ve Otogara ulaşması sağlanacak.
-İç körfezde yolcu ve arabalı vapur taşımacılığı geliştirilecek.
-Toplu ulaşım otobüs filosu güçlendirilecek,yeni otobüsler alınacak.
-Ulaşımda entegrasyonun sağlanması için tek bilet sistemine geçilecek.
-Kent dönüşümü konusunda TOKİ ile çalışmalar yapılacak. Uzundere’de inşa edilen konutlardan 2156 adedi öncelikle en mağdur olan heyelan bölgesi için kullanılacak. Buca’da 600, Gürçeşme’de 200 civarında konut yapılacak.
-Gaziemir’de 330 dönümlük alanda, yeni fuar alanı oluşturulacak.
-Kültürpark’ta 591 araçlık yer altı otoparkı yapılacak. Ayrıca kentin değişik bölgelerinde yer altı otoparkları inşa edilecek.
-Adnan Saygun Sanat Merkezi inşa edilerek hizmete alınacak.
-Tahtalı Havzası kısa mesafeli koruma alanında 12 bin dönüm arazide organik tarım geliştirilecek. Bölge çiftçisi 5 yıl desteklenecek.
-İzmir’in kalkınmasına önemli katkı sağlayacak Yarımada projesi gerçekleştirilecek.
-3. İzmir Projesi yaşama geçecek
-Çiğli’de Kent Ormanı ve 420 dönüm alanda Doğal Yaşam Parkı kurulacak
-Bornova Çayı’nda çalışmaları süren Homeros Vadisi Projesi tamamlanacak.
-Gökdere’de göletler ve mesire alanı oluşturulacak.
-Yeni bağlanan ilçe ve beldelerde asfalt ve satıh kaplama çalışmaları tamamlanacak
-Yeni bağlanan ilçe ve beldelerde evsel atıklar için arıtma tesisleri kurulacak.
-Beldelerde çok amaçlı 40 salon inşa edilip hizmete alınacak.
-Belediyeden yükseköğrenim bursu alan öğrenciler için “Abla-Abi-Kardeş Projesi” geliştirildi. Burs alan üniversiteli gençler, ilköğretim ve lise öğrencilerine kendi alanlarında kurs verecekler.
-EXPO ve tanıtım için kaynak ayrıldı.
-İzmir’i Körfezi, temizleniyor; körfez korunacak.
-Kentin kuzey-güney aksında; kuzeyde 4, güneyde 3 alt-üst karayolu geçitleri yapılacak. Anadolu Caddesi yeniden düzenlenecek.
-Eşrefpaşa Hastanesi yapılacak yatırımlarla daha da modernize edilecek, yeni poliklinik binası inşa edilecek.
-İlköğretim öğrencileri ile sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlara yapılan sağlık desteği sürdürülecek.
-Eğitim kurumlarına destekler devam edecek.
-Sosyal- kültürel aktiviteler artacak
-Jeotermal enerji yaygınlaştırılacak.
-Havagazı Fabrikası restore edilecek.
-Tarihi değerler korunacak, gün yüzüne çıkarılacak; Agora-Kemeraltı-Kadifekale aksı birbirine bağlanacak.
-Çevrenin korunmasına önem verilecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.