Haberler

İETT Şoförlerinden, İstanbul’un Trafik Sorununa Çözüm Önerileri

Tarih: 17 Temmuz 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul’un ulaşım sorunu bu kez şoförler tarafından masaya yatırıldı. İstanbul trafiğinde direksiyon sallayan 7 bin 500 İETT ve Özel Halk Otobüsü şoförünü kapsayan ödüllü yarışmanın yıldızı ulaşım sorununa makro ve mikro ölçekli çözüm önerileri sunan İETT şoförleri oldu. 

İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm bulmak amacıyla “Ben diyorum ki...” sloganıyla düzenlenen yarışmanın ödül gecesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş ile İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk’ün katılımıyla 13 Temmuz Perşembe gecesi Topkapı Eresin Otel’de yapıldı. Toplantıda İETT Genel Müdür Yardımcıları Ali Bölükbaşı ve Mustafa Hatipoğlu ile İletişim Danışmanı Engin Şenol, Basın Danışmanı Zeki Gümüş, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, İşletme Şefleri ve İstanbul Bölgesinde görevli şoförler de hazır bulundu.

İETT şoförlerinin İstanbul’un ulaşım sorununa kendi bakış açılarıyla çözüm önerileri sunduğu toplantıda şoförleri ilgiyle dinleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, “Bu akşam konuşulanlardan ilham alarak iki şeye karar verdim. Birincisi şoförlerin yaşadığı ibret alınacak olayları anlatan“İETT’liler diyor ki” adıyla bir dergi çıkaralım, ikincisi de İstanbul ve ulaşım ile ilgili ne gibi projeler olursa sizlerle konuşalım.” dedi.

İstanbul büyüklüğündeki bir şehrin sorunlarının mikro düzeyde kalamayacağını söyleyen Pektaş, tünel yolların hocalar tarafından eleştirilmesine rağmen İETT şoförlerince desteklendiğini belirtirken “Hekimden sorma çekenden sor çaresini dertlerin” diye ekledi. Konuşmasının sonunda raylı sistem yatırımlarına değinen Mesut Pektaş, İETT şoförlerinin dört gözle beklediği toplu sözleşme görüşmelerinin en kısa zamanda hayırlı şekilde sonuçlandırılacağını söyledi.

İkitelli ve Edirnekapı garajına bağlı olarak görev yapan şoförlerin kendi bölgeleri ve İstanbul geneliyle ilgili çözüm önerilerini sunmak için söz aldıkları toplantının açış konuşmasını yapan İETT Genel Müdürü İletişim Danışmanı Engin Şenol, Anadolu ve Beyoğlu bölgesinin şoförleriyle yapılan toplantıları da hatırlatarak; “İETT’liler sergiledikleri performansla yarışmada ödülleri kimseye kaptırmayacaklarının işaretini verdi” dedi. Şenol konuşmasını “İETT ilk’lerin kurumudur. Hayırların ve kalıcı eserlerin kurumudur. İETT adam yetiştiren bir kurumdur. Ondandır ki İETT yaşatılmalıdır. 135 yılı geride bırakan İETT, bu salonda bulunan şoförleriyle bir günde 450 bin kilometre, bir yılda 170 milyon kilometre yol kat ederek her gün dünyanın çevresini 10 kez dolaşıyor” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Sedat Palalı, Mehmet Karabiber, Muhammet Sayar, Ahmet Hacıosmanoğlu, Adem Demir, Tuncay İskenderoğlu, Fatih Yıldırım, Engin Çelik, Güngör Akyüz, Halil İbrahim Şanlı ve İsmail Acar adlı İETT şoförleri gerçekçi yaklaşımları ve renkli sunumlarıyla salondakilerden bol alkış aldı. Konuşmaların ardından son sözü alan Abdullah Aksüt isimli hat amiri de yaz kış demeden İstanbul’un hizmetinde olan İETT şoförlerinin yollarla olan ilişkisini anlattığı “Ayrılmaz bizden şehir ve yollar” şiiriyle katılımcıları duygulandırdı.

Konuşmaların sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş’a İETT İstanbul Bölge Müdürlüğü adına osmanlı klasiği bir vazo hediye edildi. Sürpriz hediyeyi İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk’ten alan Pektaş, “İETT sadece yolları bilmiyor, sanatı da biliyor.” diyerek teşekkür etti.

Kim Ne Dedi?
Sedat Palalı - Hat Amiri (İkitelli)
“Bu toplantı hem geçmiş hem gelecek için önemli. İlk kez Başkan’dan sonra gelen bir yetkilinin böyle bir toplantıda yer alması ve bizim fikrimizin alınmasından çok mutluyuz. Biz bilimsel çözümler sunamayabiliriz ama yedi tepeli şehrimizde tünel yolların açılmasını destekliyoruz. Bir de büyük marketler inşa edilirken otopark zorunluluğu getirilmeli.”

Mehmet Karabüber (İkitelli)
“Her hizmetin temelinde müşteri memnuniyeti vardır. Bizim işimiz de öyle. Ulaşım hizmetinde memnuniyeti sağlamak konforlu, güvenli ve ekonomik yolculukla olur. E5,TEM bağlantılarında en ufak maddi hasarlı kazalarda dahi bilirkişi bekleniyor. Bu da trafiği aksatıyor. Kazalara çok süratli müdahale edilmeli ve mümkünse bu ekiplerin sayısı artırılmalı. Özellikle yoğunluğun fazla olduğu köprülü kavşaklarda memur görevlendirilmesi ve çekici araç bulundurulması çözümü kolaylaştırıyor. “

Muhammet Sayar (İkitelli)
“Bazı sorunlara çok büyük maliyetler gerektirmeden çözüm getirilebileceğine inanıyorum. Avcılar, İkitelli Masko ve TEM Yolu Demirciler Sanayi Sitesinin yan yolu üç şeritten akıyor. Tehlikeli olan havaalanı yolu genişletilirse bu bölgedeki sorun çözülür."

Ahmet Hacıosmanoğlu (İkitelli)
“İstanbul’da trafiğe her gün yeni araçların çıkması, göç, artan nüfus gibi nedenlerle sorunlar büyüyor. Her şeyden önce eğitim ve öğretim gerekiyor. Trafik kuralları öğretilmeli, etik kurallara dikkat edilmelidir. Eğitim ailede başlar. İstanbul’da yaşamak artık bir sanat haline gelmiştir. Bu sanatı öğretmeliyiz. Yatırımları Türkiye’nin bütün illerine yayarak suyu baştan kesmeliyiz. Raylı sistemleri genişletmeli, deniz ulaşımının payını artırmalıyız. Üçüncü çevre yolu ve boğaz geçişini sağlamalıyız.”

Adem Demir (İkitelli)
“Altınşehir merkez kavşağı ve Bahçeşehir’e gidilen eski köprü devreye alınsın. Beylikdüzü E5 yoluna katılım sağlanamadığı için oradaki sorun devam etmektedir.”

Tuncay İskenderoğlu -Hat Amiri (Eminönü)
“ Topkapı-Aksaray istikametinde Şehremini durağında minibüsler bekliyor. Otobüsler cebe giremiyor. İkinci şeritte kaldığında da trafik tıkanıyor. Eminönü sahil alanı ile Galata girişindeki peronlar yetersiz. Peronlarda seyyar satıcılar kol geziyor. Yolcuları rahatsız ediyorlar. Özellikle hava karardığında tehlike artıyor.”

Fatih Yıldırım (Edirnekapı)
“Bazı günler göreve geliyoruz, iş alamıyoruz. Çünkü aracı kiralama gibi değişik nedenlerle başka bir yere göndermiş oluyorlar. Bazen bu şekilde günde 50 otobüs gönderildiği oluyor. Yolcular mağdur oluyor, bu da memnuniyetsizlik yaratıyor. Böyle yerlere mümkünse araç verilmesin. Ticari araçların keyfi davranışları sınırlandırılsın, cezalar ağırlaştırılsın. Edirnekapı garajının önüne alt veya üst geçit yapılmasını istiyoruz. Burada iki arkadaşımızı kaybettik. E5, E6 gibi ana arterlerde tercihli yol yapılsın. Halkın bilgilendirilmesi için İETT’nin hizmetlerini tanıtan reklam çalışmaları yapılsın.”

Engin Çelik (Edirnekapı)
“İmar ve toplu konut alanlarında nasıl okul, cami vs yer alıyorsa otobüslerin konaklaması için de peron alanları planlansın. Özellikle yeni yerleşim alanlarında bu zorunlu hale getirilsin.”

Güngör Akyüz (Edirnekapı)
“Trafik bir bilinç ve kültür sorunudur. Otoriteler uyum ve titizlik içinde çalışmalı. İstanbul genelinde park sorunu, trafik güvenliği gibi konular yüzünden ulaşımda kalite düşmektedir. Avrupa’da “park et ve toplu taşımayı kullan” şeklinde bir alışkanlık var. Özel araçlar metroların etrafına park ediliyor. Aksaray ışıklar ve Güngören kavşağı tekrar gözden geçirilmeli."

Halil İbrahim Şanlı (İkitelli)
“Bizlerin fikirlerine başvurulması sevindirici bir olay. Bakım ve onarım yapılan alanlarda alternatif yollar önceden belirlenmeli. Karlı havalarda temizleme manevra alanlarına kadar yapılmalı. Ben karşıdan gelen İETT otobüsüne yol vermek için 1 kilometre geri geri gittiğimi biliyorum. Bu arada bir anımı anlatmak istiyorum: Bir gün evden eve nakliyat yapan ve yolu kapatan bir firmayı polis gibi aradım ve aracı kaldırttım. Bir gün de beyaz masayı arayarak tehlikeli bir noktaya tabela koymalarını istedim. Bir gün sonra tabela kondu ve Karayollarından da bana teşekkür geldi. “

İsmail Acar (İkitelli)
“Kavşaklar ve güzergahlar düzenlenirken körüklü araçlar da göz önüne alınmalı. Minibüsçüler disipline edilmeli. Bir de arkadaşlarımızın sabah akşam gündeminde olan sözleşmenin olumlu sonuçlandırılmasını bekliyoruz.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.