Haberler

Kusursuz Gelecek

Tarih: 20 Temmuz 2006 Kaynak: Metropolis Magazine Yazan: Tim McKeough Çeviren: Şebnem Şoher


Rojkind ve Mass Studies’in projeleri Kaynak: metropolismag.com

Evdeki teknoloji daha sessiz bir bulaşık makinesinden ya da daha güçlü bir elektrik süpürgesinden çok daha ileriye gidebilir ve yaşlanan nüfus, artan enerji ihtiyacı, şimdiden belirmekte olan çevre sorunları ve son olarak konutlarımızın görünüşünü temsil ettiklerini değiştirmek gibi ortaya çıkan durumlarla mücadele etmemize yardımcı olabilirler. Bu gerçek, Vitra Tasarım Müzesi’nin Art Center College of Design ile birlikte düzenlediği gezici “Açık Ev: Tasarımla Akıllı Yaşamak” sergisini ortaya çıkmasına neden oldu. Sergide, geleceğin akıllı malzemelerini kullanarak tasarlanmış akıllı ev önerileri yer alıyor.

Projenin ilham kaynağını, akademik kuruluşlar ve Microsoft gibi bilgisayar şirketleri tarafından gerçekleştirilmiş varolan otomatikleştirilmiş evlerin yarattığı hayalkırıklığı oluşturuyor. Üç küratörden biri olan, Vitra Tasarım Müzesi’nden Jochen Eisenbrand, “Yeni ev aletlerinin daha çok boş zaman vaad ettiği 1950’lerden beri ortalıkta olan fikirlerin reklamını yapıyorlar.” diyor. Sergi ekibi aynı zamanda iletişim teknolojileri ve akıllı malzemeler konusunda inanılmaz miktarda araştırma yapıldığını, ancak bu çalışmaların mimarlıkta uygulanmadığını keşfetmişler. “Temelde, burada bir uçurum olduğunu fark ettik. Bir tarafta, bilimde bu kadar araştırma yapılıyor, ancak diğer yandan bu araştırmalara dahil olan pek fazla mimar yok.”

Bu uçurumu kapatmak için 90 uluslararası mimarı, yeni teknolojilerin konut tasarımlarına nasıl uygulanabileceğini gösteren öneriler oluşturmaları için davet etmiş ve 16 katılımcıyı seçmişler. Sergide yer alan projelerde, artan dünya nüfusuna barınacak daha iyi yer sağlamaktan ve strüktürleri yerel çevrelere adapte etmekten, yaşamak için temel besinleri sağlamaya kadar her türlü fikir sunuluyor. Örneğin New York’tan Su11 Nevada Çölü’nde yaşamak için tasarlanmış sürüngenimsi bir strüktür olan Dunehouse’u (Kumulevi) sergiliyor. Mimar Ferda Kolatan, “En hızlı büyüyen yerleşimler Las Vegas ve çevresinde.” diyor ve ekliyor: “orada inşa edilen bina yığını heryerde olabilirdi. Tıpkı akıllardaki tipik Amerikan evleri gibi.. Çöl ve iklimle hiç bir ilişkisi yok.” Buna yanıt olarak, kendiliğinden oluşmakta olan kum tepelerinin biçimlerini taklit eden son derece alana özgü tasarımlar geliştirmek için parametrik bir yazılım kullanmışlar. Ortaya çıkan yapıların güneş paneli ve yakıt hücresi kanalları olarak çifte görev üstlenen hareketli çatıları bulunuyor.

Meksika’dan Michel Rojkind yaşlanan nüfusla ilgili konuları ele almış. Rojkind, “Yaşlanan tüm insanlar için yeterli tıbbi destek olamayacağı konusunda araştırmalar yaptık.” diyor ve bir çok yaşlı insanın sonunda hastane ya da bakım evlerine gittiklerine dikkat çekiyor. “İnsanların kendi evlerinde, iyi bir biçimde yaşlanmalarını sağlayacak yöntemler düşünmeliyiz.” Rojkind’in önerdiği çözüm, sakininin ruhsal durumuna yanıt veren iyileştirici bir aydınlatma ve vücut taraması yapan bir duş, vücut sıvılarını tahlil eden sistemler ve dinlendirici özel havuzlar gibi önleyici tıbbi özellikleri olan bir banyoyu içeriyor. Seul’den Mass Studies ise dünyanın artan nüfusu konusuna yoğunlaşmış ve geo-tekstille kaplı kulelerden meydana gelen bir köy önerisi oluşturmuşlar. Bu köyün sakinleri, elektronik olarak rezerve edilebilen küçük özel alanlarda yaşıyorlar, böylece mümkün olan en geniş kamusal alan elde ediliyor. San Francisco’dan IwamotoScott ve Proces2 de, güvenilir temiz su kaynağına sahip bir konut olarak, titanyumoksit kaplı oyukları olan bir kabuk aracılığıyla yağmur suyunu arıtan ve morötesi ışınları süzen Jellyfish House’u (Denizanası Ev) yaratmışlar.

Bunlar ve konut tasarımı için diğer öncü fikirler, 26 Ağustos’tan 2 Aralık’a kadar Almanya, Essen kentinde, Zollverein Dünya Mirası Bölgesi’nde yer alan eski bir kömür temizleme yapısında görülebilir. Sergi Martta Pasadena’da bulunan Art Center College of Design’a taşınacak. Eisenbrand’a göre, tümü bir avuç hayal gibi görünse de, önerilerde yer alan teknolojilerin çoğu günümüzde mevcut ve bu projelerin önümüzdeki 25 yıl içinde yapılabilir olması amaçlanıyor. Söylediğine göre tamamen ütopik olmamak onların tercihi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.