Haberler

Onarımını beklerken dökülüyor

Tarih: 23 Şubat 2005 Kaynak: NTVMSNBC

Adı Bursa ile özdeşleşen “Yeşil Türbe”, her geçen gün dökülmeye devam ediyor.

“Dünya mirası” kültürel varlıklar arasında yer alan “Yeşil Türbe”nin, bu yıl onarılması planlanıyordu. Türbenin durumu ziyaretçilerin de tepkisine neden oluyor.

Yıllar süren bakımsızlık nedeniyle, dış cephesindeki çinileri dökülen, derin çatlaklar ve rutubetin duvarlarda oluşturduğu tahribat nedeniyle kötü bir görünüm sergileyen türbe, adeta ayakta durmakta zorluk çekiyor.

Osmanlı Devleti’nin 5. Padişahı Sultan Çelebi Mehmet’in mezarının bulunduğu, 1414-1421 yılları arasında Mimar Hacı İvaz paşa tarafından yapılan ve Yeşil Külliyesi içinde yer alan “Yeşil Türbe”, 1855 yılındaki Bursa depreminde büyük hasar gördü. O dönemde onarılan ve adeta yeniden yapılan türbenin, bakımsızlık nedeniyle şimdiki hali, ziyaretçilerin tepkisine neden oluyor.

İstanbul’dan bir gezi grubu ile Bursa’ya gelen Nafize Kayacan, sürekli kartpostal ve televizyonlarda büyük hayranlıkla izlediği türbenin bu duruma gelmesinin büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Kayacan, hiç beklemediği bir manzara ile karşılaştığını ifade ederek, “Türbeyi bu haliyle göreceğim aklıma gelmezdi. Tarihimize sahip çıkmamız gerekli. Yetkililer daha ne bekliyor. Türbenin her yanıdökülüyor. Bu halini görünce bizim içimiz yandı. Bir an önce onarımı yapılarak, yeniden kartpostallardaki, televizyonlardaki gibi görüntüsüne kavuşturulsun” dedi.

Aynı gruptan Salih Uygun da özellikle Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olan Bursa’da, böylesine tarihi bir esere sahip çıkılmamasının kendilerini üzdüğünü belirterek, türbenin bir an önce onarılması gerektiğini kaydetti.

Yeşil Türbe
Yeşil Camii’nin karşısında bulunan ve Bursa’nın en değerli anıtsalyapısı olan türbe, sekizgen planlı ve alt kattaki mezar odası ile Selçuklu türbelerini andırıyor. Sivri bir kubbesi bulunan türbenin duvar yüzeylerinin kenarları mermerle çevreleniyor ve mermer ayaklar üzerinde sivri kemerler bulunuyor.

Dış cepheleri frizu renkli levha çinilerle, büyük bölümü yeşil çinilerle kaplı olan türbenin en dikkat çekici köşelerinden biri de ceviz ağacından oyulmuş kapısı. Kapıda rozet ve geometrik yazı motifleri yer alırken, türbenin içinde bulunan, çinili mihrap, palmet şeklindeki süslemeleriyle, renkli süsleme sanatının bir şaheseri olarak kabul ediliyor. Türbe içindeki Çelebi Mehmet’in görkemli sandukası da beyaz, mavi, sarı, lacivert çinilerden oluşan yazılarla süslü bulunuyor.

Pencerelerinin çevresinde çiçeklerle ayetler işli olan çinilerin bulunduğu türbede, Çelebi Mehmet’in oğulları Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk hatun, Hafsa Sultan, Daye Hatun ve Ayşe Hatun’un çinili sandukaları da bulunuyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.