Haberler

Londra dünyanın en pahalı kenti, İstanbul 35'inci sırada

Tarih: 11 Ağustos 2006 Kaynak: Dünya
En pahalı kentler sırılamasında Uzakdoğu şehirleri ve New York, yerini Londra'ya bıraktı. Londra, konut ve ofis fiyatları dahil edildiğinde, 71 kent içinde dünyanın en pahalı şehri olarak belirlendi. İstanbul'da ise hayat geçtiğimiz yıla göre ucuzladı. Aynı sıralamada geçtiğimiz yıl 28. olan İstanbul, bu yıl konut fiyatları dahil edildiğinde 35, dahil edilmediğinde 33. sırada yer aldı.

İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, 122 mal ve hizmeti baz alarak 'fiyat ve gelirler' başlıklı raporunun güncellenmiş halini yayınladı. Rapor, kentlerdeki hayat pahalılığı ve gelir düzeyi hakkında bilgi veriyor. Raporda, 71 kentteki hayat pahalılığı, ortalama çalışma saatleri, saat başına ücret, ve McDonald's tarafından satılan 'big mac' hamburgerin fiyatının baz alındığı satın alma gücü hesaplandı.

New York'taki hayat pahalılığının 100 puan olarak baz alındığı araştırmada en pahalı kent 105 puan ile Londra oldu. Bu kenti New York ve Oslo takip ederken, konut fiyatları çıkarıldığında Oslo 1'inci, Londra 2'nci ve Kopenhag 3'üncü oldu. Bu şehirleri Zürih, Tokyo, Cenevre, New York, Dublin, Stokholm ve Helsinki izliyor.

İstanbul 35'inci sırada
UBS'in araştırmasında İstanbul, 71 kent arasında 61.6 puanla 35'inci sırada yer alırken, konut fiyatları dahil edilmediğinde 76.3 puanla 33. oldu. İstanbul geçetiğimiz yıl pahalılık endeksinin 28. basamağında bulunuyordu. En az pahalı kentler arasında ise Filipinler'in başkenti Manila birinci sırada bulunuyor. En az pahalı diğer kentler arasında Yeni Delhi, Buenos Aires, Bombay ve Kuala Lumpur bulunuyor.

Bu arada raporda, Çin'deki hızla büyümeye karşın ülkenin en önemli kentlerinden Şanghay ve Pekin'in ucuz fiyat avantajını sürdürdüğünün altı çiziliyor. Buna neden olarak ise, Pekin yönetiminin, başta ABD olmak üzere ulasal para birimi yuanın revalüe edilmesi yönündeki baskılara direnmesi gösteriliyor.

İstanbul'da satın alma gücü azaldı
Araştırmaya göre İstanbul'da satın alma gücü geçtiğimiz yıla göre zayıfladı. UBS, araştırmasında karşılaştırmanı sağlıklı olması için küresel düzeyde tüketilen bir ürün olarak McDonalds'ın standart "big mac" hamburgerin fiyatını ve bir hamburger satın almak için ne kadar süre çalışmak gerektiğini araştırdı. Çalışma süresi konusunda da 14 meslekteki ortalama ücret baz alındı.

Yine New York'un yüz puanla baz alındığı endekste İstanbul'un brüt saat ücreti puanı 32.8 ve sırası 51. Net ücrette endeks puanı 34.0 ve yıllık gelirde endeks puanı 37. Ücret düzeyi sıralamasında İstanbul 42. sırada, brüt ücret endeks puanı 25.0, net ücret puanı 25.9. Bir big mac satın almak için gereken çalışma süresi ise İstanbul'da 48 dakika olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl bu kategoride 45. sırada olan İstanbul, bu yıl 52. oldu.

Küresel ortalamada bir big mac satın alabilmek için 35 dakika emek sarf etmek gerekiyor. Ancak alt ve üst sınırlar arasında ciddi bir uçurum var. Nairobi'de bir big mac için bir buçuk saat çalışmak gerekirken Los Angeles, New York, Şikago ve Miami gibi ABD kentlerinde en fazla 13 dakika yetiyor. Tokyo'da bu süre 10 dakika.

En yüksek ücret Kopenhag'da
UBS'in araştırmasına göre, en yüksek ücret alınan kentler sıralamasında Kopenhag birinci, Oslo ikinci, Zürih üçüncü, Londra altıncı. Ortalama net gelirde Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da çalışanlar saat başına ortalama 18 dolar kazanırlarken Doğu Avrupa ve Asya kentlerinde bu rakam sadece 4-5 dolar düzeyinde. Ancak Kuzey Avrupa'da özellikle de İskandinavya ülkeleri ile Almanya'da vergiler ve sosyal güvenlik harcamaları büyük bir yekün tutuyor.

Çalışma saatlerinde Seul başı çekiyor
UBS, çalışma hayatının en yoğun olduğu kentleri de araştırmasına dahil etti. Buna göre, halkın en çok çalıştığı kent yılda ortalama 2 bin 317 saat ile Güney Kore'nin başkenti Seul. Bu kenti Meksika'nın başkenti Mexico City ve Hong Kong izliyor. Ortalama çalışma saatinin en az olduğu kent ise 1.480 ile Paris.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.