Haberler

Arkitera Mimarlık Veritabanı: Bir Başarı Öyküsü

Tarih: 1 Eylül 2006 Yazan: Emine Merdim Yılmaz, Şebnem Şoher, Zeynep Güney
Kale Grubu’nun ana sponsorluğunda 3 yıldır yayında olan Arkitera Mimarlık Veritabanı (AMV), Çağdaş Türk mimarlık kültürünü özetleyen, gerek teknolojik altyapısı gerekse de içeriği ile son dönemde yapılmış en önemli arşiv çalışmalarından bir tanesi. Statik olmayan sürekli genişleyen yapısı, internet üzerinden yayınlanması sebebiyle http://amv.arkitera.com adresinden sadece Türkiye üzerinden değil, bütün dünyanın her yerinden Türkiye mimarlığı konusunda bilgi almak isteyenler tarafından ulaşılabiliyor.

AMV Nasıl Ortaya Çıktı?
9 Ekim 2000 yılında Arkitera.com’un yayına açılmasıyla Arkitera Mimarlık Merkezi’nin temelleri atılmıştı. İnternet üzerinden yayın yapan bu sitenin ilk uluslararası işbirliği 2001 yılında 32 ülkenin mimarlık sitelerinin oluşturduğu Uluslararası Yarışmalar Ağı'na katılmak oldu. Bu ağa üye ülkelerin, Türkiye'deki mimarlık kültürünü izleyebilecekleri İngilizce bir kaynak olmaması, bu konuda bir çalışma yapılması konusunda öneride bulunması ve en önemlisi gerçekten bir arşivin olmamasıydı.

2001 yılında ilk adımları atılan projeye, dünyadaki tüm mimarlık veritabanları incelenerek, çalışmaya başlandı. Kale Grubun’nun projeye ana sponsor olması ile ivmelenen proje hızla başka bir boyuta sıçradı.

Mimarlık Merkezi yöneticileri ve çalışanları ile Aydan Balamir, Belkıs Uluoğlu, Aykut Köksal, İhsan Bilgin ve Uğur Tanyeli’den oluşan danışma kurulunun katılımıyla 2,5 sene süren hem arşiv hem de teknik anlamda oldukça detaylı ve titiz bir çalışma döneminin ardından AMV, 6 Ekim 2003 Dünya Mimarlık gününde zamanın Kültür Bakanı’nın da katıldığı oldukça görkemli bir törenle yayına açıldı.

 
 Büyük Anadolu Kulübü
 
 ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüs Merkezi Binaları

AMV’nin Sistemi ve İçeriği
Arkitera Mimarlık Veritabanı (AMV), geçmişten günümüze doğru Türkiye'nin mimarlık kültürünü arşivleyen ve sürekli güncellenen bir veritabanı. Bu arşivde her mimarın ve her binanın birer sayfası olmasının yanı sıra, mimarları ve binaları ilgilendiren tüm bilgiler sistematik olarak yer alıyor.

AMV’de yapılar, kişiler, mimarlık ofisleri, proje tipleri, yarışmalar, ödüller, etkinlikler, yayınlar, okullar ve kentler indekslenerek sınıflandırılıyor. Veritabanının detaylı arama motoruyla da kolayca ulaşılabilen tüm bilgilere, her sayfada yer alan ilişki zinciriyle farklı seçenekler üzerinden de ulaşılabiliyor. Örneğin mimarın sayfasından, seçilen projenin sayfasına geçmek, bu sayfada da proje hakkında yayınlanmış yazılardan, bu metnin bulunduğu yayına, aynı kentteki diğer yapıların indeksine, seçilen binayla yapım türü ya da işvereni ortak olan yapıların listesine ulaşmak mümkün olabiliyor.

AMV’yi genişletmek ve tüm kullanıcılar için daha verimli hale getirmek için yapılan çalışmalar hem bugüne hem de geçmişe yönelik olarak sürdürülüyor. Türkiye’de mimarlık alanında gerçekleşmekte olan üretim, mimarların yeni işlerinin, güncel yarışmaların ve süreli yayınların en son sayılarının düzenli olarak AMV’ye eklenmesi ve diğer taraftan 1920’lerden itibaren düzenlenmiş olan yarışmaların ve öncü mimarların çalışmalarının araştırılması mimarlık kültürümüzün sistemli bir biçimde arşivlenmesini sağlıyor. AMV’ye eklenen her veri, kendiyle ilişki onlarca veriyi beraberinde getiriyor ve zaman içinde tüm bu veriler birbiriyle ilişkilenerek çok kapsamlı bir mimarlık ağının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Yukarıda da sözü edildiği gibi 2,5 yıllık bir çalışmanın sonucunda, Kale Grubu’nun ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İTÜ Mimarlık Fakültesi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Ağa Han Vakfı Mimarlık Ödülleri, TSMD, İstanbul SMD, DOCOMOMO Türkiye Kesimi’nin katkılaryla yayına açılan AMV'ye yapılacak bilgi girişi projeyi destekleyen kurumların ve mimarların katkılarıyla devam ediyor. Özellikle geçmişten günümüze doğru gelirken kaybolmuş, eksik belgeler, yıkılmış binalar, artık aramızda olmayan mimarlar hakkında yapılacak çalışmalarda kurumların, bilgi sahibi kişilerin, uzmanların ve üniversitelerin iş birliğinin önemi çok büyük.

Detaylı bilgi için http://amv.arkitera.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Mimarlık Dünyası AMV’yi Yeni Yeni Benimsemeye Başladı...
“Arkitera, 5 yıldır mimarlık dünyasında ilginç bir pozisyonu dolduruyor. Etkinlik alanlarının ne denli çabuk gümrahlaştığı hesaba katıldığında, kurumun tuttuğu yerin kurucularının tasavvur sınırlarının dahi ötesine geçtiği rahatlıkla söylenebilir. Uluslararası tanınmışlıkları olan mimarların davet edildiği ARKIMEET Konferansları ve Genç Mimar Ödülü gibi hadise -event- tadındakilere oranla, AMV henüz biraz içe dönükmüş gibi duran, buna karşın cazibesini ve parlaklığını da ancak mimarlık dünyasının dışındaki izleyiciye ulaşmakla bulabilecek bir etkinlik. Doğrusu iç, yani mimarlık dünyası AMV’yi yeni yeni benimsemeye başladı. Bu tür bir iç toplumsallaşmanın ardından, bu girişimin gerçek işlevini ve kastedilen yaygınlığını kazanmaya doğru yelken açacağından kişisel olarak pek kuşkum yok. Kurumsal becerikliliği besleyen kişisel markaj ve motivasyonların kırılmaması şartı ile…” 
                                                                                                          Emre Arolat
Güncel Mimarlık Envanteri

“Gelişmiş toplum olmak bilgi birikiminin aktarılmasıyla mümkün. AMV bugüne kadar hiçbir kurumun yapmadığı güncel mimarlık envanterini yüksek standartlarda oluşturmaya devam ediyor.” 
                         Kerem Erginoğlu-Hasan Çalışlar 



Mimarlık Ortamının Takibi Açısından Önemli Bir İşlev Üstlenmekte ve Sürekli Olarak Gelişmekte.

“Yapıların temsillerinin, kendileri kadar önem kazandığı dikkate alındığında, belgeleme, arşivleme ve bunları paylaşıma sunmanın, mimarlıkta ne kadar büyük önem taşıdığını görebiliriz. Bu nedenledir ki, tüm gelişmiş ülkelerde mimarlıkla ilgili kurum ve organizasyonlar kapsamlı mimarlık arşivleri ve veritabanları oluşturmakta. Arkitera Mimarlık Merkezi’nce yaratılan ve ülkemizde bu anlamdaki girişimler içinde, en kapsamlı örnek konumundaki - AMV - Arkitera Mimarlık Veritabanı, gerek Türkiye’deki mimarlığın belgelenmesi ve arşivlenmesi, gerekse mimarlık ortamının takibi açısından önemli bir işlev üstlenmekte ve sürekli olarak gelişmekte. Oldukça mütevazı kaynaklarla üretilip, sürdürülse de ortaya koyduğu ürün olarak batıdaki örneklerden eksiği olduğu söylenemez.” 
                                                                                            Hüseyin Kahvecioğlu
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.