Haberler

Fotoğrafın duayenleri Türkiye’de

Tarih: 14 Eylül 2006 Kaynak: NTVMSNBC
15 Eylül - 31 Ekim tarihlerinde yapılacak İFSAK 1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının ve küratörlerin sergi ve projelerine evsahipliği yapacak. 

İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), 20 yıl düzenlediği ve Türkiye’nin en büyük fotoğraf etkinliği olan İstanbul Fotoğraf Günleri’ni yeni bir boyuta taşıyarak, 15 Eylül - 31 Ekim tarihlerinde Türkiye’nin ilk fotoğraf bienalini gerçekleştirecek.

Eş sponsorluğunu Sony ve DSLR-A100’ün yaptığı 1. İFSAK Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali, Türkiye’den ve yurtdışından kişisel ve karma sergilerin yanı sıra uluslararası bir fotoğraf forumuna ve atölye çalışmalarına da yer verecek.

Fotoğraf Bienali’nin ana mekanını Tarihi Darphane-i Amire binaları oluştururken, vapurlar, parklar ve meydanlar gibi pek çok kamusal alan da Fotoğraf Bienali’ne evsahipliği yapacak. Böylece Fotoğraf Bienali, tüm İstanbulluların erişimine açık bir sanat etkinliğine dönüşecek.

“Kent: Kaos ve Büyü” temasıyla yapılacak İFSAK 1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali, kent mekanının karmaşık kaosuna ve estetize ediliş biçimlerine odaklanacak.

İki Ünlü Rus Fotoğrafçı
Fotoğraf Bienali’nin en büyük sergilerinden birini, dünyaca ünlü Rus fotoğrafçı Gueorgui Pinkhassov’un “Sightwalk” sergisi oluşturuyor.

Sergi, dünyanın önde gelen fotoğraf ajansı Magnum’un fotoğrafçılarından biri olan Pinkhassov’un Japonya’da çekilmiş sıradışı karelerine yer veriyor.

Bir başka önemli sergi de fotoğrafın duayenlerinden Rus fotoğrafçı Alexander Rodchenko’ya ait.

Moskova Fotoğrafevi işbirliğiyle Karşı Sanat Çalışmaları Galerisi’nde 3-28 Ekim tarihleri arasında sergilenecek olan seçki, Rodchenko’nun hayatına ışık tutacak.

 
 Fotoğraf; Alexander Rodchenko
 
 Fotoğraf; Gökşin Varan

Birden Fazla Küratör
Bu ilk Fotoğraf Bienali kapsamında, birden fazla küratörün ürettiği projelere yer verildi. Haluk Çobanoğlu küratörlüğünde hazırlanan “Şehir Hayali, Hayali Şehir” projesi, Fotoğraf Bienali’nin önemli projelerinden biri.

İDO’nun Fotoğraf Bienali’ne tahsis ettiği Barış Manço şehir hatları vapurunda düzenlenecek olan sergi, kaos içinde yolunu bulmaya çalışan kentleri fotoğraflayan, dünyanın dört bir yanından önemli fotomuhabirleri ağırlayacak.

Sergideki fotoğrafçılar, “Bombay’ın Çocukları” projesiyle Dario Mitidieri, “Balkanlar” ile Nicos Economopoulos, Çeçenistan fotoğraflarıyla Stanley Greene, Bağdat’tan karelerle Alexandra Boulat, Doğu Bloku sonrası Moldova görüntüleriyle Jonas Bendiksen ve Tarlabaşı projesiyle Gökşin Varan.

Diğer küratörlü projeler ise Fotoğraf Bienali’nin bu yılki kavramsal çerçevesini İstanbul’un kamusal alanlarına yaymalarıyla dikkat çekiyor.

Projeler arasında Timurtaş Onan ve Sadık Demiröz küratörlüğünde gerçekleştirilecek “Parklar ve Açık Alanlar”da, Kadıköy, Nişantaşı, Balat, Taksim Gezi parklarının yanında, Sultanahmet Meydanı ve Tünel Meydanı, sergi mekanlarına dönüşecek.

Genç fotoğrafçıların işlerine yer veren ve Ömer Orhun küratörlüğünde gerçekleştirilecek “Kent ve Ego” da İstanbul’un en sık ziyaret edilen kültür, sanat ve eğlence merkezinde yürürken takip edilebilecek bir sergi fikrinden yola çıkıyor.

Murat Germen’in hazırladığı “Kent ve Aidiyet” isimli proje ise, Galata Köprüsü boyunca takip edilebilecek.

Halen İngiltere’de yaşayan fotoğraf sanatçısı Vehbi Koca’nın küratörlüğünde İngiltere’den bir grup fotoğrafçı ise, “Kent: Kaos ve Büyü” temasını işleyen fotoğraflarıyla ve video çalışmalarıyla Türkiye’deki sanatseverlerle buluşacak.

Sergide, Vehbi Koca, David Bate, Mark Doman, Zadoc Nava, Mitra Tabrizian, Anna Sherbany ve Bianca Kadic’e ait çalışmalar bulunacak.

“O (bu, şu, öteki, beriki, şimdiki, önceki, sonraki) ana adanmış..” adlı proje ise Altan Bal’ın bir “hayali”nden yola çıkılarak 10 fotoğrafçının aynı gün içinde 10 farklı kişiyi çekmesiyle hayata geçti.

İFSAK’ın gerçekleştirdiği “Zincirleme” projesinde, tek bir fotoğraftan başlanarak 5 farklı zincirde 56 fotoğraf oluştu. İlk fotoğrafı veren çocuk fotoğrafçı, son zincirin de son fotoğrafçısı.

Her iki sergi de tarihi Darphane-i Amire binalarında takip edilebilecek.

 
 Fotoğraf; Alexandra Boulat
 
 Fotoğraf; Jonas Bendiksen

ABD ve Avrupa'dan Konuklar 
Yurtdışından bireysel sergiler arasında öne çıkan isimler, ABD’li Keith Gerling ve Sandy King, Rus asıllı Galina Manikova ve Çek fotoğrafçı Michal Macku. Bu sergilerin ortak paydasını, fotoğrafçıların kullandıkları deneysel teknikler oluşturuyor.

Uluslararası Fotoğraf Forumu
Fotoğraf Bienali kapsamında 6-8 Ekim 2006 tarihleri arasında Türkiye’nin ilk Uluslararası Fotoğraf Forumu düzenlenecek.

Tarihi Darphane-i Amire binalarında izlenebilecek olan forumda, fotoğraf ve çağdaş sanat tartışmaları etrafında bir dizi sunum, konferans ve panel yapılacak.

Foruma katılacak fotoğrafçılar ve akademisyenler arasında Michael Ware, David Bate, Sandy King, Victor Burgin ve Laura Padgett bulunuyor.

Fotoğraf Bienali kapsamında ayrıca, Keith Gerling, Loris Medici, Sandy King ve Michael Ware gibi fotoğraf sanatçıları, yapacakları atölye çalışmalarıyla fotoğraf birikimlerini sanatseverlerle paylaşacaklar.

 
 Fotoğraf; Gueorgui Pinkhassov
 
 Çocukların gözüyle

Ortak Etkinlikler
Fotoğraf Bienali, bir dizi ortak projeyle zenginleşecek. İlhan Koman Vakfı’yla ortaklaşa gerçekleştirilen “Çocukların Gözüyle…”, İSO Odakule Sanat Galerisi’nde ve Odakule binasının karşı duvarlarında izlenebilecek. İlhan Koman Vakfı’nın “Beldemiz İçin Sanat” projesi kapsamında, çocuklar daha önce İstanbul’un dört ilçesinde çevrelerini fotoğraflamışlardı. 

İlhan Koman Vakfı’nın Avrupa Birliği’nden aldığı destekle, bu kez Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yaşayan çocuklar çevrelerini görüntülediler. Proje sonucunda ortaya çıkan fotoğraflar, ilk defa Fotoğraf Bienali kapsamında sergilenecek.

Bir başka ortak proje de Alman Kültür Merkezi ve Milli Reasürans Galerisi işbirliğiyle Türkiye’ye gelen “Mesafe ve Yakınlık” sergisi. Bu sergi, 1976-96 yılları arasında Düsseldorf Sanat Akademisi’nde profesörlük yapmış olan Bernd ve Hilla Becher ile çiftin akademide öğrencileri olmuş sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Andreas Gursky, Thomas Ruff, Thomas Struth, Axel Hütte, Candida Höfer, Simone Nieweg, Jörg Sasse ve Petra Wunderlich gibi dünyaca ünlü fotoğrafçı ve çağdaş sanatçılar, serginin katılımcıları arasında yer alıyor.

İstanbul Fotoğraf Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilen Letonyalı fotoğrafçı Inta Ruka’nın “Karşılaştığım İnsanlar” adlı sergisi, ortak projelerden bir diğeri. Çalışmalarında, fotoğrafların metinle birleşiminin son derece doğal olduğu ve fotoğraflarındaki karelerde/imgelerde ‘zorlanmamışlık’ kelimesi üzerine yoğunlaştığı farkedilen Inta Ruka’nın “Karşılaştığım İnsanlar” sergisi Fotoğraf Bienali kapsamında İstanbul Fotoğraf Merkezi sergi salonunda sergilenecek.

İFSAK 1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali İletişim Bilgileri
İstiklal Cd. Ayhan Işık Sk. 34/2 34433 Beyoğlu / İstanbul
Tel: 0212 292 42 01 / 245 34 60
Faks: 0212 252 44 61
[email protected]
www.ifsak.org.tr/bienal

İFSAK
1959’da “Erenköy Amatör Foto Kulübü” adı ile kurulan, 1962’de bugünkü adını alan İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), ülkemizde fotoğraf ve sinema sanatlarının öğrenilmesini, yaygınlaşmasını ve gelişmesini sağlamayı; fotoğraf ve sinema çalışanları arasında yakınlaşma ve dayanışma oluşturmayı; kişilik ve becerilerin geliştirilebileceği bir kültür ve sanat ortamı hazırlamayı amaçlamaktadır. Bir sivil toplum kuruluşu olan İFSAK, seminerler, atölye çalışmaları, sergiler, söyleşiler, saydam gösterileri ve fotoğraf yarışmaları gibi çok çeşitli etkinliklere imza atmaktadır. Ulusal ve uluslararası festivallerde yer alan; çeşitli eğitim ve öğretim kurumları, yerli ve yabancı fotoğraf dernekleri ve pek çok kültür kurumu ile işbirliği yapan İFSAK, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun kurucu üyesidir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.