Haberler

‘İstanbul Modern’e yeni müdür

Tarih: 25 Eylül 2006 Kaynak: NTVMSNBC
İstanbul Modern Sanat Müzesi müdürlüğüne sanat tarihçisi, küratör ve müze müdürü David Elliott atandı. Müzeden yapılan açıklamada, Elliott’un görevine Ocak 2007’de başlayacağı bildirildi.

İstanbul Modern’in Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “Elliot’ın İstanbul Modern’in önünde yeni ufuklar açacağından hiç şüphem yok” derken David Elliott da İstanbul Modern’i, bölgede modern ve çağdaş sanat eserlerini sergileyen ve toplayan başlıca kuruluşlardan biri haline getireceğiz” dedi.

Açıklamaya göre, İstanbul Modern’in Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Elliott’ın müze müdürlüğüne atanmasıyla ilgili olarak şunları kaydetti: “David Elliott’ın teklifimizi kabul etmesi bizi çok memnun etti. Elliott, hem dünya standartlarındaki müzelerin yönetiminde engin bir tecrübeye sahip, hem de öncü bir çağdaş sanat araştırmacısı. Böyle bir sanatseverle çalışacağımız için çok heyecanlıyız. Elliot’ın İstanbul Modern’in önünde yeni ufuklar açacağından hiç şüphem yok.”

David Elliott da Tokyo’da geçen beş yıllık başarılı bir dönemin ardından, İstanbul Modern’e müdür olarak gelmekten büyük memnuniyet ve heyecan duyduğunu belirterek, şunları kaydetti: “İstanbul’un dinamizmi ve karmaşıklığı, şehrin çağdaş sanat ortamıyla örtüşüyor. Bu ortam, bölgenin bütünü göz önüne alındığında, dünyanın diğer ülkelerinin henüz tam anlamıyla değerini anlayamadığı son derece yaratıcı bir kaynak. İstanbul Modern, yaklaşık iki yıldır faaliyet gösteren bir müze ve şimdiden çağdaş ve modern sanatı daha geniş bir izleyici kitlesine ulaştırarak büyük bir başarı elde etti. Eminim bu başarıların devamı gelecek ve İstanbul Modern’i, bölgede modern ve çağdaş sanat eserlerini sergileyen ve toplayan başlıca kuruluşlardan biri haline getireceğiz.”

David Elliott Kimdir?
1949 yılında İngiltere’nin Prestbury şehrinde doğan Elliott, Durham Üniversitesinde modern tarih, Londra Üniversitesinin Courtauld Sanat Okulunda ise sanat tarihi eğitimi aldı. Elliott, sanat ve kültür alanında küratör, öğretim görevlisi, okutman, yayıncı, editör ve yazar olarak çalıştı. Kariyeri boyunca, çağdaş sanat ve sanatla kültür arasındaki ilişki üzerine odaklandı. Özellikle Almanya, Rusya, Sovyetler Birliği ve Batı ülkeleri dışındaki dünyanın avangard sanatı, fotoğrafçılığı ve filmleri üzerinde çalıştı. 1980’li yılların başlarından itibaren, sürekli olarak, çağdaş sanat programlarına batı sanatı dışından unsurlar katan küratörlerden biri oldu. Bu konular hakkında ve daha genel olarak, modern sanatın ve müzelerin günümüzdeki rolü ve işlevi hakkında bir çok kitap yazdı ve katalog hazırladı. Tokyo’daki Mori Sanat Müzesi’nin kurucu üyesi olan David Elliott, 1976-1996 yılları arasında İngiltere’nin Oxford şehrindeki Modern Sanat Müzesi’nin müdürlüğünü, 1996-2001 yıllara arasında İsveç’in Stockholm kentindeki Modern Museet’nin (Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi) müdürlüğünü, 1998-2004 yılları arasında da Modern ve Çağdaş Sanat Müzeleri Uluslararası Müzeler Konseyi Uluslararası Komitesi (CIMAM) başkanlığını yaptı. David Elliott, son beş yıldır Tokyo’daki Mori Sanat Müzesinin kurulması ve kapılarını sanatseverlere açması için çalışmalar yürütüyor.

Elliott’ın son zamanlarda başlattığı ya da küratörlüğünü yaptığı sergiler şunlar: “Yaralar: Çağdaş Sanatta Demokrasi ile Günahlardan Arınma Arasında”, “Berlin Duvarının Ardından: Komünizm Sonrası Avrupa’da Sanat ve Kültür”, “Özgürlüğün Örgütlenmesi: 1990’larda Kuzey Avrupa Sanatı”, “Kayboluşlar”, “Tokyo Genç Video Sanatçıları Girişimi”, “Mutluluk: Sanatta ve Yaşamda Ayakta Kalabilme Rehberi”, “İlya ve Emilia Kabakov, Yerimiz Neresi”, “Afrika Remiksi: Bir Kıtanın Çağdaş Sanatı”, “Modern Yollar; 1880’lerden Günümüze Sanatta Süreklilik ve Değişim”, “İzle Beni: Yeni Binyılın Başında Çin Sanatına Genel Bakış”, “Zamanın Sonu”, “Tokyo-Berlin/Berlin-Tokyo”, “İlk Rüya.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.