Haberler

I. Uluslararası Altyapısız Mimarlık Sempozyumu

Tarih: 9 Ekim 2006
Çanakkale Seramik & Kalebodur’un sponsorluğunu üstlendiği I. Altyapısız Mimarlık Sempozyumu mimarlık ve uzay bilimlerinde bir çok ünlü ismi bir araya getiriyor.

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları Tokyo Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Anılır ve Kale Grubu Şirketleri’nin lokomotif markaları Çanakkale Seramik & Kalebodur tarafından sürdürülen, geleceğin mimarlığına farklı bir bakış açısı getirecek olan sempozyumda mimarinin, niteliği gereği tahrip edici olan altyapıya daha az bağımlı olmasının sağlanması hedefleniyor.

Başkanlığını Doç. Dr. Serkan Anılır’ın üstlendiği 13 Aralık 2006 tarihinde, Harbiye, Askeri Müzesi’nde gerçekleşecek sempozyuma İtalya, Japonya, ABD, Çin, İrlanda ve Almanya’dan bir çok ünlü bilim adamı, mimar, endüstriyel tasarımcı, bilim kurgu yazarı, astronot ve NASA’da büyük projelere imza atan aşağıdaki isimler katılıyor.

• Doç. Dr. Serkan Anılır, Mimar, Tokyo Üniversitesi, Japonya
• Roberto Vittori, Astronot, ESA, İtalya
• Prof. Kengo Kuma, Mimar, Japonya
• Prof. Dr. Shuichi Matsumura, Mimar, Tokyo Üniversitesi, Japonya
• Prof. Dr. Kenichi Kawaguchi, Mimar-Mühendis, Tokyo Üniversitesi, Japonya
• Prof. Dr. A. Scott Howe, Mimar-Robotik, Hong Kong Üniversitesi, Çin
• John P. Allen, Biosphere II Projesi Başkanı, Arizona, ABD
• James P. Hogan, Bilim Kurgu Yazarı, İrlanda
• Dr. Silvano Colombano, Robotik Projesi Başkanı, NASA-Ames, ABD
• Brent Sherwood, Proje Yöneticisi, NASA-JPL (Jet Propulsion Laboratory), ABD
• Arturo Vittori, Endüstriyel Tasarımcı, MOFA2006 Ödülü sahibi, İtalya
• Andreas Vogler, Mimar, MOFA2006 Ödülü sahibi, Almanya

Altyapı, içinde yaşadığımız tüm sistemi desteklemeye yönelik yapıyı sağlayan, birbirleriyle bağlantılı öğelerden oluşur. Altyapılar içinde yaşadığımız toplumların günlük faaliyetleri için gerekli temel imkanları, hizmetleri ve tesisleri sağlamaktadır. Bugün karmaşık akış, hareket ve değişim sistemlerini organize etme ve yönetme amacına yönelik olarak çoğunlukla merkezi bir altyapıya bağımlıyız. Tüm bunlar bu altyapının sürekli olarak teminine açık bir şekilde bağımlı kalınmasına neden olmaktadır.

Infra-Free ya da Altyapısız kavramı, merkezi altyapıya bağımlı olma zorunluluğunun olmaması kavramına karşılık gelmektedir. Ayrıca daha bağımsız olmamızı sağlamak için mevcut madde ve teknolojiler ile ilgili yeni bir düşünce tarzını da kapsamaktadır. Günümüzde bilgi bazlı teknoloji, dijital üretim ve mobiliteye doğru yönelişle birlikte altyapısız bir mimariye doğru ilerleme fırsatını yakalamış bulunuyoruz. IFL (Altyapısız Yaşam) projeleri vasıtasıyla gerçekleştirilen araştırma, gelecekteki mimarinin verimliliği, çok yönlülüğü ve güvenliğinde dinamik gelişmeler sağlanması için akıllı, teknolojik ve biyolojik olarak mükemmel veya diğer farklı yaklaşımları birbirine entegre etmeye çalışmaktadır. Mikroelektronik, çevre koruma, sistem değişikliklerinin tespiti ve bunlara gerçek zamanlı olarak adaptasyon ile ilişkili akıllı malzemeler ve inşaat sistemleri üzerinde gerçekleştirilecek araştırma, bu çok disiplinli projenin temelini teşkil etmektedir.

Altyapısız Yaşam, bu araştırmanın arzu edilen sonucudur. Günlük ihtiyaçlarımızdan ödün vermek zorunda olmaksızın irtibat halinde olma, irtibatı kaybetmeme ve her yerde çalışma ve yaşama taleplerimizin tümüne cevap verir. Altyapısız yaşam, yeni bağımsız yaşam biçimine geçtikçe, bizlere yeni yeni çalışma, yaşama ve dinlenme biçimleri sağlayacaktır.

Altyapısız sistemler Tokyo Üniversitesi merkezli bir araştırma projesi olarak ilk aşamada doğal afetler (deprem gibi) sonrası altyapının çökmesi durumunda bile, altyapıya gerek duymadan da günlük hayatımızı devam ettirmemizi sağlayacak elektrik, su ve benzeri ihtiyaçları karşılamaya yönelik sistemler olarak düşünülmektedir. İleri aşamalarda 3. Dünya ülkelerindeki konut sorununa ve Japonya’da nüfüs azalması dolayısıyla yok olma tehlikesi yaşayan ufak yerleşim bölgelerine alternatif çözümler getirmeyi amaçlamaktadır. Doç.Dr. Serkan Anılır’ın yönettiği proje Japon afet evlerinin geliştirilmesine yönelik katkıları nedeniyle Türkiye için de önemli ipuçları barındırmaktadır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.