Haberler

Fatih'te tarihsel doku canlanıyor

Tarih: 24 Ekim 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Emre Boztepe
Fatih'te harabeye dönmüş haldeki tarihi binalar, titiz bir çalışmayla yeniden hayata kavuşturuluyor. Şu ana kadar ilçedeki 62 binanın restorasyonu tamamlandı.

Adı son dönemlerde hep tarikatlarla gündeme gelen İstanbul Fatih, UNESCO ve AB'nin desteklediği 'Fener-Balat Projesi'yle tarihsel dokusuna yeniden kavuşacak. Bizans ve Osmanlı'dan kalma 120 bina restore ediliyor. Belediye Başkanı Demir: "Dünya Kültür Başkenti'ne alternatif güzergâh yaratacağız."

Adı sürekli tarikatlar ve mafya hesaplaşmalarıyla anılan İstanbul'un Fatih ilçesi kabuk değiştiriyor. Son olarak Çarşamba'daki İsmailağa cinayetiyle gündeme gelen Fatih Avrupa Birliği, UNESCO ve Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğini alarak gerçekleştirdiği projelerle 2010 yılına hazırlanıyor.

UNESCO ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen Fener-Balat Projesi kapsamında 120 ev orijinal yapısına uygun olarak restore ediliyor. 7 milyon avro'luk kaynakla ilk etapta 32 ev daha sonra da 30 ev restore edildi. 2007 sonuna kadar tüm evlerin yenilenmiş olması hedefleniyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fener-Balat projesinin ilk etabında çeşitli söylentilerden dolayı bazı vatandaşların evlerini yaptırmaktan kaçındığını ifade ederken, zamanla evlerin ücret almadan onarıldığını gördüklerinde gönüllü olarak yardım ettiklerini anlatıyor.

60 bin metrekare alan yenilenecek
Demir proje hakkında şu bilgileri veriyor: "Karasurların Haliç'le birleştiği yerden Fener'e kadar olan kısmı, Balat'ın ve Fener'in önemli bir bölümünü ve sahil bandını yenileme alanı ilan ettik. Proje Bakanlar Kurulu'ndan onaylandı, ihalesini yaptık tarihi eserlerin rölevelerini çıkarttık. İl özel idaresi projeyle ilgili 1 milyon 800 bin YTL'lik kaynak ayırdı, gerekirse üstünü biz tamamlayacağız. Fatih'te 234 tarihi değeri olan yapı var. 60 bin metrekarelik alanı restore edeceğiz. Fatih'in röleve, restorasyon projeleri ve yeni verilecek fonksiyonlarla birlikte alacağı durumu belirledik. Tüm yapıların detaylı mimari, statik, mekanik ve elektrik projelerini hazırladık. Yıl sonuna kadar restorasyon bitecek ondan sonra da yeniden yapılandırma yapılacak."

'Patrikhane söylentileri asılsız'
Patrikhane tartışmalarına da değinen Demir, restorasyon alanında Patrikhane'nin yer almadığını belirtiyor. Başkan Demir bölgenin Hıristiyanlaştırılacağı yolundaki söylentilerin de asılsız olduğunu vurguluyor. Fatih'te toplam dört yenileme alanı olduğunu kaydeden Demir, şöyle diyor: "Karasurlarının Haliç'in birleştiği yerde Türk Mahallesi var, orada eski Osmanlı evlerini, Osmanlı mimarisine göre restore edececeğiz. Daha kuzeyinde sık sık gündeme gelen Sulukule var. Sanılanın aksine Sulukule'yi taşımayacağız, yeniden restore edeceğiz. Bir diğer restorasyon alanı da Yalı Mahallesi. Marmara sahilinin kenarındaki bu güzel mahallemizi de turizme kazandıracağız."

Fatih'in Bizans ve Osmanlı'nın genleri olduğunu ifade eden Demir, buradaki eserlerin de genlerin üzerindeki DNA'lar olduğunu söylüyor. Demir, Fener ve Balat'taki yapıların sit alanı olduğunu ve orijinallerine uygun olarak restore edileceğini de kaydediyor.

'Hedef eserlere fonksiyon vermek'
Bizans ve Osmanlı kültürüne sahip çıktıklarını vurguluyan Demir, şöyle devam ediyor: "Burası bizim kendi kültürümüz. Büyükşehir Anemas Zindanlarını restore ediyor. Anemas bir Bizans eseri, oysa üstünde Mimar Sinan'ın yapıtı İvaz Efendi Camii var. Osmanlı bunlar için hiçbir zaman 'Bizans eseridir yıkalım' dememiş. Biz de bu eserleri muhafaza ediyoruz. Hedefimiz bu eserlere önemli fonksiyonlar vermek. Bu sadece restorasyonla olmaz. Restorasyondan sonra da turizme kazandırmak için gerekli çalışmaları yapacaz. Bu eserlerin içinde Anemas Zindanları var, Tekfur Sarayı var, Fener-Balat var, Türk Mahallesi var, Emir Buhari Tekkesi var, İbrahim Paşa Medresesi var. Zeyrek Sarnıcı için İl Özel İdaresi'nden 4 milyon YTL kaynak aldık, o da ihale aşamasında. Bunları gerçekleştirdiğimizde, Dünya Kültür Başkenti'ne alternatif güzergâh oluşturacağız. Fatih üç dinin mensubunun yüzyıllardır barış içinde yaşadığı ender yerlerden biri. Bu eserlerin bulunduğu alanlar Fatih'in çöküntü alanları, buraları yeryüzüne çıkararak çok ciddi bir kaynak yaratacağız."

'Cemaatlerle derdimiz yok'
Demir, cemaatlerle veya başka bir kurumla dertlerinin olmadığını da söyledi. AKP'den ve İslamcı kesimden projelere yönelik olumsuz bir tepki almadıklarını da belirten Demir, Fatih'in turizme kazandırılması durumunda bölgede oturanların birinci dereceden etkileneceğini söylüyor. Fatih'in Bizanslaştırılması'nın söz konusu olmadığını sözlerine ekleyen Demir, restorasyonların bölge mimarisine uygun olarak gerçekleştirildiğini ifade ediyor.

Demir, sık sık Sultanahmet'le karşılaştırıldıklarını belirterek, bunun doğru bir karışılaştırma olmadığını söylüyor: "Fatih'le Eminönü'nün yapısı çok farklı. Buranın yaşayan bir nüfusu var, Eminönü'yse gece yaşamıyor. Bir tarafımız Haliç bir tarafımız Marmara. Kocamustafapaşamız var Samatyamız var. Yenikapı, Edirnekapı, Topkapı, Çarşamba da bizim. Fatih halkı Anadolu'nun ortalamasıdır."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.