Haberler

Bilişim teknolojisi ve tasarım

Tarih: 7 Kasım 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Prof. Dr. Ümran Bulut
Garanti Galeri'de farklı bir sergi var. "Acaba laboratuvarda mıyım?" diye düşünmeyin. Buradaki serginin çizgisi 'mimari' yle; konusu 'kentlerin tasarım süreçleri' yle bağıntılı. Teknoloji ve tasarımın çok boyutluluğu içinde kendinize uyan bir bölüm bulabilecek, yardımcı kitapçıktan da yararlanacaksınız.

Mimar Alexis Şanal 'ın çalışması 'KonumBilinci' ; bilgi çağına, yaratıma gönderme yapıyor. İnsan, nesne, yapı ve çevre ilişkisini hem estetik hem de teknik bağlamla irdeliyor.

Üç Ayrı Zaman Dilimi
Sergi beş ayrı yerleştirmeden oluşmuş. İlki malzemeyi, diğerleri; elektroniği, yazıyı, görseli ve biçimi ele alıyor. Serginin amacı: Konum için teknolojinin getirilerini sergilemek ya da bunlara kullanılanlar, gelecektekiler ve sanatın ütopyaları şeklinde değinmek. Etkinlik üç ayrı zaman dilimi için planlanmış. İnteraktif kayıtlarla yaşanan bir sürecin ardından salonun ortasına yerleştirilmiş olan ahşap, çelik ve taş tabakaların üzerine ses ve renk kayıtları yansıtılmış. Üçüncü tabakada ise ses ve renk hareketle birleştirilip yeni bir 'çıkış' sergilenmiş.

Bilgisayardan yana değilseniz; siz, plastik ya da kavramsal boyutuyla ilgilenebileceğiniz çalışmaya bakın. Bu 'iş' bir duvar resmi ya da bir yerleştirme. Çeşitli yapısal malzemenin aynı ölçüde kesilmiş kare parçalarından oluşturulmuş. Muşamba da var, halı da, taş da. Malzemenin 'doğal' ya da 'işlenmiş' olması fark etmemiş bu sunum için. Kompozisyonda özle, biçimle ilgilenebilirsiniz. Eğer daha yüzeysel kalırsanız "Ben şunu seçerdim, aman ne hoş! Renkler tam bana göre" deyiverirsiniz. Şu an ona çocuksu, belki de nostaljik yaklaşıyorsunuz. Serginin anlamının dışındasınız.

'KonumBilinci' sanal ortamdan aldığı dijital bilgiyi, izleyene biçimle sunuyor. Onca teknolojik araç gerecin çıkarabileceği sesi biliyorsanız eğer, -ki bu ses gayet rahatsız edicidir- elektronik malzemenin bir dolabın içine yerleştirilmesi, sergiyi olası ses kirliliğinden kurtarmış. Salonun atölye çalışması yapılacakmış gibi küçük olması mı dediniz? Evet, biraz küçük bir salon burası, ortaya yerleştirilmiş olan tabakalarla daha da küçülmüş...

Teknolojik Kazanımlar
Kayıtlar kentle ilişkili, Beyoğlu'nun üç farklı bölgesinden alınmış. Konuyu sahne sanatlarına, örneğin bir baleye çeksek, Şımarık Kız 'dan ( La Fille Male Gardée ) kayıt yapsak nasıl olurdu? Oradaki dekorlar, sahne kostümleri, müzikler, renkler, hareketler, alkışlar, duygular alıntılansaydı, tabakalara yansıtılanlar farklı olurmuydu? Simetri içerir miydi? Geometrik formlar mı kaplardı her yanı? Üç boyutluluk daha mı gelişirdi? Işık mı önde olurdu? Renk mi? Ya da bu girişim için bir taburun yürüyüşünü veya mezarlığı düşünün, nasıl çıkardı kim bilir grafikler?...

Plastik sanatların sunumunda gerçekten onca değerli nokta var... Bence siz, konumla uğraşmıyorsanız taşı, ahşabı, metali, deriyi, tekstili ya da zaman boyutunu değerlendirin. Eski çağları ve moderni bilin. Vermeer 'i, Moreau 'yu, Hopper 'ı ya da Mondrian 'ı inceleyin. Heykeltıraşları, tekstil tasarımcılarını, seramik sanatçılarını, çağdaş sanatı atlamayın. Ardından Mimar Alexis Şanal'ınki gibi interaktif ortama bağlı "çıkış" lardan, teknolojik kazanımlardan haberdar olun.

Sergiden çıktığınızda tasarımlarınız, estetik görüşünüz için bildiklerinizin yanında şu an gördüklerinizden de yararlanacağınızı düşüneceksiniz. Sergiyi 11 Kasım'a kadar izleyebilirsiniz.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.