Haberler

TOKİ'den Emniyet'e 1666 konut

Tarih: 18 Aralık 2006 Kaynak: Sabah
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne, 1666 konutu lojman amaçlı tahsis etti.

Böylece, geçen yıl imzalanan ilk protokolden itibaren arsa karşılığı olarak Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsis edilen lojman sayısı 7 bin 100'e ulaştı. TOKİ'nin Emniyet Genel Müdürlüğü için Eskişehir'de yapacağı 300 ve Hakkari'de yapacağı 424 konut ile birlikte, Emniyet; TOKİ aracılığı ile 2 yılda yaklaşık 8 bin lojman kazanmış oluyor. TOKİ, Emniyet'e; Eskişehir'de, arsa karşılığı olarak ayrıca bir emniyet müdürlüğü binası yapacak.

TOKİ, şimdiye kadar Emniyet'e 2 bin lojman teslim etti. Böylece, yaklaşık 200 bin personeline karşılık 8 bini sobalı 37 bin lojmanı olan Emniyet, lojman sayısını, gelecek yıl 45 bine ulaştırmış olacak.

Ancak, Emniyet'in, özellikle güvenlik sorunu yaşanan Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilde, 20 bine yakın lojman ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

TOKİ ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında geçen yıl imzalanan protokol uyarınca, Emniyet, atıl durumdaki arsalarını idareye devrediyor, idare de bu arsalar üzerinde konut projesi uyguluyor. Yapılan konutların bir bölümü, lojman olarak idareye tahsis ediliyor.

Bu kapsamda, ilk protokol kapsamında 2 bin 984, ikinci protokol kapsamında 2 bin 450, 12 Aralık'ta imzalanan 3. protokol kapsamında da 1666 konut Emniyet'e tahsis edildi. Eskişehir'de 300 ve Hakkari'de de 424 konutluk lojman projesi uygulanıyor.

Geçen hafta imzalanan protokol kapsamında lojman olarak tahsis edilen konutların 80''i Ağrı-Patnos'ta, 64'ü Ağrı-Doğubeyazıt'ta, 260'ı Bingöl'de, 224'ü Diyarbakır-Merkez'de, 64'ü Diyarbakır-Ergani, 64'ü Diyarbakır-Silvan'da, 144'ü Iğdır'da, 176'sı Şırnak-Cizre ve Silopi'de, 126'sı Tunceli'de, 104'ü Mardin'in Kızıltepe ve Midyat ilçelerinde bulunuyor. TOKİ, Erzincan'daki 18, Giresun'da 40, Yozgat'ta 64, Sivas'ta 22, Gümüşhane-Torul'da 24, Kahramanmaraş-Afşin, Manisa-Turgutlu, Trabzon ve Sakarya'da 48'er konutu EGM'ye lojman olarak tahsis etti.

İl Merkezlerinde Lojmanlaşma Oranı Yüksek
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, TOKİ ile yapılan işbirliği sonucunda teşkilatın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı il merkezlerindeki lojman sorunu önemli oranda çözüldü. Ancak, ilçelerdeki lojman sorunu devam ediyor.
Verilere göre, Ağrı-Patnos, Doğubeyazıt, Bingöl, Diyarbakır-Ergani ve Silvan, Erzincan-Üzümlü, Gümüşhane-Torul, Mardin-Kızıltepe, Şırnak-Cizre ve Tunceli'de, personel sayısına göre lojmanlaşma oranı yüzde 80 ve üzerinde. Bazı yerlerde, personelin tamamı lojmanda oturuyor.

Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilde yaklaşık 35 bin personele karşılık, 12,8 bin civarında lojman bulunuyor. Ancak bu lojmanların büyük bölümünün 60-65 metre kare büyüklükte ve sobalı olduğu belirtiliyor.

TOKİ'nin proje uyguladığı il merkezlerinde lojman sorunu daha kolay çözülürken, nüfusu az olan ve TOKİ'nin de proje uygulamadığı ilçelerde görev yapan kamu çalışanlarının oturacak nitelikte konut bulmakta zorlandığı kaydediliyor. Özellikle güvenlik sorunu nedeniyle emniyet mensuplarının toplu halde, lojmanda oturmasının gereğine işaret eden yetkililer, lojman ihtiyacının kamu kaynakları ve bütçeden ödenek ayrılarak yapılmasının mümkün olmaması üzerine, bütçeye de yük olmayacak şekilde ''arsa karşılığı lojman'' modelinin geliştirildiğini vurguladılar.

Halen, mevcut lojmanlar için ihtiyaç duyulan bakım ve onarım ödeneğinin ancak yüzde 10'unun bütçeden alınabildiğini belirten yetkililer, TOKİ ile yapılan işbirliği sayesinde, kamudan hiç kaynak çıkmadığı gibi, lojmanların kira nedeniyle bütçeye gelir kazandırdığını söyledi.

EGM'nin kendi yaptırdığı lojman ihalelerinde ortalama yapım süresinin 5-6 yıl olmasına, bazı yerlerde 10 yıldır bitmeyen inşaatların bulunmasına karşılık TOKİ'nin konutları ortalama 1,5-2 yılda teslim ettiğini anlatan yetkililer, hedeflerinin, bu yöntemle üretilen lojman sayısını 10 bine çıkarmak olduğunu vurguladılar.

TOKİ projelerindeki konutların kalitesinin çok iyi olması, ticaret merkezi, okul, cami, sağlık ocağı gibi sosyal donatılarının da bulunmasının, personelin bölgede kalış süresini uzattığını anlatan yetkililer, bunun da hizmet kalitesini ve verimini artırdığını söyledi.

Turistik Yerlerde ve Büyük Şehirlerde de Lojman Sorunu Var
Sadece güvenlik sorunu yaşanan bölgelerde değil, Muğla, Antalya gibi turistik yörelerde ve büyük şehirlerde de lojman sorunu olduğunu belirten yetkililer, yüksek kiralar nedeniyle emniyet mensuplarının buralarda çalışmak istemediğini söylüyor. Bu nedenle, Arsa karşılığı lojman sistemi kapsamında turistik yörelerde ve büyük şehirlerde de konut ürettirilecek.Diğer taraftan, lojman alımı için TOKİ'ye devredilen arsalarda TOKİ tarafından yapılan konutların bir bölümünün de POLSAN aracılığı ile emniyet çalışanlarına, uzun vadeli olarak satışı uygulaması da yapılıyor. Böylece, bir taraftan lojman yoluyla, bir taraftan doğrudan konut alımı sağlanarak, emniyet çalışanlarının konut sorunu çözülmeye çalışılıyor.Yetkililer, amaçlarının, güvenlik sorunu yaşanan yerlerde, bütün emniyet mensuplarına lojman sağlamak olduğunu vurguladı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.