Haberler

Geleceğin binaları çevreye saygılı olacak

Tarih: 28 Aralık 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Fatih Atalay
Günümüzde yapılar daha çok tasarımlarıyla ön plana çıkıyor. Ancak gelecekte tasarımın yanı sıra çevreci niteliklerde önem kazanacak .

Gelecekte binaların çevreci olması tasarım kadar önem kazanacak. BusinessWeek Dergisi'nin "2006'nın Binaları" konulu araştırması da bu yeşil binaların gelecekte hayatımızda ne kadar önemli bir yer edineceğinin gözler önüne serdi. Listeye bakıldığında göze çarpan en önemli unsur, ilk ondaki birçok yapının çevreye duyarlı özelliklerinin ön planda olmasıydı.

Bunlardan belki de en dikkat çekeni New York'taki Hearst binası. Norman Foster&Partners'ın ağustos ayında tamamladığı binanın en büyük özelliklerinden bir tanesi, yapımında kullanılan çeliğin yüzde 90'ının geri dönüşümden kazanılan çelik olması. Gökdelenin çatısında kullanılan özel düzenekler sayesinde yağmur ve kar suları bir depoda toplanıp, binanın içindeki ve dışındaki bütün çiçek ve ağaçların sulanmasında kullanılıyor. Bina aynı zamanda New York'da ilk Gold Leed ödülünü alan yapı olma özelliği de taşıyor.

Tasarruflu ve verimli
Özellikle enerji kaynaklarının tükenmesi ve her geçen gün pahalanması bundan sonra birçok şirketi Hearst gökdeleni gibi enerjiyi en verimli ve tasarruflu şekilde kullanan binalar yapmaya itecek gibi görünüyor. Bu tip binaların en büyük özelliği dış yüzeylerindeki sensörler sayesinde gün ışığını en iyi şekilde kullanmaları. 'Yeşil' yapıların en dikkat çekenlerinden bir tanesi de San Francisco Federal binası. Hava değişimlerine karşı duyarlı bir sistemin geliştirildiği binada, havalandırma sistemi kullanacağı havanın yüzde 70'ini ayrıştırarak alıyor. Ove Arup mühendislerinin geliştirdiği sistem anında çevresel değişiklere duyarlı bir şekilde içeri alınacak hava akımını seçiyor. Bir diğer ilginç detay ise metal güneşliklerin yaptıkları açılarla yer yüzeyine gelecek olan güneş ışınlarını tavana yansıtıp, ortamın doğal ışıkla aydınlanmasını sağlaması.

32 kilometrelik dev köprü
Çevreci binalar dışında listedeki tek köprü ise Çin'de 2005 Aralık ayında kullanıma açılan Donghai Köprüsü. Şanghay ile Yangshan Adaları'nı birbirlerine bağlayan köprü şu an için dünyanın en uzun denizaşırı köprüsü olma unvanına sahip. Shangai Daily'e göre 1.2 milyar dolara malolan Donghai, 32 kilometre uzunluğa sahip.

Hearst Building
New York'taki yapının içinde kullanılan havanın büyük çoğunluğu dışardan alınıyor. Böylece enerji tüketimi ve karbondioksit emisyonu yüzde 22'den daha düşük seviyelere iniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.