Haberler

Akdeniz’de tsunami önlemi alınmalı

Tarih: 3 Şubat 2005 Kaynak: NTVMSNBC

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’de özellikle Akdeniz kıyılarında ciddi bir tsunami tehlikesi bulunduğunu söyledi.

UNESCO Uluslararası Okyanus Komisyonu’nun (IOC) oluşturduğu “Uluslararası Tsunami Araştırma Grubu”nda yer alan YTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Prof. Dr. Doğan Perinçek ile ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Endonezya’daki çalışmalarının ardından Türkiye’ye döndü.

Bölgedeki incelemeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ersoy, Türkiye’de özellikle Akdeniz kıyılarında tsunami riski bulunduğunu söyledi.

Akdeniz kıyılarında 10 bin ölü
Rodos açıklarında 1609 yılında meydana gelen deprem sonucu tsunami oluştuğunu, Akdeniz kıyılarında 10 bine yakın insanın öldüğünü anlatan Prof. Dr. Ersoy, “Bizim kıyılarımızda özellikle Akdeniz’de ciddi bir tsunami gerçeği var. Akdeniz ülkelerinin birlikte çalışıp erken uyarı sistemini geliştirmesi gerekir” dedi.
Tsunaminin kütlesini zemin belirliyor

Marmara'daki risk
Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de, 1999 yılında meydana gelen depremde İznik Körfezi’nde boyu 2.6 metreyi bulan tsunaminin oluştuğunu hatırlattı. Ancak Doç.Dr. Yalçıner, Güney Asya’daki gibi bir tsunaminin Türkiye’de olmayacağını ifade etti. Doç. Dr. Yalçıner, daha önce Dalaman’da yaptıkları bir araştırmada, kıyıdan 220 metre içeride tsunami kalıntılarına ulaştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz’de bu nesil veya bundan sonraki nesilin, bir tsunami olayı yaşayacağını düşünüyorum. Akdeniz’in en derin yeri Dalaman, Rodos ve Fethiye arasında 4 bin 300 metre derinlikte. Bu bölgede tsunami olabilir. Marmara Denizi’nde ise su derinliği en fazla bin 200 metre. O nedenle tsunami küçük olur.

Marmara’daki faylar doğrultu atımlı olduğundan tsunami yaratma olasılığı azdır. Eğer depremin büyüklüğü 7’nin üzerinde olursa, tsunami oluşma olasılığı da yüzde 10 olur.”

Tsunami nesilden nesile anlatılmış
Prof. Dr. Ersoy, Güney Asya’daki felakette, depremin merkezine en yakın bölgede bulunan Simeulue Adası’ndaki yaşananların kendilerini çok etkilediğini de vurguladı. Ersoy’un verdiği bilgilere göre, yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı bu adadaki ölü sayısı 8’de kaldı.

Prof. Dr. Ersoy, bunun nedeninin bölge halkının 1907 tarihinde bu büyüklükte bir tsunami yaşamasından kaynaklandığını, o tarihteki tsunaminin nesilden nesile anlatılmasıyla, halkın son depremde dağlara kaçtığını ve ölü sayısının 8’de kaldığını anlattı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.