Haberler

Süleymaniye’de Neler Oluyor?

Tarih: 16 Şubat 2007 Yazan: Gökçe Aras

Süleymaniye'de Yaşam

Eminönü ilçesi Tarihi Yarımada’nın belki en karmaşık alanlarından birisi. Gece ve gündüz nüfusu arasında milyonlarla ifade edilen bir fark olan bu bölgenin sorunları da karmaşık. Her mahallesi farklı bir yüz olan bu ilçede Süleymaniye bölgesinde şu sıralar dönüşüm kıpırtıları görünüyor.

Arkitera.com olarak “İstanbul Müze-Kent” projesi kapsamında dönüşüm projelerine başlanan bölge ile ilgili Eminönü Belediye Başkanı Sayın Nevzat Er’e çalışmalarla ilgili bir kaç soru sorduk.

Gökçe Aras: Müze Kent Projesi kapsamında pilot bölge seçilen Süleymaniye’deki çalışmalar şu an ne aşamada?

Nevzat Er: Bana göre İstanbul’da yenileme anlamında en büyük en önemli proje. O bölgede yıkımlar yapmayı hedefliyoruz. Bu aşamada metruk ve deprem riski altında bulunan binaları tespit edip yıkacağız. Yıkmadan bir şeyler yapmak zor. Önce o pislikleri temizlemek gerekir. Çalışmalar şu an yıkım aşamasında devam ediyor.

Yine Süleymaniye Bölgesi’nde KİPTAŞ’la birlikte ortaklaşa yaptığımız bir proje var. Özellikle Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nun bulunduğu yer. O bölge; planlarda altı otopark üstünde kültür merkezi ve ahşap evler otopark olarak görünüyor. O projeyi biraz da geliştiriyoruz. O bölgede mülkiyetler genelde özel mülkiyetler, otopark da bir şahsa ait fakat o bölgeyle ilgili protokol hazırlandı sadece imzalamak kaldı.

Aynı zamanda Süleymaniye Doğum Evi’nin karşısında yenileme alanı kapsamında bir alan var. O alanın tescilini de belediye olarak aldık ve o alanla ilgili bir protokol hazırlıyacağız. Biz belediye olarak bize ait olan yenileme kapsamındaki yeri il özel idaresine vereceğiz il özel idaresi kendi okul yerini KİPTAŞ’a verecek, KİPTAŞ’ta bizim verdiğimiz yere karşılık kültür merkezi yapacak. Böyle güzel örnek ve gözle görülür bir projeyle çalışmalara da başlayacağız.

Bunun dışında sıkıntı özel mülkiyetler. Özel mülk sahipleri de ilgilenmiyorlar maalesef. Bu sebepten istimlakı düşünüyoruz. Bütün özel mülkiyetlerin tespitini yaptık şimdi iş bunun çözümünde.



GA: Bu müze kentler oluştuktan sonra buradaki sosyolojik yapının nasıl olması öngörülüyor?

NE:
Bu projeyle bölgedeki sosyolojik yapı da düzelecek. Bu değişim ve dönüşümle sosyo – ekonomik yapı da değişecek. Bir kalite olacak. Örneğin şu anda o bölgede İstanbul’un merkezi olmasına rağmen elektrik kaçak kullanılıyor.

GA: Eski dokuyu da turistik bölge olarak değil de yaşanır bir şekilde bırakmak daha doğru değil mi?

NE: Bu bölgede konaklama değil konut olacak. Bir zamanlar Osmanlı’nın elit tabakası orada yaşamış, şimdi de bunu hedefliyoruz.

GA: Şu anda orada yaşamakta olan insanlar ne yapacaklar?

NE: Biz o insanlara gidiyoruz diyoruz bakın burası yıkılacak. Zaten %99’u kiracı hemen ev bul para hazır al ve git. 40 tane ev yıktım ben böyle.

GA: Bölgedeki ulaşımı nasıl çözeceksiniz? Yayalaştırmaya gidilecek mi?

NE: Yayalaştırma projesini bitirdik. İhaleyle yaptırmayı istedik ama bir şekilde olmadı. Biz bu çalışmalarda Eminönü bölgesinin yarısına yakınını yayalaştırıyoruz çünkü başka türlü olmaz. Bu bölgeye araba değil insanların gimesi lazım. Geçenlerde Aksaray’dan çıktım Eminönü meydanına 20 dakikada vardım. Çok küçük bir alan zaten arabaya binmeye gerek yok. Elime fırsat geçtiği an bu projeyi gerçekleştirmek istiyorum.

GA: Bu çalışmaları paylaşmayı düşünüyor musunuz?

NE: Biz paylaşmak istiyoruz zaten gelsinler paylaşalım.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.