Haberler

Çevreciler: Komisyonun önerileri yetersiz

Tarih: 22 Şubat 2007 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Tülay Sağlam
Küresel ısınmaya karşı oluşturulan komisyonun, küresel ısınma için hazırladığı öneri paketi, çevre örgütlerinde farklı değerlendirildi. Önerileri olumlu bir adım olarak görenlerin yanısıra ‘göstermelik’ bulanlar da var.

Komisyonun Bakanlar Kurulu'na sunmak üzere hazırladığı önerileri, Green Peace Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, “Bu adımlar sera gazlarının salınımını azaltacak ya da engelleyecek nitelikte değil. Bu konuda bizimle dalga geçtiklerini düşünüyorum” dedi. Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Proje Yöneticisi Yunus Arıkan ise “Bardağın dolu tarafına bakmak ve çalışmalara destek vermek gerekiyor. Bu bir ivmedir ve olumlu bir adımdır” şeklinde konuştu.

Küresel ısınmaya karşı oluşturulan komisyon ilk önerilerini Bakanlar Kurulu’na sunmaya hazırlanıyor.En radikal öneri mesai saatlerinin bir saat öne çekilmesi. Enerji tasarrufu için ayrıca sokak aydınlatmasında güneş enerjisine geçilmesi planlanıyor. Daha az su kullanımı için sifon depolarının 6 litreden 4 litreye düşürülmesi de gündemde.

"Önlemler Yetersiz"
Green Peace’den Hilal Atıcı, önerileri olumlu karşıladıklarını ancak küresel ısınma ile mücadelede yetersiz olduğunu belirtti ve “Bu adımlar sera gazlarının salınımını azaltacak ya da engelleyecek nitelikte değil. Bu konuda yanlış yapılıyor ve alınan önlemler çok yetersiz, ben bazen bu konuda bizimle dalga geçtiklerini düşünüyorum” dedi.

"Komisyonun İlk Hedefi Sera Gazları Olmalı"
Su tüketimi ile iklim değişikliğinin doğrudan bağlantılı olduğunu ancak su tüketimini azaltmakla iklim değişikliği sorununun çözülemeyeceğini söyleyen Hilal Atıcı, “Su tüketimi ile ilgili yaklaşım, sonucu baştan görüp ona göre tedbir almak açısından iyi, ancak bize göre sadece bununla kalmak kabul edilebilir bir şey değil. Bizce bu komisyonun ilk hedefi, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi geleceğe dair sera gazı indirimi hedeflerini konuşmak olmalı” dedi.

Atıcı’ya göre sera gazı indirimi için Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’ne imza atması bile gerekmiyor: “Biz Türkiye’nin bu sözleşmeye imza atmasını istiyoruz ama hedefler koyması için illa Kyoto Sözleşmesi’ni imzalaması gerekmiyor. ulusal ölçekte de böyle bir planı yürürlüğe koyabilirler.”

“Almanya Örnekl Alınabilir”
Kyoto Sözleşmesine imza koyma konusunda Türkiye’nin, iklim değişikliği ile mücadele eden ülkelerin yanında yer alması gerektiğini ifade eden Atıcı, bu konudaki argümanın yanlış olduğunu da sözlerine ekledi. “Kendimizi ‘ekonomik sorunlarımız var’ diye avutmamalıyız. Çünkü başka ülkelerin de ekonomik sorunları var ve onlar da ekonomik olarak gelişmek istiyorlar ama yine de Kyoto Protokolü’nü imzalayarak ve sera gazı indirimi yaparak gelişebiliyorlar. Örneğin Almanya, yılda yüzde 17 oranında sera gazı gazı indirimi yapıyor ve her yıl yüzde 3 oranında büyüyor.”

“Öneriler Göstermelik”
“Hükümetin enerji verimliliği ile ilgili hedefleri var mı ve olacak mı, bu çok önemli . Enerji ihtiyacı hızla artıyor diyorlar ancak bu ihtiyacın azaltılmasını nasıl mümkün kılacaklar?” şeklinde konuşan Atıcı, “Enerji üretimimiz çoğunlukla fosil yakıtlara bağlı ve hükümet, 20- 30 tane yeni kömür santrali açmayı düşünüyor. O zaman sera gazı üretimimiz artacak. Saatleri değiştirmek, sokak lambalarını güneş enerjisine çevirmek gibi küçük tedbirler yerine daha ciddi ve büyük tedbirler almak gerekir. Mesai saatleri zaten yaz ve kış saati uygulamasına göre değişiyor. Yani alınan bu öneriler biraz göstermelik diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“Bu Bir Acilş Eylem Planıdır”
REC Türkiye’den Yunus Arıkan ise siyasilerin küresel ısınma konusunda yaklaşımını “Acil eylem planı” olarak nitelendirdi. “Böyle bir plana mutlaka gerek var ve bu gibi pratik adımlar çok önemli, bunun için Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’ni imzalamasına de gerek yok” diyen Arıkan, “Bardağın dolu tarafına bakmak ve bu çalışmalara destek vermek gerekiyor. Bu bir ivmedir, bunu özendirmek ve daha sistematik hale getirmek açısından çok önemli” dedi.

“Stratejik Tedbirler Alınmalı”
Çalışmaların enerji verimliliği açısından çeşitlendirilebileceğini vurgulayan Arıkan, bu önerilerin kısa vadeli olduğunu söyledi ve orta ile uzun vadede daha stratejik tedbirler alınması gerektiğine parmak bastı. “Gelecek yaz için pasif soğutma sistemleri ve bina yalıtımı gibi konular da gündeme gelebilir. Bunların öncelik sıralamasına konulması, finansman sorunun giderilmesi, daha stratejik ve kalıcı çalışmalar için yeni ortaklıklar yapılması gerekiyor.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.