Haberler

Seyrantepe stadı 100 milyon dolara mal olacak, açılış 2009'da

Tarih: 27 Şubat 2007 Kaynak: Zaman
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Galatasaray Spor Kulübü için Seyrantepe'de yapacağı stadın 100 milyon dolara mal olacağı bildirildi. İdare, uygulanacak proje için ihaleye çıkacak. İki aşamada yapılması öngörülen ihalede öncelikle Ali Sami Yen Stadı satılacak.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 384 dönümlük Seyrantepe arazisinin 80 dönümünün kullanım hakkını Galatasaray'a vermesiyle kulüp, harekete geçti. Proje için çıkılacak ihalenin iki aşamada yapılması öngörülüyor. Buna göre Ali Sami Yen Stadı için mart ayının sonunda ihaleye çıkılacak. Gelir paylaşımı modeliyle satılması planlanan stattan elde edilecek gelir, Seyrantepe projesinin ayrıntılarında kullanılacak. Ali Sami Yen ihalesiyle eşzamanlı olarak Seyrantepe projesi de sonuçlandırılacak. Yapımı planlanan söz konusu stadın hak ediş ödemesi yöntemiyle gerçekleştirilmesi planlanıyor. İyi bir altyapıya sahip olması beklenen stadyumun maliyeti yüksek olacağından zemini sabit yapılacak. VIP bölümü ve otopark kapasitesi gibi konularda ise Galatasaray yönetimiyle TOKİ arasında henüz bir anlaşma sağlanamadı. Elde edilecek gelire göre bu konular netleşecek. Stadın yapım işi maliyetinin yüzde 30-35'ini teknolojik aksam oluşturacak. Bunun için dünyaca ünlü uzman şirketlerden yardım alınacak. Stat, tüm dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapabilecek standartta olacağı için koltuk başına maliyet 2 bin ila 2 bin 200 dolar arasında değişecek. Ancak TOKİ, yapım işini Avrupa'daki şirketlerden daha ucuza malettiği için yüzde 20'lik bir indirim sağlanması öngörülüyor. Bu hesapla stat, 100 milyon dolar civarında bir rakama mal olacak. Seyrantepe Stadı'nın temeli haziran ayında atılacak. Tamamlanması için de 20-24 ay süre verilecek. Böylece Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Galatasaray'ın kullanımına verdiği stat, 2009 başında lig maçlarına ev sahipliği yapmaya başlayacak.

Galatasaray'ın Ali Sami Yen Stadı projesi, 1996'da başkanlık koltuğuna oturan Faruk Süren tarafından ortaya atılmıştı. Ancak dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, şehrin merkezi sayılan bölgede 50 bin kişilik stat yapılmasına onay vermemişti. Bu yüzden Erdoğan, Sarı-Kırmızılı yöneticilere Seyrantepe'yi adres olarak göstermişti. Yaşanılan ekonomik sıkıntılar sebebiyle Galatasaray bir türlü çok amaçlı Ali Sami Yen Stadı projesini hayata geçiremedi. 2002'de Başkan Özhan Canaydın, projeyi yeniden gündeme getirdi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Galatasaray'ın Seyrantepe'ye stat yapmasını teklif etti. Bunun üzerine kulüp yönetimi, projeye daha fazla ağırlık vermeye başladı. Bu sefer Tayyip Erdoğan'ın yeniden kapısını çalan kulüp, Seyrantepe arazisinin 80 dönümünün kullanım hakkını elde etti. Proje için harekete geçen Galatasaray'ın, 2009 başında, tüm dünya şampiyonalarının yapılabileceği standartta bir stada kavuşması bekleniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.