Haberler

Deprem aşısı keşfedildi

Tarih: 6 Mart 2007 Kaynak: Sabah
Amerikalı bilim adamları enjekte edildiği çürük zemini kaya gibi sertleştirebilen bir bakteri buldu.

ABD'deki Davis Kaliforniya Üniversitesi Toprak Etkileşimleri Laboratuvarı, yeraltında doğal olarak bulunan "Bacillus Pasteruii" adlı bakterinin "beton aşısı" gibi kullanılabileceğini keşfetti.

Boşlukları Dolduruyor
Deneyler, bu bakterinin enjekte edildiği yerde kendiliğinden kalsit üreterek toprak yapısındaki boşlukları doldurduğunu ve gevşek zemini kayaya çevirdiğini gösterdi.

Deprem aşısıyla zemine takviye
ABD'li bilim adamları, enjekte edildiği çürük zemini kaya gibi sertleştirebilen bir bakteri buldu. Kaliforniya Üniversitesi Toprak Etkileşimleri Laboratuvarı, yeraltında doğal olarak bulunan bir bakterinin "beton aşısı" gibi kullanılabileceğini keşfetti.

Amerika'daki Davis Kaliforniya Üniversitesi'nden Jason De- Jong adlı bilim adamı "enjekte edildiği yerde çimento etkisi yaratarak yumuşak toprağı sert bir kayaya çeviren" bir "bakteri" geliştirdi. "Bacillus Pasteruii" adlı bakterinin bir aşı gibi depremde ağır hasarlara neden olan yumuşak zeminlerde kullanılmasıyla depremin yıkıcı etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceği ifade ediliyor.

Fiyatı Belli Değil
Aktüel dergisinin son sayısında yeralan habere göre dünyada deprem kuşağında yaşayanları umutlandıran müjde ABD'den geldi. Bir süredir bacillus pasteruii adlı bakteri üzerine çalışan Jason DeJong adlı bilim adamı bakterinin laboratuvar ortamında istenilen sonucu verdiğini kanıtladı. Yeraltında doğal olarak bulunan bakteri yine yeraltında bulunan kalsiyum ve karbonatı önce erimeye zorluyor, ardından da ortaya çıkan doğal çimentoyu iyice sıkılaştırarak adeta beton haline getiriyor. Aktüel'e açıklama yapan De- Jong özel aletlerle zemine bir çok noktadan enjekte edilebilen bakterinin bilinen tüm zemin güçlendirme yöntemlerinden daha ucuz olduğunu söyledi.DeJong'un verdiği bilgilere göre bakterinin bir başka özelliği de bitmiş binalarda bile aşı gibi sonradan zemine enjekte edilebilmesi. Deprem aşısının fiyatı konusunda açıklama yapmaktan kaçınan DeJong, Microbially Induced Calsite Precipitation (Mikrobik Yolla Harekete Geçirilmiş Kalsit Çözeltisi) adını verdiği araştırmasının ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edildiğini ifade etti. Bu tekniğin daha önce tarihi değeri bulunan heykellerin içindeki boşlukları ve dışındaki çatlakları kapatmakta kullanıldığını kaydeden DeJong kendi katkısının kalsiti güçlendirmek için içine oksijen ile bakteriyi besleyecek bazı besin maddeleri eklenmesi olduğunu ifade etti.

Her Yer Olabilir
Projesinin asıl hedefinin ise deniz kıyısında kumsal araziye inşa edilen binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi olduğunu belirten DeJong, Hayward Baker ve Soletanche Bachy adındaki dünyanın önde gelen iki büyük şirketiyle görüştüğünü açıkladı. DeJong bakterinin yalnız evlerde değil, tünel, baraj, köprü gibi yapılarda da kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.