Haberler

Görmezden Geldiğimiz Engeller

Tarih: 9 Mart 2007 Yazan: Zeynep Güney


AB’ye uyum sürecinde 2012 yılına hazırlık çalışmaları farklı alanlarda, yoğun bir tempoyla sürdürülüyor. Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliği ile yürütülen "Fiziksel Çevrenin Engelli Gereksinimleri Doğrultusunda Uyumlandırılması” amaçlı pilot proje çalışması da bunlardan biri.

1 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen, 5378 sayılı "Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un geçici 3. Maddesi ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki yedi yıl içinde fiziksel çevrenin, binaların ve toplu taşıma araçlarının engelliler için uyumlandırılmış olması zorunluluğu doğrultusunda gerçekleştirilen projenin yürütücülüğünü FEV’den Dr. Eda Yücesoy yaparken, projenin danışmanlığını ise MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Bilim Dalı’ndan Yrd.Doç.Dr. Gülşen Gülmez ve Yrd.Doç.Dr. Nezih R. Aysel yürütüyor.

Mecidiyeköy - Taksim arasında, kuzeyde; Boğaziçi Köprüsü Çevre Yolu, güneyde; Kurtuluş Deresi Caddesi, Elmadağ Caddesi, Asker Ocağı Caddesi, Kadırgalar Caddesi, Beşiktaş İskele Meydanı, doğuda; Barbaros Bulvarı, Mecidiyeköy Meydanı ve batıda; Piyale Paşa Bulvarı arasında kalan alandan seçilen pilot bölgelerde sürdürülen projede, MSGSÜ Mimarlık Bölümü’nden Nagehan Özaksoy (koordinatör), Faruk Mehmet Akçal, Seçkin Maden, F. Tuğba Uzun, Ezgi Eren, Ceyda Ay, Volkan Durak, Merve Mutur, Nil Şensu, Merve Örik ve İTÜ Mimarlık Bölümü’nden Tuna Şensu olmak üzere toplam 11 öğrenci çalışıyor.

Proje Hangi Bölgeleri Kapsıyor?
Konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için projenin danışmalarından Yrd.Doç.Dr. Gülşen Gülmez’le görüştük. İBB’nin finanse ettiği, FEV’in organizasyonuyla gerçekleştirilen araştırma projesi için Eda Yücesoy’un; daha önce katıldığı bir Engelliler Şurası için bakanlığın hazırladığı bir kitapçıktan adını bularak, kendisiyle görüştüğünü belirten Gülmez, bir pilot bölge seçerek, bu bölgedeki fiziksel engelleri ve bu engellerin nasıl çözülebileceğini tespit etmek üzere çalışmaya başladıklarını anlattı. Proje için, bir koordinatörle beraber, 2’şer kişilik 5 grup oluşturacak şekilde 11 öğrenci seçilmiş ve seçilen pilot alan da beş ayrı bölgeye ayrılarak rotalar belirlenmiş. Rotaları belirlerken çok problemli, dik sokaklar yerine, ana caddeleri ve işlek ara sokakları tercih ettiklerini belirten Gülmez, bu bölgelerin, Beşiktaş, Nişantaşı, Mecidiyeköy, Halaskargazi gibi; özellikle konut, ulaşım, ticaret veya sanayi ağırlıklı, farklı karakterlerde, özgün sorunları belirleyebilecekleri bölgeler olmasına dikkat edildiğini söyledi.



Kasım 2006’da başlayan projede çalışan öğrencilere, aylık ücretle beraber, her grup için birer dijital fotoğraf makinesi ve flash disk verildiğini ayrıca Fiziksel Engelliler Vakfı’nın Şişli’deki binasının bu çalışma için kendilerine verildiğini anlatan Gülmez, her hafta Cuma günü vakfın binasında veya okulda toplanarak, bulunan verileri değerlendirdiklerini anlattı. 4 aylık çalışmada, tespit aşamasının bitmesinin ardından 1/5000 planlar hazırlanmış ve bu bölgelerde belirlenen problemler, yüzey problemi, kentsel donatım problemi, trafik ilişkisi gibi beş ayrı başlık altında incelenmiş. Daha sonra 1/2000 planların hazırlandığını ve gezilen her sokak ve cadde için birer lejand oluşturulduğunu anlatan Gülşen Gülmez, artık çözüm ve rapor aşamasına geçtiklerini, 2-3 hafta içinde çalışmaların tamamlanacağını belirtti.

Belediyeden bu projenin İstanbul genelinde hazırlanması için teklif geldiğini söyleyen Gülmez, şehir genelindeki sorunların belirlenmesinde, yaptıkları çalışmanın bir model olarak kullanılabileceğini ve bu sorunların çözümü için, uluslararası standartlara göre düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor.

Karşılaşılan Problemler
Çalıştıkları bölgelerde ne tür problemler gördüklerini sorduğumuz Gülşen Gülmez şunları söyledi; “En çok görülen problem hiç düzgün ve akıcılığı olan bir yol olmaması. Yayalar, tekerlekli sandalyeliler, bastonu olanlar ve görmeyenler için, takılmadan ilerleyebileceğiniz bir düzlem yok. Kaldırımlarda yolun nereden başlayıp nerede bittiği belli değil, sınırı yok. Ağaç kesilmiş gövdesi kalmış, bir ilan direği kaldırılmış ama onun ayağı kalmış... Rampaların ölçüleri de olması gerekenin çok üzerinde ya da karşıdan karşıya geçerken, karşılıklı iki rampa birbirini hiç karşılamıyor, yani devamlılık yok. Yeteri kadar duyuru amaçlı, bilgilendime panosu yok. Yani; “Tekerlekli sandalyeli birisi geçemez” gibi ya da “Tekerlekli sandalye için zorunlu istikamet” gibi, “Dikkat şu seviyede başınız çarpabilir” gibi uyarı levhaları yok. Göremeyenler için yerde, yolu takip edebilecekleri dokulu, kılavuz işaretler olması gerekir ama yok. Ayrıca yaya alanı işgalleri var, dükkan önüne koyulan ilan panoları, tezgahlar ya da saksılar, yaya alanını daraltıyor. Arabalar kaldırıma park ediyor veya tekerleği yolda kalsa da, arkası kaldırma taşıyor ve kaldırımı işgaller ediyor. Otobüs durakları ile otobüs arasındaki bağlantılarda kopukluk var; ya durak çok geride kalıyor, ya da durakla otobüsün duracağı yerin arasına arabalar park ediyor. Bazen de dar kaldırımlara kapalı durak koydukları için, kaldırım tamamen kapanıyor.”

Yakın zamanda Harbiye Askeri Müzesi’nin önü ve Taksim civarındaki bazı bölgelerin engelliler düşünülerek düzenlendiğini anlatan Gülmez, bu bölgelerde kaldırım genişliklerinin ve rampaların daha doğru ölçülerde yapıldığını, ancak oralarda da uygulama hataları olduğunu belirtiyor; “Mesela otopark girişleri kaldırımı kesiyor veya arabalar kaldırıma çıkmasın diye koyulan babaların arası en az 90cm olması gerekirken bu ölçü dikkate alınmıyor. Yine de bu bölgeler gezdiğimiz diğer bölgelere göre daha iyi durumda, hiç değilse düz bir kaldırımda yürünebiliyor.”

Halen yoğun bir tempoyla devam eden çalışmalar tamamlandığında, öğrencilerin araştırmalarından, fotoğraflarından ve çözüm önerilerinden oluşan projenin, bir kitap olarak yayınlanması planlanıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.