Haberler

Küresel Isınmaya Karşı Doğal Enerjiyle Savaş

Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Özlem Zorcan
Şehir Plancıları Odası, küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemler konusunda rapor hazırladı. Türkiye'de metrekareye düşen güneş enerjisi miktarının Avrupa ortalamasının iki katı olduğunun belirtildiği raporda, güneş enerjili mimari uygulamalar başlatılması, yeni yapılan binalarda güneş ısı sistemleri kurulmasının zorunlu kılınması gerektiği kaydedildi. Caddelerin, sokakların, parkların güneş enerjisiyle aydınlatılmasının önerildiği raporda, "Ulaşımda toplutaşım ve bisiklet özendirilmeli, rüzgâr enerjisinden daha çok yararlanılmalı ve çöp enerjiye çevrilmeli" denildi.

Güneşe, doğal enerjilere ve yerel ekolojik sistemlere uygun kent planları yapılması gerektiğinin vurgulandığı rapordu şu görüşlere yer verildi:

"Enerji gereksinimini, başladığı noktada azaltabilmek için, yerleşimlerin özgün, doğal, topografik, coğrafik koşullarını özümseyen bir anlayışla analiz edilmesi, yerleşimlerde güney cephelerin seçiminin sağlanması, tükettiği enerjiyi doğal kaynakları ve atıklarıyla üretebilen mahalle ve kentler tasarlanması, yapı cephelerinin iklimlendirme gereksinimleri göz önüne alınacak biçimde yapılması özendirilmelidir."

'Temiz ve Doğal Enerji Sistemleri'
Kentlerde temiz ve doğal enerjinin kullanılmasının özendirilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, "Alternatif doğa enerjilerinin araştırılıp kullanılması için ülke politikası benimsenmeli, bu amaçla, kredi öncelikleri, bağışlar ve teşvikler verilmelidir. Kısa vadede, kentlerde, enerji tasarrufu planları yapılarak uygulanmalı, sera gazı emisyonu azaltılmalıdır" denildi. Bitki örtüsü, su havzaları, nehirler ve göllerin havzalarıyla birlikte koruma altına alınması gerektiğinin belirtildiği raporda şu öneriler de yer aldı: "Orman alanları geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Kentlerde yeşil kuşaklar ve koridorlar oluşturulmalı, bu alanlar sera gazı ve emisyon emici bitkilerle zenginleştirilmeli, bozulan ekolojik alanlar restore edilmeli, kentler içinden geçen akarsular çevreleriyle birlikte korunmalıdır. Kentler ve çevresindeki doğal enerji kaynaklarının doğayla bütünleşen bir biçimde kullanılması sağlanmalıdır. Yerleşim büyüklüğü ve ölçeği uyarınca yeri geldiğinde su değirmenleri, küçük ölçekli barajlar, rüzgar santralları, kentsel atık ve çöpleri enerjiye çevirecek merkezler kurulmalı, tüm alternatif doğal enerji olanak ve potansiyelleri etkin şekilde değerlendirilmelidir."

'Su Tasarrufu Önlemleri'
Şehir Plancıları Odası raporunda su tüketiminin azaltılmasına yönelik de şu uyarılarda bulunuldu: "Çim ve bahçe sulamasının kontrolünden, suyu daha etîdn kullanacak endüstriyel tasarımlara kadar bir dizi arayış ve düzenlemeye hız verilmeli, altyapı yenilenmesi ve yeni teknolojiler devreye sokulmalıdır.

Kentlerde petrole ve fosil yakıtlara dayalı, bireysel ulaşım ve araç odaklı, araç talebine göre biçimlenen ulaşım seçiminden vazgeçilmeli, bireysel otomobil kullanımını özendiren gereksiz kavşak yatırımlarına son verilmelidir. Toplutaşımın özendirilmesi, yaya ve bisiklet ağırlıklı sisteme gerekli değerin verilmesi de çok önemlidir."

Raporda, önerilerin yaşama geçirilmesi için 'Temiz Enerji Merkezi'nin acilen kurulması gerektiği de kaydedildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.