Haberler

Ciner'in Ricası

Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Hilal Öztürk, Öge Demirkan
Sabah'ın patronu Turgay Ciner, 8 kat inşaat izni olan Taksim'deki arsasına 42 katlı plaza yapmak için belediyeye başvurdu. İmar ve Planlama Müdürlüğü iki kez olumsuz rapor verdi ama dosya yeniden Belediyesi Meclisi'nin önüne geldi.

Sabah Gazetesi ve atv'nin yayıncısı Turgay Ciner'in sahibi olduğu Park Enerji şirketi, imar planında 8 kata kadar turizm tesisi olarak görünen Taksim Talimhane'deki inşaatını 42 kata yükseltmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden onay istedi. Arsa, 7 bin 593 metrekare. Yürürlükteki imar planına göre Ciner'in buraya toplam 18 bin metrekarelik 8 katlı en fazla 24.5 metre yüksekliğinde bir bina yapma hakkı bulunuyor. Ciner, izin alınmadan 12 kata çıkınca Beyoğlu Belediyesi inşaatı mühürledi. Bunun üzerine Ciner, plan tadilatı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu. Plan tadilatı için 2004'ten bu yana görüşü sorulan tüm kurumlar olumsuz rapor verdi. İmar değişikliği ile ilgili talebin İstanbul Büyükşehir Meclisi'nin Mart ayı gündemine gelmesi bekleniyor.

8.5 milyon dolara aldı
VATAN'ın Beyoğlu Tapu Sicil Müdürlüğü'nden edindiği bilgilere göre, Ciner'in sahibi olduğu Park Enerji, Beyoğlu Kocatepe Mahallesi 49. pafta 2519 ada 34 parsel sayılı 7 bin 593 metrekarelik araziyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden satın aldı.

Açık ihale usulüyle satışa çıkarılan arazi, 2 trilyon 325 milyar TL'ye Park Enerji Şirketi'nin oldu. Dönemin dolar kuruyla 8.5 milyon dolara satıldı. Satış işlemi Beyoğlu Tapu Sicil Müdürlüğü kayıtlarına göre 8 Ekim 1998'de tescil edildi. Satış işlemi İstanbul Büyükşehir adına Ahmet Dursun, Şirket sahibi Turgay Ciner'e vekaleten Kamil Kurdoğlu arasında gerçekleştirildi.

İlk talep 2004'te geldi
Park Enerji, Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği 7 Nisan 2004 tarihli dilekçede, 8 katlı turizm tesisi inşaatını 42 katlı ticaret turizm merkezine dönüştürmek istediğini bildirdi. Dilekçede, "24.5 metre yüksekliğin 125 metreye, 18 bin metrekare inşaat alanının ise 100 bin metrekareye çıkartılması" talep edildi. Şirket plan tadilatının gerekli olduğunu belirterek, "Eski değerler ile sınırlandırıldığımızda, yatırımını düşündüğümüz projeyi gerçekleştirip, ülke ekonomisine kazandırma çabamız zorlanacaktır" denildi.

Ulaşıma uygun değil
Şirketin talebini görüşen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 3 Temmuz 2006 tarihli plan tadilatının uygun olup olmadığının araştırılması için dosyayı İmar ve Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi. Planlama Müdürlüğü ilgili kurumlara plan tadilatını sordu. Ulaşım Daire Başkanlığı Plan Değişikliği İnceleme Komisyonu şu görüşü bildirdi:

"Söz konusu parselin 15 Şubat 2002 tarihli 1/5000 ölçekli Dolapdere Piyalepaşa 1. Etap Nazım İmar Planı'nda "Ticaret Alanı"nda kalmakta iken, söz konusu planlama alanının Taks: 0.35, Hmks: 44.50 metre yapılaşma koşullarıyla, "Ticaret+Turizm Tesis Alanına"3 emsale kadar uygun olmakla birlikte, teklif planının yapılanma şartlarının 3 emsalin üzerinde olması ve mer-i plandaki yapılanma şartlarının da çok üzerinde olması nedeniyle söz konusu teklifin çevreye emsal teşkil ederek bölgenin yapılanma şartlarını ve ulaşım taleplerini arttırması ve ulaşımı olumsuz etkilemesi nedeniyle ulaşım sistemi açısından uygun bulunmamıştır."

Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü ise, zemin çalışmalarının imar planları hazırlanırken yapıldığını, bu aşamadan sonra yeni bir inceleme yapma yetkisinin belediyeye ait olduğunu bildirdi.

Planlama Müdürlüğü bu görüşler doğrultusunda, İstanbul'da inşaatlar için emsalin 3.0 olduğunu belirterek, plan tadilatıyla yapılmak istenen inşaatın emsali 4.90'a çıkaracağını belirtti. Bu haliyle inşaata onay verilirse yapı yoğunluğunun artacağı, bütünlüğün bozulacağı vurgulandı ve olumsuz görüş bildirdi.

İkinci inceleme istendi
Planlama Müdürlüğü ilgili kurumların görüşleriyle birlikte dosyayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'na gönderdi. İmar Komisyonu, plan tadilatına olumsuz görüş bildiren Planlama Müdürlüğü'nün raporunu, ikinci bir inceleme yapılması gerektiğini bildirerek Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havale etti. Büyükşehir Belediyesi Meclisi 13 Ekim 2006 tarihli toplantısında, Planlama Müdürlüğü'nün ve ilgili kurumların değerlendirmelerini inceledi. Meclis, plan tadilatına olumsuz rapor veren Planlama Müdürlüğü'nün, yeniden rapor hazırlamasına karar verdi.

Aynı görüş tekrarlandı
Ancak Planlama Müdürlüğü'nün 8 Aralık 2006'da hazırladığı ikinci raporda da, plan tadilatıyla ilgili olumsuz görüşler tek kelimesi değiştirilmeden tekrarlandı. Müdürlük ikinci raporuna şu cümleyi de ekledi: "Konuyla ilgili yapılan yeniden değerlendirmede, müdürlüğümüzce ilave edilecek bir husus bulunmamakta olup, talebin kesin karara bağlanması gerekmektedir."

Bu aşamadan sonra ikinci rapor Mart ayı gündeminde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülecek. Bu görüşmede kesin karar verilecek.

Beyoğlu Belediyesi 12 kata çıkıldığını tespit edip inşaatı mühürledi
Arsa satışını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, net bir açıklama yapmaktan kaçındı ve topu Beyoğlu Belediyesi'ne attı. Bugüne kadar arsa ve inşaat ile ilgili tüm işlemler Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İmar Planlama Müdürlüğü, İmar Komisyonu ve Büyükşehir Belediye Meclisi arasında yapıldığı halde, kendilerini ilgilendiren bir işlemin sözkonusu olmadığını bildirdi. Beyoğlu Belediyesi ise inşaata 8 katlı turizm tesisi olarak imar izni aldığını ancak şimdiye kadar 12 kat yükseldiği tespit edildiğinden durdurulduğunu açıkladı. Bu aşamadan sonra Şirketin plan tadilatı talebiyle Büyükşehir Belediyesi'ne başvurduğunu belirten Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, dosyanın Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu vurguladılar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.